Έλληνας ερευνητής από τον Καναδά, δημιούργησε ένα καινοτόμο μετα-υλικό ικανό να ενισχύσει σημαντικά το Ασύρματο σήμα Wi-Fi.
Οι ανακλαστήρες από αυτό το υλικό μπορούν να επιτρέψουν στο φως να μεταδίδει πολλαπλά ασύρματα δεδομένα σε μία μόνο συχνότητα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Τορόντο, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργος Ελευθεριάδης, που έκανε τη δημοσίευσή του στο περιοδικό “Επικοινωνίες για τη φύση”;, δημιούργησε μια «έξυπνη» μετα-επιφάνεια που έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τη χωρητικότητα των υφιστάμενων ασύρματων δικτύων.
Αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική για τα παγκόσμια δεδομένα του ίντερνετ και συγκεκριμένα τις οικιακές μονάδες ασύρματου ίντερνετ. Κάτι που θα βοηθήσει στην κατανόηση του δυνατότερου σήματος.
Αυτό ανοίγει το δρόμο, όπως ανακοινώθηκε, για μια επόμενη γενιά Wi-Fi.
Τα μετα-υλικά είναι συνθετικές δομές που συντίθενται από «λίθους», που είναι μικρότεροι από τα μήκη κύματος του φωτός, τα οποία μπορούν έτσι να «χειραγωγήσουν». Το χρησιμοποιούμενο υλικό από τους ερευνητές αποτελείται από επαναλαμβανόμενες επιμέρους μονάδες μεγέθους περίπου 20 χιλιοστών.
Για τα μήκη κύματος του φωτός που είναι μεγαλύτερα, όπως τα μικροκύματα (τύπος φωτός που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του σήματος της κινητής τηλεφωνίας), αυτό το νέο μετα-υλικό φαίνεται σαν να σχηματίζει ένα ομοιογενές αντικείμενο (δηλαδή μια μετα-επιφάνεια).
Δες εδώ τι ακριβώς ανακάλυψε ο Έλληνας ερευνητής: