Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα του ανθρώπου στον χώρο της ενέργειας πρόκειται να λάβει χώρα στη Γαλλία τους επόμενους μήνες. Μια κοινοπραξία 35 χωρών που ενώνουν τις δυνάμεις τους θα προσπαθήσουν για πρώτη φορά να παράξουν ενέργεια από πυρηνική σύντηξη.
Ο μαγνήτης έχει διαστάσεις 18 μέτρα ύψος, 4,3 μέτρα πλάτος και ζυγίζει 1.000 τόνους. Κατασκευάστηκε στην Καλιφόρνια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον δρόμο για τη Γαλλία. Εκεί θα λειτουργήσει ως η καρδιά του νέου αντιδραστήρα ITER, o οποίος για πρώτη φορά θα επιχειρήσει την παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη. Το αντίθετο της σχάσης είναι ένα από μεγαλύτερα στοιχήματα όσων ασχολούνται με την πυρηνική ενέργεια ήδη από τις αρχές τις εξερεύνησης των δυνατοτήτων της.
Η θεωρία της σύντηξης είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες και ως φυσικό φαινόμενο παρατηρείται στον Ήλιο. Ατομικοί πυρήνες συγχωνεύονται σε μεγαλύτερους και κατά τη συγχώνευση εκλύεται ενέργεια, την οποία λαμβάνουμε εμείς στη Γη ως θερμότητα και φως. Χάρη στη σύντηξη είναι εφικτή μια πιο πράσινη μορφή ενέργειας από τη στιγμή που δεν απαιτεί έκλυση αερίων των θερμοκηπίου και δεν απειλεί με υπερθέρμανση τον πλανήτη.
Η μεταφορά του μαγνήτη θα ολοκληρωθεί σταδιακά με το πρώτο τμήμα του να φτάνει τον Αύγουστο στη Μασσαλία με τα υπόλοιπα τμήματα να ακολουθούν. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση του αντιδραστήρα μέχρι το 2025 και το 2035 να έχουμε την πρώτη μεγάλης έκτασης σύντηξη ατόμων υδρογόνου.
Ο λόγος που θεωρητικά γνωρίζαμε τις δυνατότητες της σύντηξης, αλλά δεν μπορούσαμε να την εκμεταλλευτούμε σε κλίμακα παραγωγής ενέργειας ήταν γιατί μέχρι σήμερα δεν μπορουσαμε να περιορίσουμε το ιονισμένο πλάσμα υδρογόνου και να έχουμε μια συνεχή ροή ενέργειας. Αυτό πλέον είναι εφικτό χάρη στον πανίσχυρο μαγνήτη των 13 Tesla που περιορίζει το πλάσμα μέχρι αυτό να φτάσει τους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και να πραγματοποιηθεί η σύντηξη. Για να καταλάβουμε καλύτερα πόσο μεγάλη είναι η ισχύς των 13 Tesla αρκεί να πούμε πως θα αρκούν για να ανυψωθεί ένα αεροπλανοφόρο μάζας 100.000 τόνων στα δύο μέτρα.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ITER, στόχος είναι η παραγωγή 500 MW ενέργειας από τον αντιδραστήρα. Οι Αμερικανοί έχοντας ήδη την τεχνογνωσία του μαγνήτη, σκοπεύουν να φτιάξουν κι αυτοί τον δικό τους αντιδραστήρα θερμοπυρηνικής σύντηξης μέχρι το 2040. Πέρα από την καθαρή μορφή και φτηνή μορφή ενέργειας που υπόσχεται αυτού του είδους η πυρηνική ενέργεια, είναι και απόλυτα ασφαλής σε σχέση με την αντίδραση σχάσης αφού δεν μπορεί να υπάρξει καμία μορφή διαρροή ραδιενέργειας σε περίπτωση ατυχήματος.