Ένα παλιο ψυχροπολεμικό ανέκδοτο έλεγε πως στην προσπάθειά τους οι Αμερικανοί να φτιάξουν ένα στυλό που να μπορεί να γράφει σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, ξόδεψαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να το πετύχουν. Στην απορία τους αν είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο και οι Σοβιετικοί με μεγάλη έκπληξη έμαθαν πως είχαν λύσει το εν λόγω πρόβλημα γράφοντας με μολύβια. Μάλλον αυτή η ιστορία τους έχει στοιχειώσει και τους ακολούθησε μέχρι την κατασκευή του Perseverance rover.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για το ποιο τεχνολογικά εξελιγμένο όχημα που έχει φτιάξει ο άνθρωπος και παρόλα αυτά στην καρδιά του φέρει ένα μάλλον απαρχαιωμένο εξάρτημα. Ο επεξεργαστής του παρουσιάζει μια εξαιρετική ομοιότητα με αυτόν που χρησιμοποιούσε το iMac του 1998. Προφανώς δεν ήταν λόγοι κόστους που επέβαλαν αυτόν τον αναχρονισμό, έτσι κι αλλιώς το κόστος του ανέρχεται ήδη στα 2,7 εκατομμύρια δολάρια. Οι λόγοι που απέκλεισαν τους σύγχρονους επεξεργαστές της Intel και της AMD έχουν να κάνουν με τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Σύμφωνα με τους μηχανικούς της NASA, η ατμόσφαιρα του Άρη προσφέρει μικρότερη προστασία από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια σε σχέση με την ατμόσφαιρα της Γης. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά μπορούν να φθείρουν σταδιακά τα δομικά στοιχεία των σύγχρονων επεξεργαστών και να τους καταστήσουν άχρηστους σε βάθος χρόνου. Με δεδομένου ότι δεν θα ήταν και τόσο εύκολη η αποστολή ενός συνεργείου για να τους αντικαταστήσει, επιλέχθηκε μια πιο απλή λύση. Κρατώντας όσο πιο απλή την τεχνολογία του επεξεργαστή, τόσο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα βλάβης. Σε συνδυασμό με έναν δεύτερο επεξεργαστή ως backup δημιούργησαν έναν πραγματικά αθάνατο συνδυασμό.
Ο επεξεργαστής του Perseverance έχει ακριβώς τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με αυτόν του iMac. Δηλαδή είναι, φυσικά, μονοπύρηνος, στα 233 MHz. Όμως δεν τον αγόρασαν από κάποιο κατάστημα με μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά. Έπρεπε να τον φτιάξουν από την αρχή με βάση τα δομικά χαρακτηριστικά του πρωτότυπου. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο ώστε να είναι σίγουροι πως ο επεξεργαστής θα είναι συναρμολογημένος σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα της NASA και δεν θα παρουσιάσει την παραμικρή δυσλειτουργία. Η κατασκευή του από την αρχή και οι απαραίτητες προσαρμογές εκτόξευσαν το κόστος του στις 200.000 δολάρια αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν θέμα οικονομίας τελικά.
Φαίνεται πως ο επεξεργαστής του iMac από το μακρινό 1998 είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εξαρτήματα της NASA. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε ένα διαστημικό όχημα. Μέχρι τώρα έχει εξοπλίσει το Curiosity rover, το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi, το τηλεσκόπιο Kepler, το Lunar Reconnaissance Orbiter και πολλά άλλα.