Φαίνεται να είναι μια τέλεια οπτική ψευδαίσθηση. Όποιος έχει θαυμάσει τις πυραμίδες της Γκίζας πιθανότατα θα ορκιζόταν ότι οι μνημειακές κατασκευές, χιλιάδων ετών, αποτελούνται από τέσσερα τρίγωνα και μια τετράγωνη βάση.
Αλλά ο ερευνητής Akio Kato από το Τμήμα Μαθηματικών και Φυσικής του Πανεπιστημίου Kanagawa στην Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι η πιο διάσημη Μεγάλη ή Πυραμίδα Khufu «έχει ένα μοναδικό κοίλο σχήμα, καθώς καθένας από τους τέσσερις τοίχους του καμπυλώνεται ελαφρώς προς τα μέσα κατά μήκος της κεντρικής γραμμής του από τη βάση μέχρι την κορυφή. " Άρα είναι μια οκταγωνική πυραμίδα.
Οκτάγωνη πυραμίδα
Ο Ιάπωνας επιστήμονας δεν είναι ο πρώτος που κάνει αυτόν τον ισχυρισμό. Ήδη από το 1926, μια φωτογραφία της Μεγάλης Πυραμίδας τραβήχτηκε από έναν πιλότο της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας ονόματι P. Groves. Ο ήλιος που δύει έγειρε πάνω στο κτίσμα με τέτοιο τρόπο που ο νότιος τοίχος του έμοιαζε σαν να είχε χωριστεί στη μέση.
Οι λεπτές κοίλες γραμμές παρατήρησαν επίσης ο Βρετανός Αιγυπτιολόγος Flinders Petrie το 1975 ενώ έβλεπε μια εικονογράφηση στο La Description de l'Égypte. Αργότερα έγραψε για αυτό στο βιβλίο του Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου. Αν και οι ειδικοί γνώριζαν ότι η πυραμίδα του Khufu δεν ήταν μια συνηθισμένη πυραμίδα, δεν προσπάθησαν να απαντήσουν στην ερώτηση "Γιατί την έχτισαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι;" Ωστόσο, ο Akio Kato βρήκε μια λύση.
Ένα κατασκευαστικό θαύμα
«Αυτό κάνει την κατασκευή πιο σταθερή». «Ενώ οι διαγώνια στοιβαγμένοι λίθοι μπορεί σταδιακά να στερεοποιηθούν υπό την επίδραση φυσικών δυνάμεων, οι οριζόντια στοιβαγμένοι θα αποσυντεθούν με την πάροδο του χρόνου», γράφει στη μελέτη του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archaeological Discovery. Το κοίλο σχήμα αποτρέπει την ολίσθηση των πλευρών και επιτρέπει την καλύτερη κατανομή βάρους.
Ταυτόχρονα, οι οικοδόμοι λοξότμησαν σχεδόν όλες τις πέτρες που βρίσκονται στο κέντρο της πυραμίδας. Αυτό δημιούργησε ένα κατακόρυφο σύστημα αποχέτευσης και εξαερισμού.
Το πρόβλημα ήταν ότι η Αίγυπτος αντιμετώπιζε συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι έχει εκτεθεί σε περισσότερες από 500 σφοδρές βροχοπτώσεις με ξαφνικές πλημμύρες τα τελευταία 4.500 χρόνια. Επιπλέον, η πυραμίδα υπέστη μεγάλο σεισμό που προκάλεσε την απώλεια των λίθων του περιβλήματος της.
«Πιστεύω ότι για τον Φαραώ Khufu και τον λαό του, η αθάνατη σταθερότητα της Μεγάλης Πυραμίδας ήταν καθοριστική. «Νομίζω ότι ακόμα κι αν μια μέρα οι εξωτερικές πλευρές του ξεφύγουν, θα στέκεται όρθιο για πάντα», λέει ο ερευνητής.