Οι 7 κανόνες του ιδιοφυούς Άλμπερτ Αϊνστάιν για να ζήσεις μια καλύτερη ζωή

Η πιο διάσημη ιδιοφυΐα στην ανθρώπινη ιστορία, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, όχι μόνο έφερε επανάσταση στη φυσική, αλλά του δίδαξε πολλά πολύτιμα μαθήματα για το πώς να ζήσεις μια καλύτερη ζωή.

Ο Αϊνστάιν ήταν κάτι περισσότερο από ένας απλός φυσικός: ήταν ειρηνιστής, πολιτικός ακτιβιστής, αντιρατσιστής και μια από τις πιο εμβληματικές και διάσημες προσωπικότητες στην ιστορία του εικοστού αιώνα. Λιγότερο γνωστές είναι οι συμβουλές ζωής που έδωσε ελεύθερα ο Αϊνστάιν σε πολλούς από τους φίλους, γνωστούς και συναδέλφους του επιστήμονες, οι οποίες είναι ίσως ακόμη πιο σχετικές σήμερα . Ίσως αυτά να είναι και τα καλύτερα μαθήματα του Αϊνστάιν.

  1. Αφιερώστε τις προσπάθειές σας στα πράγματα που έχουν σημασία

Είναι ένας τρόπος για τη βελτιστοποίηση των προσπαθειών: για να τις βάλουμε εκεί που χρειάζονται περισσότερο, σε βάρος του να μην τις σπαταλάμε σε ασήμαντα ζητήματα. Με άλλα λόγια, η επιλογή να μην ασχολείσαι με πράγματα που είναι περιττά από αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για σένα είναι ένας τρόπος για να γίνεις πιο αποτελεσματικός διανοητικά. Με άλλα λόγια, αφήστε το μυαλό σας να επικεντρωθεί σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς.

  1. Κάνε πράγματα που αγαπάς, ακόμα κι αν είσαι απαίσιος με αυτά.

Ενώ πολλά από τα πάθη του Αϊνστάιν εκτείνονταν πολύ πέρα ​​από τη φυσική, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης για το φαγητό και του πάθους για το βιολί, ίσως αυτό που του άρεσε περισσότερο ήταν η ιστιοπλοΐα. Όπως είχε γράψει κάποτε, «Μια θαλάσσια κρουαζιέρα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μέγιστη ηρεμία και προβληματισμό για ιδέες από διαφορετική οπτική γωνία». Η δεύτερη σύζυγός του, Έλσα, πρόσθεσε ότι «Δεν υπάρχει άλλο μέρος όπου ο σύζυγός μου είναι τόσο χαλαρός, γλυκός, γαλήνιος και αποκομμένος από τις περισπασμούς της ρουτίνας όσο όταν βρίσκεται σε ένα πλοίο που τον μεταφέρει μακριά». Εστιάζοντας σε κάτι εγκόσμιο, το μυαλό του Αϊνστάιν ήταν ελεύθερο να περιπλανηθεί, οδηγώντας τον συχνά σε νέες συναρπαστικές ιδέες.

  1. Να έχετε νοοτροπία παζλ

Σκεφτείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τόσο ως άτομα όσο και συλλογικά, ως άνθρωποι. Θα μπορούσαν να είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά, που σχετίζονται με την υγεία ή πολιτικά, για παράδειγμα. Θεωρείτε ότι αυτά τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητες κρίσεις; Αν το κάνετε, πιθανότατα αισθάνεστε αβοήθητοι μπροστά τους, καθώς ελάχιστα μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε. Αλλά αν τα θεωρείτε ως ένα παζλ, ίσως έχετε την τάση να σκεφτείτε μια νέα προσέγγιση για την επίλυσή τους. Από αυτή την άποψη, ο Αϊνστάιν ήταν πρακτικά το πρωτότυπο του ατόμου που έβλεπε κάθε δυσκολία που αντιμετώπιζε ως ένα παζλ προς επίλυση: στη φυσική και όχι μόνο.

 

 

  1. Σκεφτείτε τα πράγματα που σας γοητεύουν πραγματικά

Αν και ο Αϊνστάιν ήταν διάσημος για τα προβλήματα που έλυνε, υπήρχαν πολλά των οποίων οι λύσεις του διέφευγαν σε όλη του τη ζωή: από την αναζήτηση μιας ντετερμινιστικής εξήγησης για την κβαντική συμπεριφορά έως την προσπάθεια ενοποίησης όλης της φυσικής (συμπεριλαμβανομένης της βαρύτητας και άλλων δυνάμεων) σε μια γενική επισκόπηση . Ενώ πολλοί προσπάθησαν και απέτυχαν (και συνεχίζουν να αποτυγχάνουν) να λύσουν αυτούς τους γρίφους, η μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση βρίσκεται συχνά στην πορεία.

  1. Μην αφήνετε την συζήτηση να σας γεμίζει με θυμό ή απόγνωση

Πόσοι από εμάς έχουμε δει έναν φίλο, έναν γνωστό ή ακόμα και έναν εντελώς άγνωστο να κάνει μια δήλωση που μας γέμισε οργή, και στη συνέχεια βγήκε εκτός ελέγχου, γεμάτη δίκαιη αγανάκτηση και στη συνέχεια ξεσπά σε ταραχή; Αν και αυτό μπορεί να ικανοποιήσει μια πρωτόγονη ανάγκη μας να εκφράσουμε τη γνώμη μας και να αμφισβητήσουμε αυτό που θεωρούμε απαράδεκτο αφήγημα, πόσο συχνά μια τέτοια απάντηση ήταν πραγματικά αποτελεσματική στην επίτευξη οποιουδήποτε από τους στόχους μας;

  1. Η τυφλή υπακοή στην εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας

Πολλοί από εμάς, αφού ακούσουμε κάτι για το οποίο είμαστε σίγουροι ότι είναι παράλογο, αποφασίζουμε αμέσως να αντιταχθούν σε αυτό, ανεξάρτητα από το τι πραγματικά δείχνουν τα στοιχεία. Μόλις εγκαταλείψουμε τις ικανότητές μας για κριτική σκέψη επειδή είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε την απάντηση, τείνουμε να συμφωνούμε με αυτούς που συμφωνούν μαζί μας και να εναντιωνόμαστε σε αυτούς που διαφωνούν διαφορετικά. Για τον Αϊνστάιν, αυτό αντιπροσώπευε τον θάνατο του λογικού νου, τον οποίο ονόμασε «συλλογική τρέλα» ή «μυαλό της αγέλης». Σήμερα θα το λέγαμε ομαδική σκέψη και ο Αϊνστάιν σημείωσε ότι συχνά οδηγούνταν από μια εξέχουσα προσωπικότητα που έκανε προπαγάνδα. Στην εποχή των fake news, αυτό το μάθημα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αφομοιωθεί.

 

pexels sumeyye ugurlu 2759284 15873132

 

  1. Η επιστήμη, η αλήθεια και η εκπαίδευση είναι για όλους, όχι μόνο για λίγους προνομιούχους

Το 1946, ο Αϊνστάιν επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Λίνκολν, το πρώτο κολέγιο μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκφωνώντας ομιλία στο φοιτητικό σώμα, είπε: «Το ταξίδι μου σε αυτό το ίδρυμα ήταν για έναν αξιόλογο σκοπό. Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των μαύρων και των λευκών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ότι ο χωρισμός δεν είναι ασθένεια των έγχρωμων ανθρώπων. Είναι μια ασθένεια των λευκών». Σήμερα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο Αϊνστάιν θα είχε πιέσει ώστε η επιστήμη, η εκλαΐκευση και η εκπαίδευση να είναι διαθέσιμα σε όλους. Αν και ορισμένες φυσικές ιδιότητες μπορεί να είναι σχετικές, όπως ο χώρος και ο χρόνος, οι χαρές, η γνώση και οι αλήθειες που ανακαλύπτει η επιστήμη δεν ανήκουν σε καμία φυλή, έθνος ή φατρία, αλλά μάλλον σε όλη την ανθρωπότητα.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved