Είναι το «πίστεψε στον εαυτό σου» το μεγαλύτερο κλισέ της επιτυχίας;

Είναι κι άλλα πράγματα που παίζουν ρόλο προκειμένου να φτάσεις μέχρι εκεί. 

Όχι, δεν μπορώ να πω πως έχω διαβάσει 100 βιβλία αυτοβελτίωσης. Είτε είναι γραμμένο από life coaches, είτε από ψυχολόγους, είτε από τον Δαλάϊ Λάμα τον ίδιο, όλα καταλήγουν στην ακρογωνιαία φράση της αστείρευτης σοφίας, που περικλείει την επιτυχία της μονάδας σε μία λογική. Το «Πίστεψε στον εαυτό σου».

Είναι μια συμπαντική αλήθεια πως ο πεσιμισμός δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Ούτε καν τους μεγάλους φιλοσόφους. Αν δεν βγάζεις αρκετά λεφτά, αν δεν έχεις σχέση, αν δυσκολεύεσαι με τους λογαριασμούς, το να είσαι και μίζερος, σίγουρα δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση. Για την ακρίβεια θα την κάνει χειρότερη. Και όσο και να λέει ο Βούδας ότι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα με χαμόγελο, κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Αν λοιπόν πράγματι δεν βοηθάει ο πεσιμισμός, τι πάει στραβά με την ατάκα «πίστεψε στον εαυτό σου» που είναι πιο γραφικό και από τα κάστρα της Μονεμβασιάς; Ότι χρειάζονται και άλλα πράγματα πέρα από αυτό.

 

 

Εφόδια

Για να δουλέψεις πράγματα που έχουν να κάνουν με τον εαυτό σου, απαιτείται να έχεις μια άνεση. Δεν λέμε να έχεις λυμένα τα οικονομικά σου, αλλά ας το δούμε πρακτικά. Όταν μπορείς να βγάζεις τις υποχρεώσεις, να μπορείς να πληρώσεις συνεδρίες, να μπορείς να έχεις προσωπική ζωή, μπορείς να πιστέψεις πιο εύκολα στον εαυτό σου. Κανείς δεν πίστεψε στον εαυτό του με το να κάθεται σε ένα σαλόνι με το επίδομα ανεργίας – εκτός από εκείνους που δεν το άφησαν να τους ρίξει ψυχολογικά και αξίζουν πολλά μπράβο. Το point είναι πως όταν κυλάει η ζωή και αποτελείς κομμάτι της κοινωνίας, βιώνοντας τα καλά και τα κακά όπως όλοι, σου δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα να απομονώσεις τις καθημερινές δυσκολίες και να ασχοληθείς με σένα τον ίδιο.

Ευκαιρίες

Η προσωπική επιτυχία, σε οποιονδήποτε τομέα, τονώνει το ηθικό και την ψυχολογία. Για να πιστέψει κάποιος στον εαυτό του πρέπει να αξιοποιήσει ευκαιρίες. Αν δηλαδή τον εκφράζει μία δουλειά ή αν θέλει να ανοίξει μία επιχείρηση ή ακόμη και αν θέλει να κάνει το επόμενο βύσμα σε μια σχέση και να συγκατοίκηση. Το ερώτημα είναι άλλο. Πόσες ευκαιρίες προσφέρει μια χώρα για να κάνει τα παραπάνω πραγματικότητα; Βοηθάει στο να χτίσεις τη ζωή σου με έναν άλλο άνθρωπο; Να βρεις μια ικανοποιητική δουλειά ή να ξεκινήσεις μια επιχειρήση; Όλα τα παραπάνω παίζουν ρόλο για να πιστέψεις στον εαυτό σου.

 

 

Τύχη

Ας λέει ό,τι θέλει ο κοσμάκης και οι «ειδικοί». Ο παράγοντας τύχη δεν είναι προφανώς το άλφα και το ωμέγα στη ζωή, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει πολύ. Φτιάχνοντας ένα προβληματικό τομέα στη ζωή σου, όπου η τύχη μπορεί να συνδράμει, μπορείς πιο εύκολα να ασχοληθείς με το εγώ σου και να δουλέψεις με τον εαυτό σου.

Οπότε πίστευε σε σένα κάθε μέρα. Αλλά μην ξεχνάς ότι οι συνθήκες μπορούν να γίνουν και ευνοϊκότερες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved