Πώς θα καταλάβεις έναν ψεύτη;

Μερικά σημάδια που θα τον προδώσουν και θα τον καταλάβεις.

Κανείς μας δεν θέλει να είναι με έναν ψεύτη, βέβαια σίγουρα όλοι συναναστρεφόμαστε από ψεύτες. Και πιστεύουμε ότι όσο καλά και να καμουφλάρεται πάντα υπάρχουν τρόποι να τους καταλάβεις, καθώς όσο περνάει ο καιρός σίγουρα θα έχουν δώσει αφορμή για σχολιασμούς. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα σημάδια που προδίδουν ένα ψεύτη.

1. Στις λεπτομέρειες

Συνήθως όσοι λένε αλήθεια περιγράφουν αυτό που είδαν και όταν τους ρωτούν για περισσότερες λεπτομέρειες είναι σε θέση να πουν περισσότερα. Αλλά όταν ζητείται από τους ψεύτες να πουν παραπάνω λεπτομέρειες τότε δεν είναι και πολλά αυτά που λένε και η περιγραφή τους περιορίζεται.


2. Λένε υπερβολικά πολλά

Από την άλλη πλευρά, ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ψεύτες που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους άλλους ανθρώπους λένε πολλά λόγια. Δεδομένου ότι ένας τέτοιος ψεύτης μπορεί να δημιουργεί ιστορίες, μπορεί επίσης να να προσθέτει υπερβολικές λεπτομέρειες για να πείσουν τον εαυτό τους ή τους άλλους για αυτά που λένε.


3. Τόνος φωνής

Από ότι φαίνεται αλλάζει ο τόνος της φωνής. Ο Δρ Ντέιβιντ Ματσουμότο, καθηγητής ψυχολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο συμβούλων που εκπαιδεύει τους ανθρώπους να διαβάζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, τονίζει ότι οι ερευνητές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πολιτισμική προκατάληψη όταν προσδιορίζουν αν κάποιος λέει ψέματα ή όχι. Για παράδειγμα, η έρευνά του για την ανίχνευση ψεύδους διαπίστωσε ότι οι Κινέζοι συμμετέχοντες τείνουν να μιλούν με υψηλότερη φωνή όταν λένε ψέματα. Σε άμεση αντίθεση, οι Ισπανόφωνοι συμμετέχοντες στην έρευνα μιλούσαν με χαμηλότερη φωνή όταν έλεγαν ψέματα

4. Τα μάτια

Πολλά έχουν συζητηθεί για το θέμα της αλήθειας και της οπτικής επαφής. Μια κοινή πολιτιστική πεποίθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι εάν ένα άτομο δεν έχει οπτική επαφή, δεν λέει την αλήθεια, ενώ, σε άλλους πολιτισμούς, η οπτική επαφή μπορεί να θεωρηθεί αναξιόπιστη σε ένα δεδομένο πλαίσιο.
Μια μελέτη με τίτλο "The Eyes Don't Have It", που δημοσιεύτηκε το 2012 στο Plos One, κατέρριψε την ιδέα ότι οι άνθρωποι κοιτάζουν αριστερά ή δεξιά όταν λένε ψέματα. Ωστόσο, μια ερευνητική μελέτη που διεξήχθη το 2015 από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και παρουσιάστηκε στο περιοδικό Time έδειξε ότι το 70 τοις εκατό των ανθρώπων σε 120 κλιπ πολυμέσων είπαν ψέματα ενώ διατηρούσαν άμεση οπτική επαφή.

5. Καλύπτουν μάτια και στόμα

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να καλύψουν ένα ψέμα ή να κρυφτούν από την αντίδρασή τους σε αυτό, γι' αυτό μπορεί να βάζουν τα χέρια τους πάνω από τα μάτια ή το στόμα τους όταν αφήνουν να βγει μια αναλήθεια. Σύμφωνα με πρώην αξιωματικούς της CIA στο βιβλίο τους Spy the Lie, άλλοι μπορεί ακόμη και να κλείσουν τελείως τα μάτια τους όταν λένε ένα ψέμα, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Parade. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει ιδιαίτερα όταν είναι ως απάντηση σε μια ερώτηση που δεν απαιτεί πολύ προβληματισμό.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved