5 τοξικοί τύποι συναδέλφων που θα βρεις σε κάθε δουλειά

Πώς θα τους χειριστείς.

Ο χώρος εργασίας είναι το δεύτερο σπίτι μας, εκεί περνάμε και το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μας. Είναι λογικό, λοιπόν, να υπάρχουν αμέτρητα εγχειρίδια επιβίωσης, αλλά και αμέτρητοι τύποι συναδέλφων που θα συναντήσεις στη δουλειά. Με κάποιους από αυτούς θα αναπτύξεις φιλίες, με κάποιους θα έχεις τυπικές σχέσεις και κάποιους άλλους δεν θα θες να τους ξαναδείς. Από όλα έχει. Προσωπικά μιλώντας, ένα από τα πράγματα που απεχθάνομαι είναι οι μικροπρεπείς συμπεριφορές στον χώρο εργασίας.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν διαθέτουν καν στοιχειώδεις τρόπους συμπεριφοράς. Υπάρχουν συνάδελφοι που κριτικάρουν τα πάντα και υποβαθμίζουν την προσπάθεια των συναδέλφων τους, όταν μάλιστα οι ίδιοι δεν προσπαθούν καν. Όταν πραγματικά κάποιος ενδιαφέρεται για τη δουλειά θα επιδιώξει εποικοδομητική κριτική και όχι το «κράξιμο». Αυτό είναι τοξικό και καλό είναι εκεί να ρίχνεις πόρτα. Όπως και να ‘χει από τη στιγμή που πρέπει να δουλέψεις, συγκεντρώσαμε μερικές από τις τοξικές εργασιακές συμπεριφορές που λογικά θα  συναντήσεις στη δουλειά σου και το πώς θα τις χειριστείς.

1. Micromanager

O control freak δεν χρειάζεται να είναι το αφεντικό σου, θα μπορούσε να είναι ένας αδιάκριτος συνάδελφος. Είναι αυτή η κατηγορία που προσπαθεί να έχει υπό έλεγχο τα πάντα και πάσχει από έλεγχο εμπιστοσύνης. Ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις όταν συναντάς αυτούς τους τοξικούς συναδέλφους είναι να σκεφτείς, γιατί συμβαίνει αυτό. Μην αρχίσεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου, αν προσπαθεί να σε «πνίξει» με τον έλεγχό του, κάνε κανονικά τη δουλειά σου και άσε τα αποτελέσματα να μιλήσουν.

Η άβολη στιγμή που ξεχνάς το όνομα του συναδέλφου

2. Ο κουτσομπόλης

Ακόμη και αυτό έχει διαβαθμίσεις. Όλοι κουτσομπολεύουν στο γραφείο (όλοι το ξέρουν αυτό) αλλά κάποιοι το παρακάνουν. Ξέρουν τα πάντα για όλους και δεν ντρέπονται να το πουν. Ξέρουν να σχολιάζουν τις κακές συμπεριφορές των άλλων, αλλά όχι τις δικές τους. Πρόκειται για μία πολύ τοξική κατηγορία. Δεν χρειάζεται να σου το πω, αλλά μάλλον το ίδιο κάνει και με σένα όταν δεν είσαι μπροστά. Περιόρισε τα πολλά-πολλά μαζί του, τυπικές σχέσεις, όσο γίνεται.

 

 

3. Ο bully

Eίναι αυτός ο τύπος, που δεν κρατά καθόλου τους τύπους. Από τα πιο δύσκολα άτομα τα οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις σε έναν χώρο εργασίας. Είναι εκείνη η κατηγορία, που κάνει μη εποικοδομητικές παρατηρήσεις για τη δουλειά. Μπορεί να ψάχνει το ελάχιστο λάθος ή να το δημιουργήσει για να σου μιλήσει άσχημα. Μην δίνεις καμία σημασία, κάνε σαν να μην υπάρχει, κατάλαβε το παιχνίδι του. Σε περίπτωση που είναι μη διαχειρίσιμο, πήγαινε στο HR.

Τον καλό συνάδελφο αξίζει να τον έχεις φίλο

4. Aυτός που δεν σέβεται τα όρια

Δεν σέβεται τα προσωπικά όρια. Δεν είναι εύκολο να κρατήσεις απόσταση από αυτόν, καθώς θα επιμείνει, μπορεί μάλιστα να σε φέρει σε δύσκολη θέση με τις ερωτήσεις που κάνει. Εάν αυτή η τοξική συμπεριφορά προέρχεται από τον ανώτερο σου, πήγαινε στο HR. Και συνάδελφός σου να είναι, πρέπει να τον βάλεις στη θέση του. Βασικά και αν δεν σου ξαναμιλήσει, ακόμη καλύτερα.

5. Διπρόσωπος

Αυτόν τον τύπο δεν τον εντοπίζεις από την αρχή σου συμπεριφέρεται καλά, αλλά λέει άσχημα πράγματα πίσω από την πλάτη σου. Άλλα λέει και άλλα κάνει. Αν τον ρωτήσεις, αν όλα είναι καλά, θα σου πει ότι δεν τρέχει τίποτα, αλλά οι πράξεις άλλα λένε. Μπορεί συχνά να αναρωτιέσαι μετά από κάθε συζήτηση για το τι πραγματικά ήθελε να πει. Μπορείς να τον ρωτήσεις ευθέως για το τι ακριβώς συμβαίνει. Άσε στην άκρη αυτά που σου λέει και κοίτα τι κάνει.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved