Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown ξεκινήσαμε να για να κάτσουμε 15 μέρες στο σπίτι για να δουλέψουμε όπως μπορούσαμε. Παρά τις όποιες δυσκολίες εργοδότες και εργαζόμενοι είδαν ότι αυτό κάποια στιγμή ρόλαρε με αποτέλεσμα η τηλεργασία να έχει ακόμα ισχυρή παρουσία στους χώρους εργασίας, ακόμα και τώρα που είναι πιο χαλαρά τα πράγματα.
Η λύση η οποία έχει προκριθεί από πάρα πολλές εταιρείες, είναι μια μορφή εκ περιτροπής φυσικής παρουσίας στο γραφείο που συνδυάζει τα προτερήματα και των δύο καταστάσεων χωρίς να θυσιάζεται η παραγωγικότητα. Θεωρητικά μια δουλειά γραφείου που γίνεται από σπίτι δεν απαιτεί κάτι παραπάνω από ένα καλό laptop και μια σχετικά γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ, όμως χρειάζονται και μερικά ακόμα στοιχεία που θα κάνουν το κρεβάτι ή σαλόνι σου μικρογραφία ενός corporate περιβάλλοντος. Οι παρακάτω εφαρμογές είναι οι πιο χρήσιμες και απαραίτητες για να το πετύχεις.
Clockify
Όσοι εργοδότες και προϊστάμενοι κοιτούν ακόμα με μισό μάτι την τηλεργασία γιατί νομίζουν ότι οι υπάλληλοί τους τεμπελιάζουν έχουν μεγάλο άδικο, αλλά ακόμα και για τους πιο δύσπιστους υπάρχει το Clockify. To συγκεκριμένο app είναι κάτι σαν εικονικό «χτύπημα κάρτας» και πολλά πράγματα ακόμα. Ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να δει τι κάνει στο εταιρικό διαχειριστικό, αν είναι online, αν συμμετέχει σε κάποιο meeting και γενικά αν κάνει κάτι που να σχετίζεται με την εργασία.
Από την άλλη είναι και εργαλείο για τους ίδιους τους εργαζόμενους γιατί τους βοηθάει να δουλέψουν καλύτερα. Η επικοινωνία μεταξύ συνεργατών γίνεται πιο εύκολα, με την αμεσότητα της φυσικής παρουσίας, και επίσης δεν μπορεί κανείς προϊστάμενος να πει ότι κάποιος τεμπελιάζει.
Asana
Είναι ένα από τα πιο παλιά εργαλεία παραγωγικότητας. Σε γενικές γραμμές είναι μια συλλογική to do list η οποία επιτρέπει τον διαμοιρασμό ευθυνών και εργασιών μεταξύ των μελών μιας ομάδας που δεν είναι στον ίδιο χώρο. Σε πραγματικό χρόνο φαίνεται η πρόοδος της κάθε δουλειάς που πρέπει να γίνει, τι μένει να γίνει, να μπει κάποιος να βοηθήσει, τα deadlines, και γενικά να αποφευχθούν μια σειρά από άχρηστα meetings με μοναδικό σκοπό να πει ο καθένας το πού βρίσκεται με όσα έχει να κάνει.
Μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλά boards και ο καθένας να βλέπει τα ατομικά του project, τα συλλογικά, αλλά και οι προϊστάμενοι να ελέγχουν την πρόοδο σε όσα έχουν αναθέσει στις ομάδες τους.
Slack
Ό,τι είναι το messenger και το whatsapp για τις παρέες, είναι το slack για τις εταιρείες. Βέβαια δεν είναι ένα ακόμα εργαλείο επικοινωνίας, καθώς έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες μιας εταιρείας. Εκτός από την πολύ πιο παραγωγική ανταλλαγή πληροφοριών, υπάρχει ενσωματωμένο ένα ημερολόγιο ατζέντα με τη μορφή ενός bot που στέλνει ειδοποιήσεις για ραντεβού, δουλειά και προθεσμίες.
Επειδή είναι ακριβώς τόσο επαγγελματικός ο προσανατολισμός του μπορεί να σε γλιτώσει από πάρα πολλά mails, επαγγελματικά τηλέφωνα κλπ. Γενικά σου λύνει τα χέρια με πάρα πολλούς τρόπους.
iA Writer
Είναι το μεγαλύτερο εργαλείο για κάποιον που απλά θέλει να κάτσει να γράψει απερίσπαστος. Αν εκεί που θες να συντάξεις κάποιο report ή ένα μεγάλο γενικά κείμενο και δεν θες να σε ενοχλούν διαφημίσεις και notifications, τότε απλά μπαίνεις στο iA Writer. Για όση ώρα θες μετατρέπεις τον υπολογιστή σου σε μια απλή γραφομηχανή και μόλις τελειώσεις, απλά βγαίνεις και συνεχίζεις την πορεία σου στον 21o αιώνα.
Forest
Αν οι πειρασμοί που σου αποσπούν την προσοχή δεν μπορούν να «σιγήσουν» από το iΑ Writer ή απλά χρειάζεσαι ένα ακόμα κίνητρο για να μην χαζεύεις κάθε τρεις και λίγο το κινητό σου, τότε το Forest είναι η εφαρμογή σου. Το ότι καταφέρνει να σε κρατάει συνεπή στη δουλειά σου με έναν κάπως διασκεδαστικό τρόπο το κάνει ακόμα καλύτερο.
Με το που ξεκινάς κάποιο απερίσπαστο session θα δεις στην οθόνη σου έναν σπόρο να φυτεύεται και αυτός σιγά σιγά να εξελίσσεται σε ένα κανονικό δέντρο. Σε περίπτωση που υποκύψεις στον πειρασμό και πιάσεις το κινητό σου, το δέντρο θα μαραθεί. Μάλιστα αν καταφέρεις να μην πιάσεις το κινητό σου ή δεν χαζέψεις στο youtube για μερικές ώρες, τότε θα δεις ένα ολόκληρο δάσος στην οθόνη σου. Ένα δάσος το οποίο μπορεί να γίνει και πραγματικότητα γιατί το Forest συνεργάζεται με την οργάνωση Trees for the Future που αναλαμβάνει τη δενδροφύτευση διαφόρων περιοχών του πλανήτη που την έχουν ανάγκη.