Ή μήπως αναρωτιέσαι γιατί επιμένουν σε συμπεριφορές και αρχές που μοιάζουν ξεπερασμένες; Ήρθε η ώρα να λύσουμε τον γρίφο. Η Generation X — όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980 — είναι συχνά ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στη συντηρητική νοοτροπία των Baby Boomers και το forward-thinking των Millennials.
Παρόλα αυτά, ακόμα κρατούν με πάθος επτά άγραφους κανόνες που κάνουν τους κάτω των 30 να τους κοιτούν λες και μιλάνε Klingon - αυτό θα το καταλάβαιναν οι άνω των 50.
7 πράγματα που κάνουν οι boomers και εντυπωσιάζουν τις νεότερες γενιές
Αν λοιπόν θες να σπάσεις τον κώδικα Gen X, εδώ είναι το manual που δεν σου έδωσε ποτέ κανείς. Και ποιος ξέρει — μπορεί να είναι το μυστικό για καλύτερη επικοινωνία και αμοιβαίο σεβασμό με μια γενιά που αξίζει να καταλάβεις.
Γιατί στο τέλος της ημέρας, δεν πρόκειται για «εμείς κι αυτοί», αλλά για την τέχνη του να τους κατανοείς. Και στην τελική, μόνο κερδισμένος βγαίνεις από αυτό.
1) Πιστός στην ίδια δουλειά, σαν μοναχός στον ναό
Έχεις παρατηρήσει πως ο Gen X συνάδελφός σου δουλεύει στην ίδια εταιρεία εδώ και... αιώνες; Για εκείνον, η συνεχής αλλαγή δουλειάς είναι καμπανάκι — όχι ευκαιρία. Εκείνος μεγάλωσε με την ιδέα ότι αφοσίωση σημαίνει δύναμη. Δεν "φεύγει" από θέση σε θέση για να προλάβει το επόμενο τρένο. Χτίζει. Περπατάει. Επιμένει.
Εκεί όπου εμείς κυνηγάμε το «ποιος θα μας εξελίξει περισσότερο», εκείνος επενδύει στο «ποιον μπορώ να κάνω καλύτερο με τον χρόνο μου». Άλλος κόσμος; Ναι. Αλλά όχι κατ’ ανάγκη χειρότερος.
Τι είναι το «throning» που χαρακτηρίζει τις σχέσεις σύμφωνα με τη Gen Z;
2) Τηλέφωνο > Μήνυμα. Ναι, ακόμα το πιστεύει.
Στείλ’ του μήνυμα και περίμενε αιώνες. Πάρε τον τηλέφωνο και θα σου απαντήσει πριν καν χτυπήσει. Γιατί; Γιατί η φωνή έχει ψυχή. Το άκουσμα του «έλα ρε μάγκα» του λέει περισσότερα απ’ ό,τι 300 emojis. Για τον Gen X, η κουβέντα είναι τελετουργία. Είναι ουσία.
Εσύ μπορεί να προτιμάς την ταχύτητα, αλλά εκείνος ξέρει να εκτιμά την επικοινωνία όπως εκτιμάς εσύ ένα καλό ουίσκι: χωρίς βιασύνη.
3) Η υπομονή είναι αρετή – και του τη δίδαξε το βίντεοκλαμπ
Ο Gen X έμαθε να περιμένει, την κασέτα από το Fight Club που είχε νοικιάσει ο μπροστινός ή το internet που έκανε έναν ήχο λες και θα απογειωνόταν. Και κάπου εκεί έμαθε ότι το καλό πράγμα θέλει χρόνο. Ότι υπάρχει αξία στο να περιμένεις και να «ωριμάσει» μια κατάσταση.
Εσύ μπορεί να έχεις μάθει να κάνεις τα πάντα με δύο swipes και ένα tap, αλλά εκείνος θα σου πει πως όσα έρχονται εύκολα, φεύγουν εξίσου πιο εύκολα.
Η Gen Z πιστεύει ότι οι άνδρες πρέπει να πάρουν τα ηνία στη σχέση
4) Ιδιωτικότητα: Όχι trend, αλλά τρόπος ζωής
Αν τον βλέπεις να μην ανεβάζει τίποτα στα social, δεν είναι γιατί βαριέται. Είναι γιατί προστατεύει τον εαυτό του. Για τον Gen X, η ιδιωτική ζωή είναι ιερή. Δεν χρειάζεται να ανεβάσει story για να επιβεβαιώσει ότι πέρασε καλά. Δεν ψάχνει validation, αλλά ελευθερία.
Εκεί που εσύ ζεις για τα likes, εκείνος ζει για την ησυχία του. Και κάποιες φορές, αυτό λέει πολλά.
5) Μετρητά; Ναι, υπάρχουν ακόμα – και λένε πολλά
Βλέπεις τον Gen X να πληρώνει με χαρτονομίσματα; Δεν είναι παλαιοντολόγος, αλλά ρεαλιστής. Μεγάλωσε σε εποχές που «μετρητό στο χέρι» σήμαινε σιγουριά. Ήλεγχε το πορτοφόλι του όπως εσύ ελέγχεις το κινητό σου — καθημερινά και με επιμονή.
Και κάπου εκεί υπάρχει κάτι το ρομαντικό, σαν τον φετινό μπασκετικό ΠΑΟΚ ένα πράγμα. Το να κρατάς τον έλεγχο με τρόπο απτό. Με νόημα.
Η Gen Z «δηλώνει» απαγοητευμένη από τα dating apps
6) Πρόσωπο με πρόσωπο: Η αληθινή επαφή
Zoom, Teams, DMs; Εντάξει, τα κάνει. Αλλά όταν ο Gen X θέλει να επικοινωνήσει στα σοβαρά, θέλει να σε κοιτάξει στα μάτια και να νιώσει το συναίσθημα. Γι’ αυτόν, το βλέμμα και η γλώσσα του σώματος λένε περισσότερα απ’ ό,τι μπορεί να πει ένα email 500 λέξεων.
Η επαφή δεν είναι μόνο μέσο, είναι τελετουργία. Και ίσως, σε μια εποχή που όλα γίνονται από απόσταση, να είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο.
7) Σκληρή δουλειά > short cuts. Πάντα.
Η πιο ιερή αλήθεια για έναν Gen Xer: τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κερδίζονται. Εκεί όπου οι νέοι ψάχνουν τον σύντομο δρόμο, εκείνος σκάβει με τα χέρια. Όχι γιατί δεν ξέρει τους τρόπους να κάνει τη δουλειά πιο εύκολα, αλλά γιατί γνωρίζει τι σημαίνει να ιδρώνεις και να βλέπεις αποτέλεσμα.
Γιατί η διαδρομή τον έχει διδάξει περισσότερα από τον προορισμό.
Αν οι Gen Xers μοιάζουν με γρίφο, ίσως φταίει ότι οι νεότεροι κοιτάνε το manual και όχι την ουσία. Δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουν τον σύγχρονο κόσμο, αλλά ότι έχουν μάθει να τον φιλτράρουν. Να ζουν χωρίς να φωνάζουν. Να δρουν χωρίς να ποζάρουν.
Καθένας μας κουβαλά τον χρόνο που τον έπλασε και οι Gen Xers το κάνουν για μια εποχή όπου το «λίγο αλλά ουσιαστικό» ήταν προτεραιότητα.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σου απαντήσει με τηλεφώνημα αντί για emoji, ίσως χαμογελάσεις. Γιατί τώρα, καταλαβαίνεις λίγο καλύτερα. Και καμιά φορά, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να χτιστεί πραγματική επαφή.