Τα συχνά διαλείμματα από την οθόνη είναι μια συμβουλή που δεν κουράζονται να δίνουν οι οφθαλμίατροι καθώς η μπλε ακτινοβολία που δέχονται τα μάτια σου έχει σωρευτική δράση. Η οφθαλμολογική συμβουλή είναι ο κανόνας του 20-20, δηλαδή για κάθε 20 λεπτά μπροστά από την οθόνη να αποστρέφεις το βλέμμα σου από αυτή για 20 δευτερόλεπτα. Φυσικά αυτα τα 20 δευτερόλεπτα δεν πρέπει να είναι στην οθόνη του κινητού σου, γιατί είναι σαν μην κάνεις διάλειμμα.
Όμως οι παθολόγοι έρχονται να μπουν κι αυτοί στο παιχνίδι των κανόνων της οθόνης. Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Physiology, δεν φτάνει μόνο να γυρίζουμε λίγο το κεφάλι και να μην κοιτάμε την οθόνη, αλλά να σηκωνόμαστε κιόλας. Η έρευνα έγινε σε 16 μεσήλικες υπαλλήλους γραφείου με προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε μία ώρα ακινησίας που περνάει ένας ενήλικας, καθιστός ή ξαπλωμένος, αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το συμπέρασμα προέκυψε από τον χωρισμό του δείγματος σε δύο ομάδες.
Η πρώτη ομάδα έκανε διάλειμμα κάθε μισή ώρα και σηκωνόταν για τρία λεπτά και έκανε κάποιας μορφής ήπια άσκηση όπως περπάτημα μέσα στον χώρο και η άλλη συνέχιζε να δουλεύει μπροστά από την οθόνη ακατάπαυστα.
Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν καθώς η ομάδα που έκανε διαλείμματα, εμφάνισε χαμηλότερες τιμές ζαχάρου στο αίμα, σημάδι καλύτερης λειτουργίας του μεταβολισμού. Μάλιστα όσοι έκλεβαν λίγα λεπτά ακόμα και έκαναν λίγο μεγαλύτερα διαλείμματα ή έκαναν κάτι περισσότερο από ένα απλό περπάτημα, είχαν ακόμα καλύτερες τιμές στις αιματολογικές τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν εντελώς ανέλπιστα. Κάθε μυϊκή κίνηση «σπάει» τα σάκχαρα και τα λιπαρά οξέα μέσα στο κυκλοφορικό, όμως μέχρι τώρα δεν ήξεραν πόσο αποδοτική μπορεί να είναι ακόμα και η παραμικρή άσκηση στο γραφείο.
Συνεπώς ο κανόνας πλέον διαμορφώνεται σε 30-3, δηλαδή διάλειμμα κάθε μισή ώρα για ένα τρίλεπτο έστω για μια βόλτα μέχρι το κυλικείο.