Η ερώτηση «έχεις κάνα καλό νέο δίσκο/καλλιτέχνη να προτείνεις;» είναι πλέον ξεπερασμένη ή αφορά μόνο τους πολύ επαγγελματίες του είδους. Ο κόσμος πλέον ζητάει λίστες. Οι υπηρεσίες streaming έχουν γεννήσει εκατομμύρια μικρούς DJ στήνοντας λίστες ακρόασης για όλους τους ακουστικούς ανθρωπότυπους και για κάθε περίσταση. Το πρόβλημα που προκύπτει από αυτή την εξέλιξη είναι το πρόβλημα που γεννάει κάθε ογκώδες και μαζικό ιντερνετικό φαινόμενο: Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Η λαϊκή ρήση που θέλει των φρονίμων τα παιδιά να μαγειρεύουν πριν πεινάσουν δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερη εφαρμογή από αυτό το ακανθώδες πρόβλημα της καθημερινότητάς μας. Η ακρόαση μουσικής είναι ένα από τα τελευταία προπύργια αυθορμητισμού σε μία ζωή απόλυτα κανονισμένη και οργανωμένη σε κουτάκια με αποτέλεσμα όταν πας για τρέξιμο και θες τώρα μία λίστα με μουσική για να σε συνοδέψει ή θέλεις απλά να χαλαρώσεις ακούγοντας κάτι χωρίς τα μάτια σου να είναι καρφωμένα σε κάποια οθόνη είναι λογικό να παλεύεις ψάχνοντας το κατάλληλο soundtrack.
Το να κάτσεις να φτιάξεις λίστες σε νεκρό χρόνο είναι αυτό που θα σου λύσει τα χέρια. Πρόσεξε λίστες, όχι λίστα. Όσο μονοδιάστατος κι αν είσαι στις μουσικές σου προτιμήσεις, όσο fan boy κι αν είσαι μιας συγκεκριμένης μπάντας, είναι αδύνατον να μην χρειάζεσαι διαφοροποιημένες λίστες. Θέλεις τουλάχιστον από μία λίστα για να ξεκινήσεις το πρωί, για να δουλέψεις, για να μαγειρέψεις, για να χαλαρώσεις το απόγευμα, για να τρέξεις, για να χορέψεις στο σαλόνι και για να κοιμηθείς το βράδυ. Γεμίζοντας αυτές τις λίστες με τραγούδια από πριν γλιτώνεις κόπο, χρόνο και εξασφαλίζεις παραγωγικότητα και απόλαυση.
Στα podcasts αυτό είναι ακόμα πιο εύκολο. Με τέτοια πληθώρα θεμάτων και διάρκειας μπορείς να το οργανώσεις ακόμα καλύτερα. Από τη μία διαλέγεις από πριν αυτά που θες να ακούσεις με βάση τους αγαπημένους ομιλητές ή τα θέματα που σε αφορούν. Στη συνέχεια τα χωρίζεις ανάλογα με τη διάρκειά τους έτσι ώστε να μην αφήσεις κάποιο στη μέση ή να μην έχεις κενό χρόνο. Πχ ξέρεις πάνω κάτω πόση ώρα θες να για πας στη δουλειά και πόση ώρα θα τρέξεις. Επιλέγοντας το podcast από την κατηγορία με την κατάλληλη διάρκεια έχεις τη βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου σου.
Οι λίστες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν θα είχαν νόημα αν το έκτακτο περιστατικό σε έβρισκε απροετοίμαστο. Σκέψου τι σε ηρεμεί σε μια περίοδο άγχους που πρέπει να προλάβεις ένα ασφυκτικό deadline. Θυμήσου όλα αυτά τα feel good κομμάτια που σου κράτησαν συντροφιά όταν ήσουν στα κάτω σου. Φτιάξε και την απόλυτα χαλαρωτική λίστα για εκείνο το βράδυ που σε επισκέπτεται ακάλεστη η αϋπνία ενώ έχεις βάρβαρο πρωινό ξύπνημα. Τέτοιες λίστες θα σώσουν την παρτίδα και φτιάχνοντάς τις κάνεις ένα σπουδαίο μεταχρονολογημένο δώρο στον εαυτό σου που θα εκτιμήσεις αργότερα.
Το καλο με την τεχνολογία είναι ότι πολύ γρήγορα βρίσκει λύση σε κάποιο πρόβλημα που η ίδια έχει δημιουργήσει. Ναι ακούγεται κάπως δυστοπικό αυτό και θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ισχύει και είναι βασικός κινητήριος μοχλός της εξέλιξης. Με τους αυτοματισμούς που προσφέρουν τόσο η Apple όσο και η Google το μουσικό χαλί του σπιτιού μπορεί να υποστεί την ίδια εξέλιξη που είχε και το πλύσιμο των πιάτων με το πλυντήριο πιάτων. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα ασύρματο ηχείο το οποίο να συνδέεται με τις συσκευές σου. Με τις συσκευές σου θα προγραμματίζεις το πότε θες να ακούς κάτι από τη μουσική σου βιβλιοθήκη. Αν φτιάξεις ένα ημερήσιο πρόγραμμα σε στυλ ραδιοφώνου θα σε βοηθήσει να οργανώσεις καλύτερα τη βιβλιοθήκη σου και θα κερδίσεις χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα χωρίς να χάνεσαι στο χάος του σκληρού σου δίσκου ή στον ωκεανό του streaming. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.