Kαταγράψαμε με τον πιο έξυπνο τρόπο όλο το νόημα της συναυλίας των Massive Attack

Ζουμάροντας στην καρδιά της δράσης ή αλλιώς όταν η απόσταση μηδενίστηκε με  το Samsung Galaxy S24 Ultra. Χωρίς αμφιβολία, η συναυλία των Massive Attack στην Αθήνα δεν ήταν απλώς μια μουσική εκδήλωση, αλλά και μια πολιτική δήλωση.

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Massive Attack στην Αθήνα στο πλαίσιο του Release Athens Festival, μετά από 14 χρόνια απουσίας, ήταν αναμφίβολα ένα από τα μουσικά γεγονότα της χρονιάς. Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζαμε πως θα έχει τεράστια ανταπόκριση από τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως θα βρεθούν στη χώρα μας. Το live είχε -όπως πάντα- εντονότατο πολιτικό μήνυμα και ουσιαστικά μιλάμε για εμφάνιση με τεράστιο νόημα σε συνθήκες που η ανάγκη να δώσουμε έμφαση στην ουσία των πραγμάτων είναι επιτακτική. Όπως καταλαβαίνεις, δεν γινόταν να μην πάω και να μην αποτυπώσω αυτό το live όσο πιο καλά μπορούσα σε μνήμη και κινητό.

 

Από το σκοτάδι, στο φως του νοήματος (κυριολεκτικά και μεταφορικά)

 

samsung1

 

Εν μέσω καύσωνα -και μάλιστα την πιο ζεστή ημέρα ίσως του καλοκαιριού, βρεθήκαμε στην Πλατεία Νερού την Τετάρτη (17/7) και θελήσαμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας αναμνήσεις από τη μπάντα που εδώ και πάνω από 30 χρόνια δεν υπακούει σε κανόνες και δεν ακολουθεί ατζέντες. Όλα αυτά με θέα το καλύτερο σημείο. Έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τους co-headliners Beak> και Mount Kimbie, οι Massive Attack εμφανίστηκαν επί σκηνής λίγο μετά τις 22:00. Με το που χαμήλωσαν τα φώτα, οι πρώτες νότες αντήχησαν και η τεχνολογία του Samsung Galaxy S24 Ultra με μετέφερε στη σκηνή και μου μετέτρεψε τη συναυλία σε οπτικοακουστικό υπερθέαμα.

Χάρη στο Nightography Zoom του Galaxy S24 Ultra, κατάφερα να αποτυπώσω με εκπληκτική λεπτομέρεια κάθε στιγμή της συναυλίας, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ο συνδυασμός του μεγάλου αισθητήρα 200MP, του προηγμένου αλγορίθμου επεξεργασίας εικόνας και του σταθεροποιητή OIS (Optical Image Stabilization) μού επέτρεψε να τραβήξω φωτογραφίες και βίντεο με απίστευτη ευκρίνεια και φωτεινότητα, ακόμα και όταν οι φωτισμοί της σκηνής άλλαζαν συνεχώς.

Ζουμάροντας στην καρδιά της δράσης ή αλλιώς όταν η απόσταση μηδενίστηκε με το Nightography Zoom

Το Nightography Zoom μού έδωσε τη δυνατότητα να ζουμάρω κοντά στη σκηνή, αποτυπώνοντας τις εκφράσεις των μουσικών και κάθε λεπτομέρεια σαν να βρισκόμουν δίπλα τους. Πώς αλλιώς θα έβλεπα πως μέσα σε όλο αυτό το υπέροχο συναίσθημα η λεπτομέρεια ήταν το περιβραχιώνιο του Robert Del Naja που έγραφε Palestine;

Αν και βρισκόμουν μακριά από τη σκηνή, μπορούσα να ζουμάρω χωρίς να χάνω την ποιότητα της εικόνας, χάρη στον ισχυρό τηλεφακό του Galaxy S24 Ultra. Με τον επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 3 και τα 12GB RAM, το smartphone ανταποκρίθηκε άψογα σε κάθε μου εντολή, είτε έκανα ζουμ για να δω καλύτερα τη σκηνή, είτε έψαχνα πληροφορίες για τα τριπλής ανάγνωσης  μηνύματα που θέλησαν να περάσουν οι μουσικοί μέσα από τις οθόνες τα οποία και ήταν γραμμένα στα ελληνικά.

Μέσα από τα visuals που προβλήθηκαν στις οθόνες κατά τη διάρκεια του live, αλλά και μέσω των στίχων των τραγουδιών τους, οι Massive Attack έθιξαν μια σειρά από κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που δεν γινόταν να μη καταγράψω. Προφανώς και αυτή η συναυλία δεν ήταν απλώς μια μουσική εμπειρία, αλλά μια ισχυρότατη πολιτική δήλωση που έπρεπε να καταγραφεί -και να διαδοθεί στη συνέχεια, όπως της αξίζει.

Μέσα από εικόνες φυσικών καταστροφών, προσφύγων, στατιστικά στοιχεία για την ανισότητα και πορτρέτα πολιτικών ηγετών, η μπάντα έστειλε ηχηρά μηνύματα για την κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό, την κοινωνική αδικία και τη διαφθορά. Τα τραγούδια τους, όπως το Hymn of the Big Wheel, Eurochild, Inertia Creeps και United Snakes, ενίσχυσαν τα μηνύματα αυτά, δημιουργώντας μια βραδιά που ξεπέρασε τα όρια της μουσικής και έγινε ένα κάλεσμα για δράση και αλλαγή.

Το setlist της βραδιάς περιλάμβανε φυσικά και κλασικά κομμάτια από τη δισκογραφία τους, όπως τα Teardrop, Angel, Unfinished Sympathy, Safe from Harm. Οι παλιότεροι θαυμαστές της μπάντας είχαν την ευκαιρία να ξαναζήσουν τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, ενώ οι νεότεροι να ανακαλύψουν τη διαχρονική αξία της μουσικής τους.

Το Photo Assist του Galaxy AI που μου αφαίρεσε όλα τα εμπόδια

Όσο ιδανικές κι αν είναι οι συνθήκες, εμπόδια πάντα θα υπάρχουν και μιλάμε για εκείνα τα εμπόδια που δεν με οδήγησαν στη λήψη που θα ήθελα. Το Photo Assist του Galaxy AI αποτέλεσε την απόλυτη λύση για μένα αναφορικά με τα πλάνα που δεν βγήκαν όπως τα φαντάστηκα.

Είτε όταν κάποιος μου μπλόκαρε «εκείνο» το πλάνο που οπωσδήποτε ήθελα, είτε λόγω του χαμηλού φωτισμού που έκανε τη φωτογραφία να φαίνεται μουντή, αυτό το tool ξεπέρασε όλα τα εμπόδια για εμένα. Την επόμενη ημέρα, με αυτό το εργαλείο, αφαίρεσα τα ανεπιθύμητα στοιχεία, βελτίωσα τον φωτισμό και ανέδειξα τις λεπτομέρειες, μετατρέποντας ακόμα και μια μέτρια φωτογραφία σε ένα αριστούργημα που αποτύπωσε την ατμόσφαιρα της συναυλίας -την οποία με τη σειρά μου ανέβασα σε stories.

Το συνολικό vibe που καταγράφηκε σε φακό και μνήμη

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εμφανίσεις τους στην Αθήνα, η συναυλία του 2024 ήταν πιο ώριμη και μεστή. Οι Massive Attack δεν βασίστηκαν μόνο στην ενέργεια και τον ενθουσιασμό της νιότης, αλλά και στην εμπειρία και τη σοφία που έχουν αποκτήσει με τα χρόνια. Η μουσική τους ήταν ακόμα πιο εσωτερική και στοχαστική, ενώ τα μηνύματα που μετέφεραν ήταν πιο επίκαιρα και επείγοντα.

Σε όλη αυτή την καταγραφή που θα θυμάμαι για πάντα, η μπαταρία μου δεν με απογοήτευσε. Με απλά λόγια, το Galaxy S24 Ultra δεν είναι απλά ένα smartphone. Ήταν ο κολλητός που δεν με πρόδωσε και που με βοήθησε να ζήσω την εν λόγω αξέχαστη συναυλιακή εμπειρία στο απόλυτο. Και χωρίς αμφιβολία, η συναυλία των Massive Attack στην Αθήνα δεν ήταν απλώς μια μουσική εκδήλωση αλλά και μια ισχυρότατη πολιτική δήλωση που εγώ κατέγραψα όπως ακριβώς ήθελα.

Στην «απομαγνητοφώνηση» της επόμενης ημέρας που έκανα ξανά και ξανά μέσω του κινητού μου, η μπάντα χρησιμοποίησε τη μουσική της για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα σημαντικά ζητήματα της εποχής μας και να το παρακινήσει να αναλάβει δράση. Ξεκάθαρα.

 

samsung2

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved