Είναι καιρός που συζητάγαμε στο γραφείο ότι θέλαμε να δοκιμάσουμε ένα διαφορετικό street food, κάτι με πλούσια γεύση που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Κάπως έτσι καταλήξαμε στα sandos, τα ιαπωνικά σάντουιτς που τα συναντάμε όλο και περισσότερο στα νέα μενού. Και επειδή δεν αρκεί ένα απλό sando, επέλεξα να πάω στο κατάλληλο μέρος που να ξέρει πώς φτιάχνεται σωστά ένα τέτοιο σάντουιτς. Κατηφόρισα, λοιπόν, προς το Σύνταγμα και συγκεκριμένα στην οδό Πετράκη, όπου εντόπισα την κιτρινόμαυρη πινακίδα «Sando» βρίσκοντας εκεί τον ιδιοκτήτη Γιάννη Μπινιάρη – που μπορεί να σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ τον κέρδισε όμως η αγάπη του για το φαγητό. Καθίσαμε σε ένα από τα τραπεζάκια που απλώνονται γύρω από το μαγαζί και μιλήσαμε για την τάση των sandos, τα μυστικά συστατικά τους, αλλά και την αλλαγή στην κουλτούρα του φαγητού ακόμη και στο street food. Εξάλλου, όσο περνάει ο καιρός το κέντρο μετατρέπεται σε ένα πολυπολιτισμικό κέντρο όσον αφορά την εστίαση, ικανοποιώντας την ανάγκη του Έλληνα να μαθαίνει νέες γεύσεις. Εννοείται πως στο τέλος της κουβέντας μας έφαγα, αλλά ας τα πάρουμε ένα-ένα.
5 καντίνες στα Βόρεια Προάστια για μετά τη βραδινή μας έξοδο
Πριν ξεκινήσουμε
Τα sandos -ιαπωνική ονομασία για τα σάντουιτς- παρασκευάζονται από απλά συστατικά όπως το ψωμί γάλακτος, το οποίο γεμίζεται με χοιρινή κοτολέτα, αυγά ή φρούτα και είναι ιδανικά για lunch break. Το βασικό συστατικό των sandos είναι το ιαπωνικό ψωμί γάλακτος ή αλλιώς shokupan. Αυτό το ειδικό ψωμί παρασκευάζεται με υψηλότερη συγκέντρωση γάλακτος σε σχέση με το παραδοσιακό ψωμί -όπως το γνωρίζουμε εμείς- δίνοντάς του μια μαστιχωτή, απαλή υφή που «στέκει» καλά στα υγρά υλικά και στο ψήσιμο. Πρόκειται για τη βασική προϋπόθεση για να ετοιμαστεί ένα sando. Αυτό το ιαπωνικό σάντουιτς θεωρείται σήμερα ένα γρήγορο γεύμα και τα τελευταία χρόνια έχει κυριαρχήσει ως τάση στο εξωτερικό, ενώ πλέον έχει μπει για τα καλά και στις επιλογές για street food και στη χώρα μας.
Ένα ιαπωνικό spot στο κέντρο της Αθήνας
Ξεκινώντας τη συζήτησή μας με τον Γιάννη Mπινιάρη, τον ρώτησα πότε ξεκίνησε το μαγαζί. Να σημειώσω εδώ πως το Sando μοιράζεται τον ίδιο χώρο με το Poke Hawaiian Sushi, που ξεκίνησε το 2017 και λίγο πριν την πρώτη καραντίνα κάπου το 2020 ξεκίνησε και το ιαπωνικό πρότζεκτ. «Είχα δει πως τα sandos ήταν πολύ διαδεδομένα στο εξωτερικό. Και επίσης ένα τέτοιο μαγαζί ταιριάζει στο κέντρο και για lunch break. Eδώ πέρα από κλασικές εκδοχές, έχουμε δημιουργήσει και συνταγές out of the box», μου εξηγεί ο Γιάννης.
5 στέκια για να βρεις τίμιο hot dog
Πώς ήταν η ανταπόκριση από το κοινό;«Πήγε πάρα πολύ καλά ακόμη και στην περίοδο της καραντίνας».
Τον ρώτησα αν αυτό το θεωρεί δείγμα εξέλιξης της γαστρονομικής κουλτούρας: «Φυσικά, ο κόσμος έχει βαρεθεί να τρώει τα ίδια και τα ίδια. Σουβλάκια, πίτσες, μπέργκερ -πόσα μπεργκεράδικα να ανοίξουν πια; Και τώρα «παίζουν» πολύ οι ασιατικές γεύσεις, ο καταναλωτής ειδικά η νεολαία αναζητά να βρει κάτι παραπάνω».
Έχει γίνει ethnic food spot το κέντρο; «Ναι, ειδικά στη γειτονιά που είμαστε εδώ στην Πετράκη, Απόλλωνος, Νίκης έχει μία κατεύθυνση προς τις ασιατικές γεύσεις, κάτι που ο κόσμος φαίνεται να βρίσκει ενδιαφέρον».
Στη συνέχεια τον ρώτησα για το πώς φτιάχνονται τα sandos και τι είναι αυτό που τα κάνει ιδιαίτερα: «Η παρασκευή τους έχει αρκετή δουλειά. Εμείς τα κάνουμε όλα στο χέρι, δεν παίρνουμε τίποτα έτοιμο. Προσέχουμε πάρα πολύ την πρώτη ύλη και όλα τα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα μας. Μόνο το ψωμάκι δεν έχουμε τη δυνατότητα να το ετοιμάσουμε στο μαγαζί και έχουμε συνεργάτη. Όσον αφορά το ψωμάκι, αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι ότι είναι spongy, μαλακό κα αφράτο. Είναι κάτι μεταξύ μπριός και ψωμί του τοστ θα έλεγα και έτσι μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα τόσο με αλμυρά, όσο και με γλυκά συστατικά. Έχει κάποια tricks βέβαια και να σου πω ότι και οι προετοιμασίες των υλικών είναι χρονοβόρες διαδικασίες».
Εδώ βρίσκουμε original sandos; «Ναι θα βρεις ένα κλασικό pork katsu sando με χοιρινή μπριζόλα τηγανητή με panko, αλλά και παραλλαγές όπως ένα cheeseburger sando. Για το δεύτερο που σου είπα, χρησιμοποιούμε τυρί ελληνικής εταιρείας και περιέχει μπιφτέκι μοσχαρίσιο, cheddar, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πίκλες, ιαπωνική μουστάρδα karashi, ιαπωνική μαγιονέζα και κέτσαπ. Επίσης, έχουμε και μία πρόταση με ψάρι και συγκεκριμένα με μπακαλιάρο tempura, κάππαρη, βραστό αυγό και tartar sauce με χειροποίητη ιαπωνική μαγιονέζα. Έχουμε και χορτοφαγική πρόταση με ψητή μελιτζάνα μαριναρισμένη με miso και μαγιονέζα με μανιτάρια shiitake». Και οι γλυκές εκδοχές; «Είναι μία με banoffee με μπανάνα, φυστικοβούτυρο, φιστίκια, κρέμα mascarpone και αλατισμένη καραμέλα με miso. Και μία ακόμη με φράουλα και ακτινίδιο, αυτή την εκδοχή μπορεί να την αλλάξουμε λίγο φέτος και να βάλουμε εποχιακά φρούτα. Υπάρχει ακόμη η σκέψη για μάνγκο. Και φυσικά λέμε να καθιερώσουμε το sando of the month, ένα sando τον μήνα, να είναι μία πιο σπέσιαλ εκδοχή».
Κλείνοντας τη συζήτησή μας, φυσικά και κάθισα να φάω και σκέφτηκα να πάω κλασικά. Επέλεξα να δοκιμάσω το pork katsu με χοιρινή μπριζόλα τηγανητή με πάνκο, χειροποίητη ιαπωνική μαγιονέζα, ιαπωνική μουστάρδα karashi, χειροποίητη tonkatsu chutney με καπνιστό μπέικον και μωβ λάχανο. Αρχικά, η ποσότητα είναι μεγάλη, άρα αν είστε δύο μπορείτε να πάρετε ένα αλμυρό και ένα γλυκό για να τα μοιραστείτε. Το αφράτο ψωμάκι αγκάλιαζε ωραία τα υλικά μέσα, ενώ το κρέας ήταν crispy και καλοψημένο, δένοντας ωραία με την γλυκάδα που έβγαζε το μοβ λάχανο. Η αλήθεια είναι πως με ενθουσίασε και η γλυκιά εκδοχή που δοκίμασα με φρράουλες, ακτινίδιο και κρέμα mascarpone, ήταν πολύ ανάλαφρο, αέρινο, δεν βάραινε καθόλου, θεωρώ είναι πολύ καλή πρόταση σε όσους αρέσουν τα λευκά γλυκά, θύμιζε τράιφλ.
Πετράκη 7, Αθήνα, τηλ. 210 3226653