Αναμνήσεις από την εποχή που το φτιάχναμε στο σπίτι κάθε γιορτές Χριστουγέννων.

Το λουκάνικο από την Κρήτη είναι άλλο πράγμα. Πραγματικά δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα και μάλλον πουθενά σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μία λιχουδιά τόσο νόστιμη που πραγματικά δεν μπορείς να το πιστέψεις πως μπορείς να φας κάτι τόσο γευστικό.

Η πρώτη μου φορά

Την πρώτη φορά που δοκίμασα κρητικό λουκάνικο πρέπει να ήμουν γύρω στα 5 κι ακόμα θυμάμαι πολύ ζωντανά τη στιγμή σαν να ήταν χτες. Το δοκίμασα σε απόλυτα σπιτικό περιβάλλον, στο χωριό της μάνας μου, πριν από περίπου τριάντα χρόνια. Πάει καιρός σίγουρα αλλά όμως η ευτυχισμένη αυτή ανάμνηση ακόμη υπάρχει μέσα μου καθαρή. Θυμάμαι είμασταν όλοι μαζεμένοι στην μικρά κουζίνα της γιαγιάς μου. Ο παππούς καθάριζε με τον πατέρα μου τα έντερα του γουρουνιού. Έπρεπε να βάλεις το λάστιχο του νερού μέσα στο έντερο και να το πλύνεις πολύ καλά έτσι ώστε να γίνει λευκό.

 

 
 

Η παραδοσιακή διαδικασία

Στην αρχή μπορεί να σου φαίνεται μία αρκετά αηδιαστική εικόνα αλλά όταν είσαι παρόν στην «τελετή» τότε καταλαβαίνεις πως είναι ένα μεγάλο κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης κρητικής κουζίνας. Συνήθως αυτό γίνεται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπου ξεκινάνε οι σφαγές των σπιτικών χοίρων.

 

 

Τότε ο παππούς μου είχε ένα μικρό μέρος στο περιβόλι κι εκεί είχε τα δύο ή τρία γουρούνια που τάιζε. Αυτά ήταν αποκλειστικά «θυσία» για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και φυσικά ό,τι έμενε το είχαμε για ολόκληρο το χρόνο. Σίγουρα οι εποχές ήταν βάναυσες αλλά όμως οι άνθρωποι τότε μεγάλωναν τα δικά τους ζώα με αγάπη και το κρέας ήταν εκατό φορές πιο ποιοτικό απ’ ότι είναι σήμερα από τα εργοστάσια.

 

 
 

Γιατί Κρητικό παραδοσιακό λουκάνικο;

Δεν έχεις φάει στη ζωή σου κάτι πιο νόστιμο. Μέσα στο έντερο θα βρεις κομμάτια από απάκι χοιρινό καπνισμένο στη φωτιά. Συνήθως ο παππούς μου το κάπνιζε στο τζάκι του σπιτιού για μερικές μέρες. Επιπλέον μέσα στο έντερο προσθέτουμε λίπος.

 

 

Μετά παίρνουμε το λουκάνικο και το αφήνουμε σε δυνατό ξύδι για μερικές μέρες. Η διαδικασία είναι ακριβής και πάντα η ίδια. Το μόνο που αλλάζει είναι η ποιότητα του κρέατος και η αναλογία κρέατος και λίπους. Κάποιοι το προτιμούν με περισσότερο λίπος και άλλοι με περισσότερο απάκι. Μία αναλογία μισό μισό είναι πολύ καλή έτσι ώστε να μην είναι πολύ ξερό το λουκάνικο.

 

 
 

Οι αναμνήσεις είναι κάτι που μπλέκεται με τη γεύση

Οι γιορτές για μένα είχαν τη γεύση του παραδοσιακού κρητικού λουκάνικου. Αυτό δεν πρόκειται να φύγει από τη μνήμη μου όσα χρόνια κι αν περάσουν. Οι γεύσεις που μαθαίνουμε από μικροί είναι σαν κληρονομιά και μετά μας συνοδεύουν για όλη μας τη ζωή διαρκώς. Χριστούγεννα χωρίς λουκάνικο για μένα ισούται με κάτι άλλο. Οπότε αν δεν έχετε δοκιμάσει αυτή την Κρητική λιχουδιά σας το προτείνω να το κάνετε φέτος.  

©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved