Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι από τα πιο απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις χωρίς να φωνάξεις την οδική. Πόσο απλό είναι όμως στην πραγματικότητα; Για την ακρίβεια, παρότι είναι μία δουλειά που μπορείς να την κάνεις στο άψε-σβήσε, η αλήθεια είναι πως αν δεν προσέξεις μπορεί να κάνεις μεγάλη ζημιά στο αυτοκίνητο.
O γρύλος δεν μπαίνει όπου να ‘ναι απλά με το μάτι. Αν δεν τοποθετηθεί σε σωστό σημείο, μπορεί να σου χαλάσει το αυτοκίνητο μέχρι ακόμη και να σε τραυματίσει. Υπάρχει βελάκι στο σημείο του αμαξώματος, που υποδεικνύει σε ποια θέση πρέπει να τοποθετηθεί ο γρύλος ώστε να σηκώσεις το αυτοκίνητο. Διαφορετικά, μπορεί να προκαλέσεις μία σειρά από ατυχίες, όπως να χαλάσεις το χρώμα ή ακόμη και το σασί. Οι περισσότεροι που δεν γνωρίζουν ωστόσο, έχουν το κακό συνήθειο να τον τοποθετούν ακριβώς δίπλα στη ρόδα. Πέραν του ότι ο γρύλος μπορεί να σπάσει, το συγκεντρωμένο βάρος του αυτοκινήτου στο συγκεκριμένο σημείο, μπορεί να λυγίσει τα μέταλλα με αποτέλεσμα να «τσαλακώσει» το κάτω μέρος του αμαξώματος – συνήθως από αυτή την ενέργεια, ο θόλος πετάγεται προς τα έξω κοντά στη ρόδα.
Και μην ξεχνάς. Πρώτα ξεσφίγγεις τα μπουλόνια, μετά σηκώνεις, βγάζεις την ρόδα, βάζεις την ρεζέρβα. Σφίγγεις ελάχιστα, κατεβάζεις με τον γρύλο και στη συνέχεια σφίγγεις όσο πιο δυνατά μπορείς.
Προσοχή λοιπόν ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστα. Ειδικά τραυματισμοί.