Αυτά είναι όσα πρέπει να έχεις πάντα στο αυτοκίνητο σύμφωνα με τον νόμο

Ο υποχρεωτικός εξοπλισμός είναι κάτι που συχνά αμελείς και είναι σε άθλια κατάσταση ή ελλιπής και το καταλαβαίνεις μόνο όταν τον χρειαστείς.

Το γνωστό τρίπτυχο τρίγωνο-πυροσβεστήρας-φαρμακείο δεν είναι μόνο υποχρεωτικός εξοπλισμός αλλά και άκρως απαραίτητος σε μία στιγμή έκτακτης ανάγκης. Τις περισσότερες φορές είναι κάτι που του δίνουμε σημασία μόνο όταν αγοράζουμε καινούργιο αυτοκίνητο και έκτοτε μένει στα έγκατα του χώρου αποσκευών για πάντα ή μέχρι να τα χρειαστούμε. Ο υποχρεωτικός εξοπλισμός ασφαλείας δεν είναι μία τυπική υποχρέωση σύμφωνα με τον ΚΟΚ, αλλά θα κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη και μπορεί να σώσει ζωές όταν χρησιμοποιηθεί. Γι’αυτό δεν πρέπει μόνο να φροντίσεις να έχεις πάντα μαζί σου αυτά τα τρία στο αυτοκίνητό σου, αλλά και να ελέγχεις περιοδικά την καταλληλότητά τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ξέρεις και πως να τα χρησιμοποιήσεις γιατί εκείνη τη στιγμή είναι πολύ πιθανό να βιάζεσαι ή/και να λειτουργείς υπό στρες, οπότε καλό θα ήταν να αφιερώσεις λίγο χρόνο διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά για κάθε ένα αυτά τι πρέπει να προσέξεις και να γνωρίζεις.

Το γνωστό σε όλους τρίγωνο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σήμα που προειδοποιεί όσους  έρχονται από πίσω σε περίπτωση που το όχημα σου έχει ακινητοποιηθεί. Η χρήση του είναι υποχρεωτική όταν το όχημα σου έχει ακινητοποιηθεί από βλάβη ή από ατύχημα πάνω στο οδόστρωμα ή σε σημείο όπου απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τοποθετήσεις το τρίγωνο σε απόσταση 100 μέτρων και ταυτόχρονα να έχεις αναμμένα τα αλάρμ. Κατά καιρούς έλεγξε την κατάσταση του τριγώνου σε περίπτωση που έχει σπάσει ή έχει χάσει τις ανακλαστικές της ιδιότητες η κόκκινη επιφάνειά του. 

Πλήθος περιπτώσεων μπορεί να χρειαστούν τη συνδρομή πυροσβεστήρα και δεν έχουν να κάνουν μόνο με μία φωτιά στο αυτοκίνητό σου. Μπορεί να είσαι περαστικός και να χρειαστεί να βοηθήσεις κάποιον συνάνθρωπό σου που θα έχει εκείνη τη στιγμή ανάγκη από τη βοήθεια σου. Αυτο που πρέπει να ελέγχεις στον πυροσβεστήρα σου είναι η εξωτερική του εμφάνιση κάθε τρεις μήνες περίπου. Σημάδια, χτυπήματα, σκουριές είναι ενδείξεις ότι χρειάζεται αντικατάσταση. Επίσης θα πρέπει να ελέγχεις αν έχει λήξει και αν χρειάζεται αναγόμωση. Αυτό που θα πρέπει να προσέχεις κατά τη χρήση του είναι να έχεις τον αέρα στην «πλάτη» αν φυσάει και να έχεις μία ασφαλή απόσταση από τη φωτιά γύρω στα 3 μέτρα. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από ένας πυροσβεστήρας, χρησιμοποιήστε τους όλους μαζί ταυτόχρονα και όχι διαδοχικά. 

Σε κάποια περίπτωση τραυματισμού συνίσταται η επικοινωνία με το ΕΚΑΒ ειδικά αν δεν έχετε γνώσεις πρώτων βοηθειών. Όμως σε κάθε περίπτωση το φαρμακείο που είναι υποχρεωτικό για κάθε αυτοκίνητο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο σε κάποιον μικροτραυματισμό, ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα εντόμου. Γι’αυτό σιγουρέψου ότι έχεις στο αυτοκίνητο τα παρακάτω :

Ένα πακέτο βαμβάκι υδρόφιλο των 100 γραμμαρίων

Τέσσερα κουτιά αποστειρωμένες γάζες

Ένα  καρούλι λευκοπλάστη

Τέσσερις ατομικούς επιδέσμους

Δύο αιμοστατικούς επιδέσμους

Ένα φιαλίδιο με 200 γραμμάρια, τουλάχιστον, οινόπνευμα και ένα φιαλίδιο με 50 γραμμάρια αντισηπτικό διάλυμα.

Παράλληλα μην ξεχάσεις να τσεκάρεις και σε αυτά τις ημερομηνίες λήξης τους και πιθανές φθορές στη συσκευασία τους.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved