Για το Rolex Deepsea Challenge όρια έχει μόνο η φαντασία

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να περιγραφεί η αντοχή αυτού το ρολογιού αφού δεν υπάρχει ωκεανός να το τεστάρει;

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την παρουσίαση του Omega Ultra Deep, ενός Seamaster διαφορετικού από όλα τα άλλα. Εκείνο το 6,000m στο καντράν του ακόμα προκαλεί το ίδιο “wow” κάθε φορά που το αντικρίζει κάθε φίλος της υψηλής ωρολογοποιίας και από τη στιγμή που ξεπερνούσε την αντοχή του άμεσου ανταγωνιστή του, του Rolex Deepsea, κατά 2100 μέτρα, κανείς δεν πίστευε ότι θα υπάρξει σύντομα κάποιο ρολόι παραγωγής που να το φτάσει, πόσο μάλλον να το ξεπεράσει. Οι πράοι και ευγενείς Ελβετοί, ωστόσο είναι εξαιρετικά περήφανοι για τα ρολόγια τους και τη φήμη τους. 

Αυτή η περίεργη κόντρα μεταξύ Rolex και Omega, που μοιάζει λίγο με αυτή που έχει η BMW με την Mercedes, είναι αυτή που έδωσε το κίνητρο για να ξεκινήσουμε με απλά αδιάβροχα ρολόγια πριν από μερικές δεκαετίες, για να έχουμε σήμερα ρολόγια που δεν τα χωράει κανείς ωκεανός, ξεπερνώντας τις όποιες ανάγκες μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Πριν αναλύσουμε τα ρολόγια παραγωγής, αξίζει να αναφερθούμε σε δύο πρωτότυπα ρολόγια, που σταθηκαν αφορμή για τα Deepsea και Ultra Deep. 

 

 

To 1960 ένα εντελώς custom Rolex έφτασε σε βάθος 10.916 μέτρων, ένα ρεκόρ που έμεινε «αβύθιστο» για 60 περίπου χρόνια, όταν ένα Omega, εξίσου μοναδικό έφτασε 12 μέτρα παρακάτω, στα 10.928. Κανένα από τα δύο ρολόγια δεν βγήκε στην παραγωγή, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν έμπνευση για τις ρέπλικες που είδαμε στις βιτρίνες, κάτι σαν τα Lancer Evo και τα Impreza WRX, για να συνεχίσουμε τα μηχανοκίνητα παραδείγματα. 

Αυτή η πρόκληση των 12 μέτρων απαντήθηκε από την Rolex στη μορφή του νέου Deepsea Challenge, το οποίο είναι ένα ρολόι παραγωγής, μαζικής θα έλεγε κανείς για τα μέτρα της Rolex. Το νέο αυτό καταδυτικό ρολόι αντέχει μέχρι τα 11.000 μέτρα βάθος, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το βαθύτερο σημείο που φτάνει ο πυθμένας της Γης υπολείπεται κατά 65 μέτρα, άρα δεν υπάρχει φυσικός τρόπος για να τεσταριστεί η αντοχή του. Γενικά κανένα σοβαρό καταδυτικό ρολόι δεν φτάνει στα όριά του, τα Seamaster και Submariner με τα 300 μέτρα τους είναι η επιτομή του καταδυτικού ρολογιού και κανείς δεν πρόκειται να θελήσει κάτι παραπάνω από αυτά.  Ωστόσο η άμιλλα μεταξύ των εταιρειών απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι η Γη είναι ένας πολύ μικρός πλανήτης για την ανθρώπινη θέληση, την τεχνολογία και την εξέλιξη.

 

 

Τελικά η Rolex έβγαλε στην αγορά το Deepsea Challenge γιατί ακριβώς το είδε σαν πρόκληση, γιατί μπορούσε. Όπως είναι αναμενόμενο οι διαστάσεις τους δεν είναι ακριβώς κομψές. Η διάμετρος της κάσας είναι στα 50mm, το πλάτος της στα 23, η απόσταση μεταξύ των πείρων είναι στα 61. Αν και το πιο εντυπωσιακό νούμερο διαστάσεων είναι ίσως το πάχος του κρυστάλλου που φλερτάρει με το εκατοστό, με 9,5mm. To βάρος του είναι στα 250 γραμμάρια ένα νούμερο που θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν ήταν κατασκευασμένο από ένα νέο κράμα τιτανίου. 

Με τιμή λίγο γύρω στα 26.000€  δεν είναι ένα καθόλου φτηνό ρολόι, αν και μάλλον είναι πιο δύσκολο να μπει κάποιος στη λίστα αναμονής, παρά να βρει 26.000€. Από την άλλη είναι πολύ φτηνότερο από ρολόγια εκατοντάδων χιλιάδων που μπορεί να επιδεικνύουν πολύτιμα μέταλλα και φαντεζί σχεδιασμούς, αλλά αυτό το Rolex είναι ένα σύμβολο του ανθρώπινου πολιτισμού και της τεχνολογικής εξέλιξης. 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved