Η σύντομη αλλά πολύ σημαντική ιστορία της ανδρικής γραβάτας

Η ιστορία της γραβάτας μας βοηθάει να κατανοήσουμε το ρόλο της στην ανδρική ένδυση.  

H γραβάτα είναι ένα πολύ σημαντικό αξεσουάρ για τον άνδρα και έχει μακρά ιστορία.

Το ενδυματολογικό αυτό αξεσουάρ πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Ρώμη όπου οι δημόσιοι ομιλητές κάλυπταν το λαιμό τους με ένα κομμάτι ύφασμα για προστασία. Την ίδια εποχή οι στρατιώτες φορούσαν διάφορα υφάσματα με τον ίδιο τρόπο.

Είναι πολύ περίεργο το πώς ένα κομμάτι ύφασμα που κρέμεται από το λαιμό του άντρα μπορεί να έχει τόσο μεγάλη ιστορία και σημασία για τον ίδιο και τον χαρακτήρα του.

 

 

Η ετυμολογία της λέξης γραβάτα – “cravat” στα αγγλικά, προέρχεται από τη γαλλική λέξη “cravate”, δηλαδή Κροάτης, “Croat”, καθώς από τους Κροάτες διαδόθηκε η μόδα του μαντηλιού δεμένου γύρω από το λαιμό. Η γραβάτα είναι συνδεδεμένη με τους Κροάτες. Δεν την ανακάλυψαν, αλλά τη διέδωσαν ως αξεσουάρ στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα.

Ποιος το περίμενε όμως πως οι Κροάτες, ένα τόσο μικρός λαός, θα έδινε κάτι τόσο μεγάλο στον κόσμο της μόδας και μάλλον άθελα τους.

Οι Κροάτες μισθοφόροι που συμμετείχαν στον τριακονταετή πόλεμο (1618-1648) φορούσαν φουλάρια γύρω από το λαιμό τους όταν παρουσιάστηκαν στον Λουδοβίκο της Γαλλίας το 1635 για να αποσπάσουν επαίνους και τιμές. Τα φουλάρια έκαναν εντύπωση στο Γάλλο και αυτό, τον ώθησε να εισάγει το «κροατικό στυλ» και να ιδρύσει το σύνταγμα “Royal Cravattes” δηλαδή «Βασιλικές Γραβάτες». Αυτό ήταν η αρχή για να γίνει τα επόμενα χρόνια μόδα στο Παρίσι αλλά και σε όλη την υφήλιο.

 

 

Κι όμως η γραβάτα έχει χαρακτήρα τόσο σημαντικό και σοβαρό για τον άνδρα που μπορούσε να φέρει και καταστροφές…

 

 

Η γραβάτα ήταν ένα θέμα τόσο ανδρικό και προσωπικό ώστε ακόμα κι αν άγγιζες την γραβάτα του άλλου ήταν πολύ σοβαρό, καθώς και λόγος για αψιμαχία. Λένε ότι ο Ναπολέων φορούσε πάντα μαύρα μεταξωτά μαντήλια γύρω από τον λαιμό του για να κερδίζει, όμως στην μάχη του Βατερλό φορούσε λευκό αέρινο φουλάρι.

Η γραβάτα είναι ένα αξεσουάρ πολύ σημαντικό και η ιστορία του συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη βρίσκεται στις επάλξεις της μόδας.

Παρακάτω μπορείς να μάθεις περισσότερη ιστορία σχετικά με τη γραβάτα:  



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved