Πώς η τακτική του stonewalling σκοτώνει τη σχέση σου;
Και πώς αντιμετωπίζεται;
 

Στο περίπλοκο φάσμα των σχέσεων, η επικοινωνία συχνά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχημένης σχέσης. Η έλλειψη της επικοινωνίας μπορεί να είναι από τα χειρότερα που μπορούν να συμβούν σε ένα ζευγάρι. Αν δεν επικοινωνήσεις πώς ξέρεις τι μπορεί να απασχολεί τον άλλον; Υπάρχει μια ορολογία για αυτή την κατάσταση και λέγεται «Stonewalling» και συχνά χαρακτηρίζεται από το ότι ένας σύντροφος αποσύρεται από την αλληλεπίδραση, κλείνεται συναισθηματικά ή αρνείται να επικοινωνήσει. 

Τι είναι το Stonewalling;

Το Stonewalling συμβαίνει όταν ένα άτομο αποσύρεται από μια συνομιλία ή αλληλεπίδραση και αρνείται να συμμετάσχει γενικά σε έναν διάλογο. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, όπως η αποφυγή της οπτικής επαφής, η σιωπή ή η έξοδος από το δωμάτιο. Σε αντίθεση με μια προσωρινή παύση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, το stonewalling είναι ένα χρόνιο μοτίβο αποφυγής που δημιουργεί εμπόδιο για την επίλυση συγκρούσεων και την ενίσχυση της οικειότητας.

Η Gen Z πιστεύει ότι οι άνδρες πρέπει να πάρουν τα ηνία στη σχέση

 

 

Μπορεί να προέρχεται από αρκετούς υποκείμενους ψυχολογικούς παράγοντες:

Φόβος σύγκρουσης: Μερικά άτομα μπορεί να αποφεύγουν τις αντιπαραθέσεις, φοβούμενοι ότι η συμμετοχή σε μια συζήτηση θα οδηγήσει σε κλιμακωτές διαφωνίες ή συναισθηματικό πόνο, ένας τρόπος να αντιμετωπίσει το άγχος και να προστατευτεί από περαιτέρω συναισθηματική υπερφόρτωση.

Έλλειψη Συναισθηματικών Δεξιοτήτων: Ένα άτομο μπορεί να μην έχει τη συναισθηματική νοημοσύνη ή τις δεξιότητες επικοινωνίας για να πλοηγηθεί σε δύσκολες συνομιλίες, καταφεύγοντας στο stonewalling ως ευκολότερη εναλλακτική. Ο αντίκτυπος του Stonewalling έχει βαθύτατα αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις, δημιουργώντας ένα τοξικό περιβάλλον όπου τα άλυτα ζητήματα εμποτίζονται και η εμπιστοσύνη διαβρώνεται.

Διαβρώνει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα: Η εμπιστοσύνη βασίζεται στην ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Όταν ένας σύντροφος «κλείνεται» ο άλλος μπορεί να αισθάνεται εγκαταλελειμμένος και ακυρωμένος, οδηγώντας σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης και της συναισθηματικής οικειότητας.

Αυξάνει τη δυσαρέσκεια: Ο σύντροφος μπορεί να αισθάνεται απογοήτευση και αγανάκτηση λόγω της έλλειψης επίλυσης και αναγνώρισης των συναισθημάτων του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο αρνητικών συναισθημάτων και κλιμακούμενων συγκρούσεων.

Αποκλείει την επίλυση συγκρούσεων: Η αποτελεσματική επίλυση συγκρούσεων απαιτεί από τα δύο μέρη να εμπλακούν και να επικοινωνήσουν. Το Stonewalling εμποδίζει τον απαραίτητο διάλογο για την επίλυση ζητημάτων, αφήνοντας προβλήματα άλυτα και δημιουργώντας ένα πλήθος ανεπίλυτων συγκρούσεων.

Πώς η Taylor Swift αλλάζει το γούστο των γυναικών της Gen Z στους άνδρες;

Ξεπερνώντας το Stonewalling

Η αντιμετώπιση του stonewalling απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και δέσμευση για αλλαγή. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για να ξεπεραστεί αυτή η καταστροφική συμπεριφορά:

Αυτογνωσία και προβληματισμός: Ο σύντροφος πρέπει να αναγνωρίσει τη συμπεριφορά του και να κατανοήσει τον αντίκτυπό της στη σχέση. Ο προβληματισμός σχετικά με τους λόγους πίσω από την αποδόμησή τους μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

Συναισθηματικής Ρύθμισης: Η εκμάθηση της διαχείρισης και της ρύθμισης των συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των συντριπτικών συναισθημάτων που οδηγούν σε πέτρα. Τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή, η επίγνωση και οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορεί να είναι ωφέλιμες.

Βελτίωσε τις δεξιότητες της επικοινωνίας: Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να εργαστούν για τη βελτίωση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει ενεργητική ακρόαση, έκφραση συναισθημάτων χωρίς μομφή και εύρεση εποικοδομητικών τρόπων για να συζητήσετε διαφωνίες.

Διαλείμματα: Ο καθορισμός ορίων για τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια των έντονων συνομιλιών μπορεί να αποτρέψει πολλές καταστάσεις. Η συμφωνία σε μια συγκεκριμένη ώρα για να συνεχιστεί η συζήτηση μπορεί να διασφαλίσει ότι τα ζητήματα αντιμετωπίζονται χωρίς άμεση συναισθηματική υπερφόρτωση.

 

 





©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved