Η επιβολή του lockdown τον περασμένο Μάρτιο, εκτός από τα κλειστά μαγαζιά και το πάγωμα μιας τεράστιας μερίδας της οικονομίας, πάγωσε και τις σχέσεις όσων δεν συζούσαν. Οι επισκέψεις σε σπίτια απαγορεύτηκαν κάτι που εύκολα μεταφράζεται σε απαγόρευση του σεξ σε όσους δεν συγκατοικούν.
Εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι αυτό επηρέασε περισσότερο τους νέους που δεν έχουν προλάβει να φτιάξουν μια μακροχρόνια σχέση κάτω από κοινή στέγη, όσους μένουν ακόμα με τους γονείς τους, τους φοιτητές κλπ. Την έκταση και τις ακριβείς επιπτώσεις του lockdown στη σεξουαλική ζωή των νέων δεν τις γνωρίζαμε ακριβώς, μέχρι που ήρθε μια πρώτη έρευνα από το The Conversation και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην έρευνα συμμετείχαν 565 νέοι και νέες από 18 ως 32 ετών. Ως χρονικό σημείο για να διεξαχθεί η έρευνα ορίστηκε ο Μάιος του 2020, όταν και τα περιοριστικά μέτρα είχαν φτάσει σε μια κορύφωση πριν αυτά αρχίσουν να χαλαρώνουν.
Τα βασικά ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι νέοι και οι νέες γύρω από σεξ, δεν αφορούσε μόνο το πόσο συχνά έκαναν σεξ, αλλά και τη σχέση τους με την αυτοϊκανοποίηση και την πορνογραφία. Απάντησαν στις ίδιες ερωτήσεις για το πώς ήταν τα πράγματα πριν την επιβολή του lockdown και μετά από αυτή για να βρουν ακριβώς τις αλλαγές επήλθαν.
Στα ερωτήματα που αφορούσαν αμιγώς το σεξ, η μείωση ήταν δραματική. Περίπου το ένα τέταρτο σταμάτησε τελείως να κάνει σεξ με τον ή την σύντροφό του καθώς δεν μπορούσαν να βρεθούν. Στον αντίποδα, η αυτοϊκανοποίηση αύξησε τα ποσοστά της κατά 26% και η θέαση πορνό γνώρισε μία αύξηση της τάξης του 20%. Μόλις 20% ήταν το ποσοστό των νέων που αύξησε τη συχνότητα με την οποία έκανε σεξ.
Για πολλούς ο εγκλεισμός και η μοναξιά δεν σημαίνει απαραίτητα πως αφοσιώθηκαν περισσότερο στην αυτοϊκανοποίηση και την πορνογραφία. Περίπου το ένα τέταρτο απάντησε πως μείωσε τη συχνότητα με την οποία αυνανίστηκε εν μέσω lockdown, ενώ ένα 22% πως περιόρισε το πορνό. Αυτά τα ευρήματα γέννησαν, όπως είναι φυσικό, ερωτήματα για τη σεξουαλική διάθεση και την εξέλιξή της μέσα στην πανδημία.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αύξηση στην ερωτική διάθεση παρουσίασαν κυρίως οι άντρες και ειδικά όσοι ήταν σε μια σοβαρή σχέση. Αντίθετα τη μεγαλύτερη μείωση στη διάθεση ένιωσαν οι γυναίκες που είχαν εφήμερες σχέσεις.
Οι περισσότερες αλλαγές που προέκυψαν δεν ανησυχούν τους ειδικούς, από τη στιγμή που θεωρούν πως θα είναι βραχυπρόθεσμες. Το μοναδικό που τους ανησυχεί είναι η δραματική πτώση των πωλήσεων στα προφυλακτικά και επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην υγεία των νέων και την πορεία των ΣΜΝ.