associated press Δρ. Γραμματική Μαργαρώνη, γιατί οι άνδρες είμαστε “τσακωμένοι” με το αντηλιακό;

Η δερματολόγος - αφροδισιολόγος Γραμματική Μαργαρώνη έλυσε στο Ratpack όλες τις απορίες και τους μύθους σχετικά με την αντηλιακή προστασία.

Η ιστορία της ανδρικής περιποίησης είναι μία ιστορία πολλών ετών. Θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο στην εποχή της ακμής της αρχαίας Αιγύπτου, τότε που οι άνδρες έφτιαχναν γαλακτώματα για να αποφεύγουν τα κουνούπια και τα δημιουργούσαν με το θαυματουργό φυτό αλόη. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι λάτρευαν τα λουτρά και τα καυτά μπάνια ενώ οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στο κάλλος και τα γυμνασμένα, άτριχα κορμιά θεωρούνταν ως το “Άγιο Δισκοπότηρο”. Φτάνοντας στο σήμερα, το grooming έχει περάσει χίλια κύματα για να ξαναβρεθεί στο επίκεντρο του ανδρικού κόσμου. Το ταμπού της ανδρικής περιποίησης έχει σπάσει τα τελευταία χρόνια, οι ενυδατικές μπήκαν στην καθημερινότητά μας, η επίσκεψη στα μπαρμπεράδικα έγινε πιο συχνή από ποτέ αλλά ακόμη υπάρχει κάτι που η πλειοψηφία του ανδρικού κόσμου, το αγνοεί. Ονομάζεται αντηλιακό και αρκετοί από εμάς έχουμε την κακή συνήθεια να το προσπερνάμε διακριτικά. 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ποιοι είναι οι λόγοι που μας έχουν οδηγήσει ώστε να μην προστατευόμαστε από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας; Η Δρ. Γραμματική Μαργαρώνη, δερματολόγος-αφροδισιολόγος και ιδιοκτήτρια του Skinmed Dermatology Laser, απάντησε σε όλες τις απορίες μας και μετά το τέλος του άρθρου είναι ξεκάθαρο πως η επόμενη αγορά σου θα έχει να κάνει με αντηλιακά προϊόντα. 

-Ποιο είναι το ποσοστό των ανδρών που χρησιμοποιεί καθημερινά αντηλιακό; 

Θεωρώ ότι το ποσοστό των ανδρών που χρησιμοποιούν αντηλιακό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις γυναικες, αν και έχουν ξεκινήσει να ευαισθητοποιούνται λόγω της ενημέρωσης για το μελάνωμα.

 

 

-Πιστεύετε ότι οι άνδρες είναι “τσακωμένοι” με το αντηλιακό; Θεωρείται ακόμη ταμπού στον ανδρικό κόσμο;

Οι άνδρες δεν είναι εξοικειωμένοι με οποιαδήποτε μορφή περιποίησης που συμπεριλαμβάνει τα προϊόντα ομορφιάς, προστασίας και πρόληψης. Βέβαια υπάρχουν άνδρες, οι οποίοι είναι πιο εξοικειωμένοι με τη φροντίδα του δέρματός τους, μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό και από γυναίκες. Γνωρίζουν τι χρειάζεται το πρόσωπο, το σώμα και τα φροντίζουν διαρκώς χωρίς καμία αναβολή.

-Σας αναφέρω 3 κλισέ ατάκες - δικαιολογίες ανδρών για το αντηλιακό και θα ήθελα να μου τις καταρρίψετε. “Δεν κάνω ηλιοθεραπεία, οπότε δεν το χρειάζομαι”, “Δε βάζω αντηλιακό γιατί θέλω να μαυρίσω”, “Δεν είμαι γυναίκα να βάζω αντηλιακό”.

Η ακτινοβολία του ηλίου περνάει ακόμα και σε σκιερό μέρος, όπως και όταν είμαστε στο σπίτι μας. Η ακτινοβολία μπορεί να περάσει και από τα παράθυρα, σε βαθμό που μπορεί να μας βλάψει. Το αντηλιακό δεν εμποδίζει το μαύρισμα, το οποίο θέλουμε να αποκτήσουμε αντιθέτως μας προστατεύει από εγκαύματα. Η περιποίηση και η προστασία δεν έχει φύλο, ούτε ηλικία. Για παράδειγμα σ’ ένα βρέφος εφαρμόζουμε πάντα αντηλιακό. 

 

 

-Οι άνδρες ξεχνούν ή δεν έχουν μάθει να βάζουν αντηλιακό όλο τον χρόνο. Αλήθεια, πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή αντηλιακού 365 τον χρόνο, ακόμη και τον χειμώνα;   

Το αντηλιακό είναι εξαιρετικά απαραίτητο για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες και τον χειμώνα, οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα και να προκαλέσουν βλάβες. Τα οφέλη της χρήσης του αντηλιακού είναι η πρόληψη από καρκίνο του δέρματος, πρόωρη γήρανση, προστασία από ηλιακά εγκαύματα, πρόληψη από υπερμελάγχρωση. Για αυξήσουμε τα οφέλη του αντηλιακού είναι σημαντικό να τα εφαρμόζουμε σωστά. Η ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι 1 κουταλάκι του γλυκού για πρόσωπο - λαιμό και πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες ή μετά το κολύμπι. Καλό είναι να επιλέγουμε αντηλιακά προϊόντα με ευρύ φάσμα προστασίας, φυσικά φίλτρα και υψηλό SPF. 

-Πριν καταλήξουμε στο αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσουμε στο σώμα και το πρόσωπό μας, πρέπει να επισκεφτούμε δερματολόγο ή μία επίσκεψη σε φαρμακείο είναι αρκετή;

Πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας που γνωρίζει τις ανάγκες κάθε επιδερμίδας.

-Ποιο το είναι το κατάλληλο αντηλιακό ανάλογα με τον τύπο δέρματος; Ποιος είναι ο δείκτης προστασίας που πρέπει να έχει το αντηλιακό μας;

Το κατάλληλο αντηλιακό διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και την προτίμησή του. Αν έχουμε λιπαρή επιδερμίδα, αυτό που θα χρειαστούμε είναι ένα προϊόν που θα εξισορροπεί την λιπαρότητα, αν έχουμε ένα ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα, χρειαζόμαστε κάτι ενυδατικό. Βέβαια πρέπει να ξέρουμε και τι υφές προτιμούν οι ασθενείς. Πάντα συνιστούμε αντηλιακά με spf 30 ή spf 50 +++, PA ++++, Blue Light και φυσικά φίλτρα.

 

 

-Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο δέρμα μας όταν καθόμαστε με τις ώρες στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία;  

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς επαρκή προστασία έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας, όπως ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, φωτοδερματίτιδα, αφυδάτωση, θερμοπληξία, βλάβες στα μάτια και άλλες.

-Κάθε πόση ώρα πρέπει να βάζουμε αντηλιακό; 

Ανά 2 ώρες στην καθημερινή μας ρουτίνα ενώ στη θάλασσα πολύ πιο συχνά διότι βρεχόμαστε.

-Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο μας και τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε; Υπάρχει κάποιο… καμπανάκι που στέλνει το σώμα μας και μας οδηγεί εσπευσμένα σε επίσκεψη;

Σίγουρα μια φορά τον χρόνο χρειάζεται όλοι να ελέγχουμε τις ελιές/σπίλους μας. Το καμπανάκι θα είναι αν κάποια αλλάξει σχήμα, χρώμα, μέγεθος ή τραυματιστεί, οπότε χρειάζεται να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας άμεσα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved