SPF: Τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας SPF στo αντηλιακό σου;

Τι 30, τι 40, τι 50;

Η χρήση του αντηλιακού -ευτυχώς- πια έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ. Η σημασία του στη ζωή μας και στην προστασία του δέρματός μας έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ειδικά το καλοκαίρι όμως πρέπει να μας «συνοδεύει» σε κάθε εξόρμηση στην παραλία και για αυτό πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνουν οι «ετικέτες». Πάμε να τα δούμε όλα όσο πιο απλά γίνεται και να μη χαθούμε στις λεπτομέρειες.

Ακτίνες UVA και προστασία από τον ήλιο

Αρχικά, οι ακτίνες UVA αντιπροσωπεύουν ποσοστό́ µεγαλύτερο από το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης και που μπορούν να περάσουν από την επιφάνεια του δέρματος. Επίσης, είναι υπεύθυνες για τη την πρόωρη γήρανση.

Από την άλλη, η UVB φτάνει σε μικρότερη ποσότητα στην επιφάνεια της γης, καθώς απορροφάται από ένα µεγάλο µέρος της από τη στοιβάδα του όζοντος, και μπορεί να προκαλέσει ζηµιά. Η UVB προκαλεί το µαύρισµα, αλλά µπορεί να γίνει επικίνδυνη. Μένει στην επιφάνεια της επιδερµίδας και παράγει τη µελανίνη και είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει εγκαύµατα (Β από το Burn, δηλαδή έγκαυµα) και ευθύνεται για καρκίνους του δέρµατος.

Γιατί οι άντρες είμαστε “τσακωμένοι” με το αντηλιακό;

Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF

Το SPF ( Sun Protection Factor) είναι ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο και ουσιαστικά «δηλώνει» τη διάρκεια που το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVB. Όσο πιο ψηλά είναι το SPF, τόσο περισσότερη προστασία παρέχει. Ο δείκτης SPF είναι ουσιαστικά το χρονικό διάστημα που το δέρμα μας αντέχει χωρίς να πάθει εγκαύματα από τον ήλιο, σε σύγκριση με την περίπτωση που δεν χρησιμοποιούμε προστασία.

Το αντηλιακό μπορεί να είναι εκνευριστικό αλλά το χρειάζεσαι

Πώς λειτουργεί ο SPF;

Τα ενεργά συστατικά που έχουν τα αντηλιακά προϊόντα λειτουργούν προστατευτικά στην επιδερμίδα μας.

- Το SPF15 προστατεύει από το 93% των ακτινών UVB
- Το SPF30 προστατεύει από το 96,7% των ακτινών UVB
- Το SPF50 προστατεύει από το 98% των ακτινών UVB
- Το SPF100 προστατεύει από το 99% των ακτινών UVB

Η τιμή SPF υποδεικνύει τον αριθμό των φορών που το αντηλιακό αυξάνει τη φυσική προστασία στο δέρμα μας από τα ηλιακά εγκαύματα. Για παράδειγμα, αν έχει συντελεστή προστασίας 30, σημαίνει ότι πολλαπλασιάζουμε τη φυσική προστασία επί 30.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved