Μπορεί κάθε δεκαετία να έχει το δικό της χαρακτηριστικό κούρεμα, αλλά τα fades είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Εμφανίστηκαν ξαφνικά κάπου την προηγούμενη δεκαετία, στα πλαίσια μιας ευρύτερης επανεμφάνισης ρετρό στοιχείων που αφορούν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας. Έκτοτε, ως τάση, δεν έχει δείξει σημάδια κόπωσης και αυτό έχει σαν συνέπεια πολλοί να έχουν ξεχάσει τι χαρακτηρίζει ένα κούρεμα ως fade, πόσα διαφορετικά είδη υπάρχουν και ποια εκδοχή του είναι η καλύτερη για σένα.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να χαρακτηριστεί ένα κούρεμα ως fade θα πρέπει σε γενικές γραμμές τα μαλλιά που βρίσκονται στο πάνω μέρος του κεφαλιού να είναι σημαντικά μακρύτερα από τα πλαϊνά και τα κάτω. Η διαφορά στο μήκος θα πρέπει να γίνεται προοδευτικά με τη χρήση κουρευτικής μηχανής. Φυσικά το τελικό αποτέλσμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα οπτικό εφέ καθώς το δέρμα θα εξαφανίζεται σταδιακά από το μάτι από τα χαμηλά προς τα ψηλά.
Η μεγαλύτερη σύγχυση που επικρατεί γύρω από τα fades είναι ότι στην πραγματικότητα δεν αποτελεί ένα είδος κουρέματος, αλλά περισσότερο μια τεχνική. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει ένα crew cut με fade ή ένα french crop με fade. Πρακτικά πρόκειται για μία εξέλιξη του πολύ κλασικού κάτω κοντά και πάνω λίγο πιο μακριά. Τα ακόμα πιο κοντά κάτω δίνουν αυτό τον απαραίτητο αέρα φρεσκάδας που έχουν όλα τα faded κουρέματα και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της δημοφιλίας τους.
Πριν πας με κάποια φωτογραφία στον κουρέα σου και του πείς «αυτό θέλω» καλό θα ήταν να κάτσεις να σκεφτείς αν όντως σου πάει και σου ταιριάζει το fade. Λόγω του ότι είναι στην κορυφή της μόδας πολλοί οδηγούνται απερίσκεπτα σε μια επιλογή που απλά δεν τους κάνει. Για να διατηρηθεί ωραίο οπτικά ένα fade θέλει συχνές επισκέψεις στο κουρείο για φρεσκάρισμα. Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να πηγαίνουν στο κουρείο κάθε δίμηνο ίσως να ξανασκεφτείς αν θες να το δοκιμάσεις. Γενικά τα fades πάνε στα περισσότερα σχήματα προσώπου, εκτός από ένα. Αν το πρόσωπό σου είναι μακρόστενο, το εφέ του fade θα το κάνει να δείχνει ακόμα πιο μακρόστενο. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι περισσότερα μαλλιά στα πλαϊνά.
Επειδή όπως είπαμε τα fades είναι πάρα πολλά, μαζέψαμε όλα τα είδη για να τα μελετήσεις με την ησυχία σου και να βρεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει και σου πάει με βάση τόσο αντικειμενικά, όσο και υποκειμενικά χαρακτηριστικά.
Skin Fade
Είναι η ιδανική επιλογή αν κλίνεις προς τα κοντά κουρέματα. Τα κάτω είναι τόσο κοντά που είναι σχεδόν ξυρισμένα στα χαμηλότερα σημεία. Το ξυράφι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κυριολεκτικά για ακόμα πιο εμφατικό αποτέλεσμα. Στα πάνω μαλλιά έχεις πληθώρα επιλογών, ανάλογα με το στυλ και τις ανάγκες σου μπορείς να το μακρύνεις ή το έχεις σε ένα πιο προβλεπέ μήκος.
Taper Fade
Πρόκειται για την πιο μετριοπαθή εκδοχή. Είναι ίσως και η πιο εύκολη επιλογή αν θες να πειραματιστείς με τη συγκεκριμένη τεχνική γιατί δεν έχει τόσο δραματική αντίθεση στο μάτι. Σε αυτή την περίπτωση τα πλαϊνά είναι αρκετά μακρύτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα στυλ και ειδικά στα πιο πάνω πλαϊνά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ψαλίδι αντί για μηχανή.
Low Fade
Ουσιαστικά περιορίζεις το εφέ σε μια περιοχή γύρω από τα αυτιά και τον λαιμό. Το κατέβασμα της γραμμής χαμηλά αφήνει αρκετά μαλλιά στα πλαϊνά και είναι και αυτή η εκδοχή ιδανική για κάποιον αρχάριο. Επίσης το αρκετό μήκος στα πλαϊνά σου δίνει περισσότερες επιλογές φορμαρίσματος.
Mid Fade
Είναι η πιο κλασική βερσιόν του fade, ούτε πολύ χαμηλά ούτε πολύ ψηλά. Η νοητή γραμμή που χωρίζει τα πολύ κοντά από τα μακρύτερα είναι κάπου στη μέση. Ως μέσος όρος όλων των στυλ fade είναι και αυτό που πάει και στα περισσότερα πρόσωπα, αλλά και στα περισσότερα κουρέματα του πάνω μέρους.
High Fade
H γραμμή τραβάει την ανηφόρα και ουσιαστικά τα όλα τα πλαϊνά μένουν ακάλυπτα. Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται extreme, αλλά είναι και μια πολύ βολική τεχνική για συγκεκριμένα είδη τρίχας. Για παράδειγμα είναι το ιδανικό fade σε περίπτωση που έχεις λεπτή τρίχα. Τα πάνω αποκτήσουν ξαφνικά όγκο και υφή λόγω της ψευδαίσθησης που δίνει η μεγάλη αντίθεση.
Drop Fade
Αν είσαι σε κάποιο δίλημμα μεταξύ δύο διαφορετικών fade και δεν ξέρεις που να ορίσεις τη γραμμή, υπάρχει λύση. Με το drop καταργείς τη γραμμή και την αντικαθιστάς με μια καμπύλη. Μια αψίδα οριοθετεί το fade πλαισιώνοντας κατά κάποιο τρόπο το αυτί. Με αυτόν τον τρόπο έχεις πολλά διαφορετικά μήκη και ένα πιο «στρογγυλό» αποτέλεσμα το οποίο μοιάζει και πιο φυσιολογικό στο μάτι.