Μπορεί το ανδρικό κούρεμα να γνωρίζει τις δόξες του στις ημέρες μας, με τα μπαρμπέρικα να ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο, αλλά υπάρχει και μία αλήθεια: εμείς οι άντρες πάντα είχαμε τον δικό μας κώδικα στα κομμωτήρια. Την στιγμή που οι γυναίκες έκαναν ολόκληρο make over σε ρίζες, βαφές, κουρέματα και οτιδήποτε άλλο, εμείς διατηρούσαμε αυτή την τίμια επαφή με τον μπαρμπέρη που υπάρχει από της εποχές της αρχαιότητας.
Και ξέρετε τι; Είμαστε και εμείς περίεργοι. Δύσκολοι. Ασυνήθιστοι. Ή και εύκολοι πολλές φορές. Γιατί τους παρακάτω τύπους, τους έχεις δει περιμένοντας στο μπαρμπέρικο ή να κάθονται δίπλα σου ενώ κουρεύεσαι.
Ο εύκολος
Λατρεύω τους εύκολους γιατί θα ήθελα να μπορούσα και εγώ να είμαι εύκολος. Αλλά δεν είμαι. Ο εύκολος έχει φτιάξει στο μυαλό του το κούρεμα, σαν να πηγαίνει για κατούρημα. Δεν ξέρω αν μπορώ να το θέσω καλύτερα. Έχει υπολογίσει ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερο από πέντε λεπτά για το κούρεμα και έχει κανονίσει άλλες δραστηριότητες για μετά. Τον βλέπεις που είναι σε αναμμένα κάρβουνα. Προσπαθεί να του πιάσει ο κουρέας την κουβέντα αλλά δεν έχει κέφια. Έχει κουρευτεί στα πέντε λεπτά, έχει πληρώσει, έχει φύγει. Και μπράβο του.
Ο αναποφάσιστος
Δύο φορές μου έχει τύχει να περιμένω αν κουρευτεί αναποφάσιστος και δεν υπάρχει χειρότερο. Δεν ξέρει ποτέ τι θέλει, αλλά δεν θέλει να είναι το ίδιο χτένισμα. Τελικά καταλήγει να κάνει ακριβώς το ίδιο. Βέβαια μέχρι να καταλήξει εκεί, έχει σκοτώσει δέκα λεπτά με ένα τέταρτο από τον χρόνο των υπολοίπων που περιμένουν και ξεκάθαρα και του κουρέα. Ξέρεις πως το λέω εγώ αυτό; Πολύ φοβισμένος για να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Περαστικά.
Ο κοινωνικός
Τεράστια μορφή. Θα μπορούσε να διευθύνει το ίδιο το κομμωτήριο. Μιλάει με τον κουρέα, μιλάει με τον διπλανό που κουρεύεται, με αυτούς που λούζονται, σχολιάζει επικαιρότητα και λέει και ανέκδοτα. Αν κάνει παύσεις και δεν μιλάει πολύ, είναι ίσως η καλύτερη παρέα για να σκοτώσεις τον χρόνο σου στο κομμωτήριο. Και αφήνει και tip.
Ο τακτικός
Δεν ξέρω αν το έχεις δει και εσύ, αλλά υπάρχουν κάτι τύποι που έρχονται στο μπαρμπέρικο αλλά στην ουσία δεν χρειάζονται κούρεμα. Είναι τόσο παθιασμένοι με την διατήρηση του χτενίσματος, που μόλις μυριστούν το μούσι να μεγαλώνει ή τις τρίχες να αρχίσουν να ξεπροβάλλουν στο λαιμό και στα πλαϊνά του κεφαλιού, τρέχουν με την μία στον μπαρμπέρη τους. Που καλό το λες αυτό γιατί κονομάνε οι άνθρωποι και το κάτι παραπάνω. Τελειώνουν γρήγορα γιατί δεν χρειάζονται και πολύ δουλειά παρά μόνο λίγο καθάρισμα. Ψαγμένοι τύποι και αν τους πιάσεις την κουβέντα θα σου δώσουν και tip για το χτένισμα.
Ο γκρινιάρης
Υπάρχει πάντα κάποιος που πιστεύει πως το μαλλί στα μπαρμπέρικα είναι περούκα. Ότι του το φοράς καπέλο και είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που έκανε τον προηγούμενο μήνα. Οπότε, ακριβώς επειδή τίποτα δεν είναι 100% ίδιο, ακόμη και αν το αποτέλεσμα είναι καλό θα πουν κάτι για να γκρινιάξουν. Ότι δεν είναι ίδιο με πριν. Ότι οι γωνίες στα γένια είναι διαφορετικές. Ότι το ψαλίδι αραίωσης έκοψες περισσότερο από όσο έπρεπε. Κάθε φορά θα γκρινιάζουν και κάθε φορά θα επιστρέφουν για ακόμη ένα κούρεμα.
Ο ανήσυχος
Η κατάρα του κάθε μπαρμπέρη, είναι ένας ανήσυχος στην καρέκλα τύπος. Θυμήσου το ένα και μοναδικό που σου ζητάει ο κουρέας σου κάθε φορά που κάθεσαι: να μην κουνιέσαι. Ο ανήσυχος είναι η απόδειξη ότι ακόμη και ένα δεκάχρονο μπορεί να καθίσει πιο φρόνιμα από εκείνον. Κουνιέται, πιάνει όλη την ώρα το κινητό του, κάνει το κλασσικό λάθος να περιστρέφει το κεφάλι ψάχνοντας τον κουρέα (παρότι έχει μπροστά του ένα καθρέφτη) και γενικά είναι εκεί για να κάνει την ζωή δύσκολη. Το ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κοπεί ή δεν έχουν ψαλιδιές, είναι ξεκάθαρα θαύμα.