Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μετά από έρευνα που έγινε τα νέα για την ακοή των εφήβων του κόσμου δεν είναι τα καλύτερα. Οι ερευνητές τονίζουν πως το ζήτημα είναι επίσης ευθύνη των γονιών. Όταν οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να ακούσουν μουσική δυνατά λόγω απαγόρευσης, τότε τα παιδιά επιλέγουν να βάλουν ακουστικά. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν τους κινδύνους τους οποίους κρύβει η χρήση των ακουστικών. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούνται ορισμένα όρια αναφορικά με τα ντεσιμπέλ, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας ακοής – ο οποίος φαίνεται να παίρνει πλέον διαστάσεις επιδημίας μεταξύ των νέων και όχι μόνο.
Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν την απόλυτη θεραπεία για το hangover
Όλοι οι έφηβοι τρελαίνονται να ακούνε μουσική δυνατά και περισσότερο στα ακουστικά. Έτσι απολαμβάνουν μία αίσθηση απομόνωσης από το κοινωνικό σύνολο, ιδιαίτερα σε μεταφορικά μέσα κι αίθουσες διδασκαλίας. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health έχει δυσάρεστα νέα. Οι συγγραφείς, με επικεφαλής την Λορίν Ντιγιάρ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, προειδοποιούν ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν δυνητικά από απώλεια ακοής. Ιδιαίτερα οι έφηβοι που λατρεύουν τη μουσική. Αιτία φυσικά είναι η ακρόαση δυνατής μουσικής σε ακουστικά αλλά και σε συναυλίες.
Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε ήδη τον κώδωνα του κινδύνου: Στην παγκόσμια έκθεση με θέμα την ακοή επισήμανε ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ήδη μειωμένη ακοή (430 εκατομμύρια από αυτούς υποφέρουν μάλιστα από σοβαρή μείωση ακοής). Η απώλεια ακοής μπορεί να κυμαίνεται σε πολλά επίπεδα. Αν όμως η χρήση ακουστικών γίνεται για πολύ καιρό τότε το πρόβλημα εντείνεται. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια, εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη της απώλειας ακοής.
Η συνηθέστερη αιτία βαρηκοΐας αγωγιμότητας είναι οι φλεγμονές του μέσου ωτός. Η οξεία ωτίτις είναι η ποιο συχνή αιτία και εκδηλώνεται με πόνο και μπούκωμα στο αυτί. Οι επανειλημμένες ωτίτιδες ή οι τραυματισμοί του τυμπάνου μπορεί να καταλήξουν σε μόνιμη διάτρηση. Μία πολύ συνηθισμένη αιτία όμως είναι η δυνατή μουσική μιας κι έτσι μπορεί εύκολα να τραυματιστεί κάποιο ακουστικό νεύρο ή να σπάσει ακόμη και το τύμπανο μέσα στο αυτί. Στο εσωτερικό των αυτιών υπάρχουν τριχίδια - αισθητήρια όργανα της ακοής. Τα κατεστραμμένα τριχίδια δεν μπορούν να ξαναβγούν, ακόμη κι αν έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Οι βλάβες δηλαδή που προκαλούνται εξαιτίας του θορύβου και των υψηλών ντεσιμπέλ δεν μπορούν να θεραπευτούν, κι αυτό εφ' όρου ζωής.
Εδώ θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα: