Χριστούγεννα ίσον μερικές μέρες άδειας (ή και ολόκληρα δεκαπενθήμερα διακοπών) ίσον περισσότερος ελεύθερος χρόνος ίσον ευκαιρία να κάνετε ακόμα περισσότερα πράγματα μαζί. Ήδη σου έχουμε πει ότι η περίοδος αυτή είναι ιδανική για να απογειώσεις τη σχέση σου. Εδώ όμως, θα πάμε στο πνεύμα, στην κουλτούρα, στην 7η τέχνη.
Το σκηνικό μπορείς να το φανταστείς. Είστε οι δύο σας στον καναπέ/ στο κρεβάτι/ στο ντιβάνι (κάμερα σε μένα) και όλα τα απαραίτητα των Χριστουγέννων είναι μπροστά σας: από γλυκά, τσάγια και καφέδες μέχρι κουβέρτες για να παλέψτε το κρύο. Πέφτει η ιδέα για ταινία και, ναι, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το πνεύμα των Χριστουγέννων μπορεί να σας εγκαταλείψει και να αρχίσουν οι εχθροπραξίες. Αυτά καλό είναι όμως να μην γίνονται.
Για αυτό καταλήξαμε σε μερικές ταινίες, όχι ακριβώς κοινής αποδοχής, αλλά τέλος πάντων που δεν θα υποφέρεις (εσύ κυρίως, αλλά ούτε και εκείνη) μέχρι θανάτου αν τις παρακαλουθήσετε παρέα. Μάλιστα, για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων, σου περιγράφουμε και τι ακριβώς να περιμένεις (αλλά κυρίως τι να περιμένεις ότι θα περιμένει εκείνη). Γιατί, ναι, κάθισε να δεις μαζί σου το Leathel Weapon, αλλά μην νομίζεις ότι δεν θα το θυμάται για τα επόμενα πέντε-έξι Χριστούγεννα.
1. Trading Places
Φλώρος γιάπης δουλεύει στη χρηματιστηριακή δύο ξιπασμένων παππούδων. Οι παππούδες αποφασίζουν χριστουγεννιάτικα να κάνουν ένα διασκεδαστικό «πείραμα»: κατηγορούν τον γιάπη για κλοπή και προσλαμβάνουν στη θέση του τον κανονικό κλέφτη, ένα φτωχοδιάβολο μικροαπατεώνα. Επί της ουσίας δεν είναι κάτι παραπάνω από μια σειρά από σκετς, στα οποία ευτυχώς πρωταγωνιστούν οι Ντάνι Ακρόιντ και Έντι Μέρφι αντίστοιχα.
Εσύ: Διασκεδάζεις με την ψυχή σου με το πηγαίο κωμικό ταλέντο και τους αυτοσχεδιασμούς του πρωταγωνιστικού δίδυμου. Στη σκηνή με την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας του Ακρόιντ μια χορδή σπάει μέσα σου. Θες να μπεις στην οθόνη να τον αγκαλιάσεις.
Εκείνη: Θα γκρινιάξει που είναι παλιά κωμωδία (1983), θα γκρινιάξει με την ανύπαρκτη πλοκή, αλλά αν έχει χιούμορ θα διασκεδάσει. Αν δεν έχει, έχεις πρόβλημα. Γενικά.
2. Love Actually
Χριστούγεννα στην Αγγλία και άπειρη εορταστική χρυσόσκονη πέφτει πάνω από τη χώρα. Παράλληλες ιστορίες αγάπης με αυστηρό happy-end. Ο Χιου Γκραντ είναι ο πιο άκυρος Πρωθυπουργός στην ιστορία του σινεμά και ο Λίαμ Νίσον δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τον ξυλιά εαυτό του.
Εσύ: Ένοχη απόλαυση η ταινία, αλλά παραδέχεσαι ότι α) αν έφτανες στο σημείο να τα διαλύσεις όλα θα τα διέλυες για μια γραμματέα σαν αυτή του Ρίκμαν και β) αφού τελικά έσωσες την οικογένειά σου, ο γιος ας μοιάσει σε αυτόν του Νίσον.
Εκείνη: Κλαίει στη σκηνή με τα «κάλαντα-ερωτική εξομολόγηση» στην Κίρα Νάιτλι. Μέχρι να τελειώσει η ταινία θα συνεχίσει να κλαίει. Δεν σε βλέπει καν. Δεν υπάρχεις για αυτή.
3. Grinch
Τζιμ Κάρεϊ σε ρόλο ξωτικού/καλικάτζαρου που δεν βολεύεται όμως με μερικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες και θέλει να γίνει ο party pooper της όλης φάσης, αλλά αντιμετωπίζει χοντρά υπαρξιακά.
Εσύ: Γουστάρεις Τζιμ Κάρεϊ, αλλά αναρωτιέσαι (εύλογα) γιατί τον έκαναν έτσι πράσινο λες και βούτηξε στο καζάνι με τη χλωροφύλλη; Παρόλα αυτά, με τόσο Christmas spirit ευελπιστείς ότι η δικιά σου θα έχει μελώσει και αυτό είναι πάντα καλό για ό,τι κι αν σχεδιάζεις να κάνεις μετά.
Εκείνη: Γουστάρει σκέτο. Παραμύθι, χριστουγεννίλα, ξωτικά κτλ. Αν είστε κάμποσο καιρό μαζί θα πάρει αγκαλιά και την πιατέλα με τα μελομακάρονα και μετά θα σου γκρινιάξει ότι «πάλι γουρούνιασα». Ό,τι είχες σχεδιάσει για μετά, αναβάλλεται.
4. Batman Returns
Ο Τιμ Μπάρτον σκεπάζει με χιόνι τη Γκόθαμ Σίτυ, ο Ντάνι Ντε Βίτο κόβει βόλτες με παλτό και ημίψηλο και η Μισέλ Φάιφερ κυκλοφορεί με γατίσια βήματα πάνω στον πάγο και σου κόβει την ανάσα. Σκοτεινά Χριστούγεννα όπως πρέπει να είναι.
Εσύ: Είσαι τόσο πολύ μέσα σε αυτό, που σχεδόν (νομίζεις ότι) δεν προσέχεις τη Μισέλ Φάιφερ που φοράει δερμάτινα.
Εκείνη: «Ναι, σιγά, δεν της πάνε καθόλου», όταν βλέπει τις κόρες σου να διαστέλλονται τη στιγμή που και καλά δεν προσέχεις τη Μισέλ Φάιφερ με τα δερμάτινα.
5. Bad Santa
Πρώην κατάδικος κάνει μεροκάματα ως Άγιος Βασίλης προκειμένου να μπορέσει πιο εύκολα να στήσει τη ληστεία που σχεδιάζει εδώ και καιρό. Ευτραφής πιτσιρικάς μπλέκει στα πόδια του και… δεν έχει και. Τα επόμενα τα φαντάζεσαι.
Εσύ: Θα ταυτίστεις με την καφρίλα του Μπίλι Μπομπ Θόρτον, αλλά να ξέρεις ότι υφίσταται πιθανός κίνδυνος να έχεις υπαρξιακά αν θυμηθείς εκείνα τα Χριστούγεννα που οι γονείς σου δεν σου είχαν χαρίσει τον Optimus Prime.
Εκείνη: Συμπονά τον πιτσιρικά (Μπρετ Κέλυ) για το αγαθό του μυαλό και το bullying που δεχόταν στο σχολείο. Γενικά όμως γελάει και περνάει ευχάριστα. Σιγουράκι από τα λίγα.
6. Lethal Weapon
Τίμιος και σεβαστικός αστυνομικός που μετράει αντίστροφα πόσα ντόνατς του απομένουν για να βγει στη σύνταξη, παίρνει «επ’ ώμου» απροσάρμοστο συνάδελφο για να τον φέρει στον ίσιο «μπατσικό» δρόμο. Σπείρα ναρκωτικών, διεφθαρμένο Σώμα, και μια φιλία που γεννήθηκε μέσα από μια σφοδρή αντιπάθεια.
Εσύ: Κανονικά θα ήθελες να το δεις με τους κολλητούς σου. Χαίρεσαι που τη βλέπεις μαζί της, αλλά ξέρεις ότι έπρεπε να θυσιάσεις κάτι άλλο μέσα στη γιορτές για να κάνετε μια μέρα αυτό που θα θέλει εκείνη.
Εκείνη: Σκέφτεται τι θα σου ζητήσει ως αντάλλαγμα και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε «Bridget Jones» και «Sex and the City». Ρίχνει κλεφτές ματιές στον πισινό του Μελ Γκίμπσον. Ναι, όταν σηκωθείς κάποια στιγμή, θα κάνει τη σύγκριση. Κατά 90% δεν θα είναι υπέρ σου.
7. L.A. Confidential
Εμβληματικό noir βασισμένο σε εξίσου εμβληματικό βιβλίο ενός εμβληματικού συγγραφέα (Ελρόι). Όλα είναι εδώ: Los Angeles στα 50’s, τρεις αστυνομικοί που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, σκανδαλοθηρικός Τύπος που έχει (προφανώς) ξεπουληθεί και ερωτικά τρίγωνα τα νήματα των οποίων κινεί μια εντυπωσιακή ξανθιά. Και όλα αυτά με Μπινγκ Κρόσμπι να ακούγεται στο φόντο.
Εσύ: Δεν υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει στην ταινία. Και λογικό. Ο ευσεβής σου πόθος είναι να ακούσεις από τα χείλη μιας μοιραίας ξανθιάς την ατάκα «I thought I was helping you».
Εκείνη: Θα ψαρώσει με την πλοκή. Θα ψαρώσει και με το στυλ των πρωταγωνιστών. Και επειδή δεν είναι εύκολο για πολλές γυναίκες να μιμηθούν την Κιμ Μπέισιντζερ στα καλύτερά της, θα σου θυμίσει (περισσότερο ή λιγότερο) ευγενικά ότι οι άνδρες με κοστούμι έχουν άλλο αέρα. Οπότε, ναι, ξεκίνα να μαζεύεις χρήματα.
8. Edward Scissorhands
Ο δεύτερος Μπάρτον της λίστας (μετά τον Μπάτμαν) –και λίγοι είναι για Χριστούγεννα. Καταθλιπτικός, πρώην φαν γκλαμ ροκ και νυν γκοθάς, με ψαλίδια αντί για χέρια ψάχνει μια τρυφερή αγκαλιά. Γύρω-γύρω χιονίζει και κάνει κρύο.
Εσύ: Ξεκίνησες με «ώχου μωρέ», στο τέλος όμως κρατήθηκες μην τα μπήξεις.
Εκείνη: Λοιπόν, ταινία του Μπάρτον: +1. Με (καλή ερμηνεία) Ντεπ: +5. Αν ακούει Cure και διαβάζει Poe: +10.
9. The Polar Express
Τομ Χανκς ντύνεται μηχανοδηγός και επιβιβάζει πιτσιρικά που αμφιβάλλει για τον Άγιο Βασίλη σε μαγικό τρένο με προορισμό το Βόρειο Πόλο ώστε να λυθούν δια παντός όλες απορίες. Στο τρένο υπάρχουν και άλλα παιδάκια και προφανώς βρίσκουν παραισθησιογόνα στο ταξίδι στη συνέχεια της ταινίας, βλέπουν ή/και ακούν τον Χανκς σε τέσσερις-πέντε διαφορετικούς ρόλους. Ναι, έχει και ξωτικά το στόρι και Άγιο Βασίλη.
Εσύ: Όχι, εσύ δεν θα χρειαστείς παραισθησιογόνα. Θα σου αρέσει γιατί έχει μια δική της ξεχωριστή εικαστική μαγεία και ας χτίζει το δικό της κόσμο ξεπατικώνοντας κλισέ.
Εκείνη: Θα έχει ξαπλώσει πάνω σου στα 10 λεπτά, έπειτα θα θελήσει ζεστή σοκολάτα λόγω της γνωστής σκηνής και, γενικά, καταλαβαίνεις, θα είναι σε διάθεση «θέλω και εγώ ένα μηχανοδηγό στη ζωή μου. Να με πάει εκεί όπου δεν έχω πάει». Παράξενες αυτές οι σκέψεις, να τις προσέξεις.
10. The Holiday
Μια ωραία (Ντίαζ) και μια γυναίκα που αγαπά το photoshop και τα μπιφτέκια (Γουΐνσλετ) αλλάζουν σπίτια Χριστουγεννιάτικα για να ξεφύγουν από κακούς μοχθηρούς και διαβολικούς πρώην που δεν τις καταλάβαιναν. Γνωρίζουν άλλους άντρες, που κάποια στιγμή θα γίνουν και αυτοί μοχθηροί, διαβολικοί πρώην. Αυτό.
Εσύ: Πάρε ποτό. Θα το χρειαστείς. Για να αντέξεις και κυρίως για να σκεφτείς τι δουλειά είχε ο Τζακ Μπλακ σε αυτή την ταινία.
Εκείνη: Θα ερωτευτεί το τέλειο πρότυπο πατέρα, Τζουντ Λο, και θα σε ζαλίσει για το πόσο έχουν ταλαιπωρηθεί οι πρωταγωνίστριες και πόσο δεν τις καταλαβαίνουν. Υπομονή, δύο ωρίτσες είναι.
11. The Apartment
Τζακ Λέμον, Σίρλεϊ ΜακΛιν και πίσω από την κάμερα και το σενάριο ο Μπιλ Ουάιλντερ. Κανονικά θα έπρεπε να σταματήσω εδώ και να πάρω ύφος σοφού γέροντα και να πω «τότε γίνονταν ταινίες». Δεν το παίρνω. Ασφαλιστής παραχωρεί το διαμέρισμά του στους ανώτερους του στην ιεραρχία για να κάνουν εκεί τις βρωμοδουλειές τους με απώτερο σκοπό την προαγωγή.
Εσύ: Νιώθεις, καταλαβαίνεις αλλά εκνευρίζεσαι από τον Λέμον που σαν καλός σαμαρείτης περιμένει να δει ανταπόκριση από το παραπλανημένο κορίτσι (ΜακΛιν). Στο φινάλε εύχεσαι να μην της ανοίξει την πόρτα του διαμερίσματός του.
Εκείνη: Γοητεύεται από την υπομονή του Λέμον, δίνει πόντους στην ΜακΛιν και στο τέλος χαμογελά, γιατί στο τέλος στις ταινίες (και στη ζωή) γίνεται αυτό που θέλει εκείνη.
12-13. Home Alone 1 & 2
Στο πρώτο αφήνουν τον Κάλκιν σπίτι. Στο δεύτερο παίρνει λάθος πτήση και πηγαίνει στη Ν. Υόρκη. Τον κυνηγάνε ληστές, ξεφεύγει και γενικά κάνει πλακίτσα σε όλους. Πολύ καλός ο Τζο Πέσι, αλλά Τζον Κάντι είχε μόνο το πρώτο.
Εσύ: Μία σκέψη τριγυρνάει στο μυαλό σου: Δηλαδή αυτός, ο Κάλκιν, 15 χρόνια μετά τα είχε με τη Μίλα Κούνις;
Εκείνη: Νιώθει την αγωνία της μάνας ενώ μιλάμε για κωμωδία και το πιο κοντά που έχει βρεθεί σε μάνα είναι όταν έκανε βόλτα με το καρότσι το νεογέννητο ανήψι της. Μετά εύχεται ο γιος να γίνει παιδί θαύμα, αλλά να μην έχει την τύχη του Κάλκιν.
14. It's a Wonderful Life
Το κλασικό σπιτικό χιτ των Χριστουγέννων (αν και δεν ήταν αυτή η αρχική της δια χειρός Κάρπα με σφραγίδα από καλό, παλιό Χόλιγουντ. Επιχειρηματίας θέλει να αυτοκτονήσει, άγγελος κατεβαίνει επί Γης να τον συνετίσει. Ο διδακτισμός παραμένει διδακτισμός, αλλά και η Τέχνη παραμένει Τέχνη.
Εσύ και Εκείνη: Εδώ δεν έχει εσύ vs. εκείνη. Διαχρονική ταινία με ένα ενδιαφέρον εύρημα, αφού η κλασική χριστουγεννιάτικη αφήγηση ανατρέπεται. Δεν έχουμε τον ματζίρη γέρο που βλέπει στιγμές ευτυχίας για να νιώσει Χριστούγεννα, αλλά ο ήρωας βυθίζεται σταδιακά στην απόγνωση. Να έχεις κοντά χαρντομάντιλα. Θα χρειαστούν (και σε σένα).