Όπως πολύς κόσμος, έτσι και εγώ μεγάλωσα με τα X-Files. Πρέπει να ήμουν στην 6η Δημοτικού ή στην Α’ Γυμνασίου όταν ξεκίνησε να τα παίζει η τηλεόραση. Θα θυμάστε φυσικά αυτή την χρυσή εποχή της τηλεόρασης των 90s, όπου δεν υπήρχαν online streaming και Netflix. Απλά κατασκήνωνες στη τηλεόραση την κατάλληλη μέρα και ώρα για να δεις το αγαπημένο σου πρόγραμμα.
Και αυτό στα 90s έγινε από πολύ κόσμο στην περίπτωση των X-Files.
Υπάρχει λόγος που τα λατρέψαμε
Έχω ακούσει και έχω διαβάσει πολλά που δικαιολογούν την επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς του Chris Carter. Το σενάριο. Η επιλογή του Duchovny και της Anderson. Οι «εξωγήινες» σκηνές. Όλα τα παραπάνω. Νομίζω όμως ότι αν κάπου κέρδιζε το X-Files αυτό αφορούσε στην ατμόσφαιρα.
Δεν ήταν το sci-fi που περίμενες ότι θα γίνει μία Star Trek μάχη με εξωγήινους (τουλάχιστον όχι στους πρώτους κύκλους). Ήταν αυτό το ατμοσφαιρικό θρίλερ που σου αποκάλυπτε έναν άλλο τρόπο σκέψης. Γιατί η ζωή έξω από αυτόν τον πλανήτη και η επαφή εξωγήινων με ανθρώπους, δεν είναι δα και ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας σαν όλα τα υπόλοιπα. Και στην σκέψη και μόνο σε έκανε να ανατριχιάζεις.
Σε συνδυασμό με τους σκοτεινούς χαρακτήρες και τις θεωρίες συνομωσίας, έγινε μία καλοστημένη σειρά που απέδειξε ότι οι πραγματικοί «κακοί» της υπόθεσης, είναι πιο κοντά στον πλανήτη απ’ όσο νομίζεις. Δέκα χρόνια άντεξε η σειρά, με τα καλά της και τα κακά της, αλλά σε γενικές γραμμές άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και υπήρξε σημείο αναφοράς για τα τηλεοπτικά προγράμματα.
Και κάπου εκεί ήρθε το reboot
Όλοι χαρήκαμε με την ανακοίνωση του reboot της σειράς. Όλοι. Και εκείνοι που την συμπαθούσαν και οι φανατικοί. Οι ορκισμένοι φανς, είχαν μάλιστα μία μικρή ελπίδα πως με το reboot ίσως να μπουν μερικά πράγματα στη θέση τους. Να διορθωθούν κάποια υπερβολικά σενάρια που ήθελαν τους πράκτορες να τα βάζουν με βαμπίρ και τον Cancer Man να έχει ήδη παραδώσει τον πλανήτη σε εξωγήινους εισβολείς εν αγνοία του πλανήτη. Ήταν μία ελπίδα για την επιστροφή στο ντετεκτιβικό κομμάτι της σειράς, όπου δύο αντίθετοι χαρακτήρες όπως η Scully και ο Mulder, προσπαθούν να ανακαλύψουν μυστήρια γύρω από την επαφή ανθρώπων με εξωγήινους.
Το reboot ωστόσο, όχι μόνο δεν βοήθησε σε αυτό. Φρόντισε να σε κάνει να ξεχάσεις και αυτά που ξέρεις.
Τι διάολο συνέβη;
Συνέβη ότι η σειρά από ατμοσφαιρικό θρίλερ, έγινε sci-fi. Τόσο απλό. Συνέβη ότι ο Duchovny δυσκολεύτηκε πολύ να αποβάλλει το μικρόβιο του Hank Moody από το Californication – που ακούστηκε ολόκληρος Mulder να κάνει «αστειάκια» και πειράγματα; Κυρίως βέβαια, φταίει ότι έχει ξεζουμιστεί μέχρι τη φλούδα, οποιαδήποτε ιδέα θα μπορούσε να αποτελέσει εναρκτήριο λάκτισμα για μία νέα σεζόν X-Files. Και είναι λογικό γιατί 10 χρόνια ήταν αυτά.
Και μπορεί η τεχνολογία των ειδικών εφέ να απογείωσε τα περισσότερα σκηνικά εκεί έξω, αλλά έδωσε στο X-Files εκείνη την sci-fi χροιά που δεν χρειαζόταν. Με διαστημόπλοια, και υπόγειες μυστικές βάσεις. Δεν ήταν αυτό τα X-Files. Ήταν έρευνα σε ανεξήγητες υποθέσεις που το FBI αρνούταν να λύσει. Ήταν αυτά τα «σκουπίδια» στους φακέλους των αρχείων, που ανατέθηκαν σε έναν «χάλια» πράκτορα χωρίς να περιμένουν οι ανώτεροι του ποτέ ότι θα ξεκινήσει να ψαχουλεύει.
Μην πειράζεις μια πετυχημένη συνταγή
Μήπως είναι καλύτερο να αφήσουν τα X-Files ως έχουν; Δεν είναι ότι μουτζώσαμε την προσπάθεια, αλλά το αποτέλεσμα. Πολλές φορές, απλά δεν σου βγαίνει. Η δεύτερη σεζόν, ήταν για τον περισσότερο κόσμο περιττή. Τα έχει πάει καλύτερα από την πρώτη, αλλά δεν κατάφερε να μεταμορφώσει την κατάσταση και να σε κάνει να πεις «Ναι ρε φίλε, εδώ είμαστε. Βλέπουμε X-Files». Καλύτερα να θυμόμαστε την σειρά με τα ωραία της, παρά να σιχτιρίζουμε την ώρα και την στιγμή που έκανε μία τέτοια εμφάνιση.
Άστο μωρέ. Άστο.