Πώς οι Linkin Park εκτόξευσαν το nu metal το 2000

O Chester Bennington, ο ήχος της νέας χιλιετίας και η επόμενη μέρα της Emily Armstrong.

Μερικά χρόνια πριν την αυγή της νέας χιλιετίας, η μουσική σκηνή αρνούταν πεισματικά να αναγνωρίσει το nu metal με το όνομά του. Είχαν ξεπηδήσει ήδη οι Korn, ο Chino Moreno με τους Deftones άρχισε να μαζεύει και εκείνος το κοινό του, ενώ το 1999 ήταν οι Limp Bizkit που γέμιζαν τα στάδια. Το nu metal δεν άρεσε γιατί ήταν αχταρμάς. Είχε  βαριά riffs σε drop D κούρδισμα στις κιθάρες. Είχε hip hop φωνητικά. Είχε turntables και είχε και aggro-scream φωνητικά. Ήταν λες και κάποιος είχε φτιάξει μια σούπα και τα είχε πετάξει όλα μέσα. Χώρια του ότι οι μεταλάδες και μόνο που διάβαζαν το nu metal έβγαζαν φλύκταινες.

 

 

Περιοδικά όπως το Kerrang! άρχισαν ωστόσο να βλέπουν ότι οι πιτσιρικάδες γούσταραν την ένταση που έβγαζε και το nu metal, χώρια ότι οι στίχοι μιλούσαν για πιο καθημερινά προβλήματα στις ζωές των εφήβων – σκεφτείτε μόνο πόσα μάθαμε για τον πατέρα του Jonathan Davis από τα τραγούδια τους. Οι Linkin Park ήταν άλλη μία nu metal μπάντα που θα ακολουθούσε την ίδια συνταγή. Αλλά τελικά δεν φαίνεται πως ήταν άλλη μια πάντα. Το πάντρεμα της hip hop με τον άγριο ήχο και τα φωνητικά του Chester Bennington, γέννησε ένα νέο κοινό που ακόμα και μετά την μόδα του nu metal, μπορεί να μην άκουγε πλέον τις υπόλοιπες μπάντες, αλλά άκουγε σίγουρα τους Linkin Park. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος τους δίσκος, 100% καθαρό nu metal, έχει πουλήσει μέχρι σήμερα 14 εκατομμύρια αντίτυπα και από Gold, έγινε Platinum και κατόπιν Diamond. Ήταν και ο δίσκος που τους έβαλε στο παιχνίδι για να ακολουθήσουν live εμφανίσεις που έμειναν στην ιστορία και χαρακτήρισαν τα early 00s.

 

 

Το Meteora ακολούθησε την ίδια λογική και ήταν το Minutes to Midnight που είδε τους Linkin Park να φεύγουν από το nu metal και να ακολουθούν έναν πιο εμπορικό ήχο. Δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι παρέμεναν μία από τις πιο εμπορικές μπάντες στον κόσμο. Ο Chester Bennignton θεωρείται μέχρι και σήμερα ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές που πέρασαν ποτέ και η αυτοκτονία του το 2017 ήταν κάτι παραπάνω από τραγωδία. Ήταν και μία μικρή ήττα για την μουσική παγκοσμίως. Πριν από μερικές ημέρες η μπάντα επέστρεψε με νέα τραγουδίστρια, την Emily Armstrong, την οποία και παρουσίασε σε ένα live show. Ωστόσο το ιδρυτικό μέλος και ντράμερ, Rob Bourdon, ανέφερε πως δεν θα επιστρέψει στο σχήμα, ενώ και ο κιθαρίστας Brad Delson επέλεξε να μείνει στα μετόπισθεν, αναφέροντας πως θα παραμείνει στο κομμάτι των ηχογραφήσεων των κομματιών στο στούντιο.

 

 

Ειδικότερα η Emily Armstrong δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα, με κόσμο που αγκάλιασε την επιλογή της μπάντας, αλλά και εκείνους που δυσκολεύονται να δουν την επόμενη μέρα χωρίς τον εμβληματικό Chester Bennington στα φωνητικά. Παρότι η σύγκριση είναι άδικη και δεν θα έπρεπε καν να γίνεται, οι Linkin Park είδαν ένα μεγάλο μέρος των φανς τους να αποχωρεί από τα social media της μπάντας, με τον κόσμο να έχει μεταφέρει αυτή τη «μάχη» και στο Reddit. Το πρόβλημα για τους περισσότερους, είναι το γεγονός ότι κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει επάξια τον Chester Bennington. Αυτό όμως σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρξει επόμενη ημέρα για την μπάντα;

 

emi

 

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι δίσκοι και οι συναυλίες των Linkin Park θα μείνουν σίγουρα στην ιστορία. Έκαναν το nu metal παγκόσμιο κίνημα και ευθύνονται για μερικά από τα ωραιότερα κομμάτια που κυκλοφόρησαν ποτέ.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved