Πώς οι Μικρασιάτες άλλαξαν τον ελληνικό πολιτισμό

Οι αλλαγές που έφεραν οι Μικρασιάτες στον ελληνικό πολιτισμό. 

Πρόκειται για μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ελληνισμού, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκε υπό τουρκικό διωγμό και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Ο ερχομός των προσφύγων ανάμεσα στα άλλα, έφερε και αλλαγές όσον αφορά την πολιτιστική ταυτότητα των Ελλήνων.

Η μετανάστευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία κορυφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα κατά και μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο (1919-1922) και την επακόλουθη ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπου έφερε ανάμεσα στα άλλα και βαθιές πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, το Σμυρναίικο τραγούδι επηρέασε τα λαϊκά στρώματα, δίνοντας νέους τρόπους έκφρασης.

Ernest Hemingway: Ο αιώνιος πατριάρχης της μοντέρνας λογοτεχνίας

Με την είσοδο του ρεμπέτικου στη δισκογραφία, η θεματολογία των τραγουδιών έγινε ακόμη μεγαλύτερη, ενώ η μουσική ορχήστρα εμπλουτίσθηκε με τον μπαγλαμά, τα σάζια, τους ταμπουράδες, το βιολί, το ούτι, το κανονάκι. Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους το ρεμπέτικο που έκτοτε έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς.

Από την άλλη το 1922 θεωρείται σημαντική χρονιά για τη λογοτεχνία. Οι λογοτέχνες της νέας γενιάς αναζητούν διαφορετικά «εργαλεία» για να αποδώσουν ορθά αυτό που έγινε, αναζητούν νέες αρχές, αναθεωρούν τα ιδανικά τους και επαναπροσδιορίζουν την ελληνικότητα σε σχέση με το αρχαίο παρελθόν της και τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

5 βιβλία ξένης λογοτεχνίας για να πάρεις στην παραλία

 

 

Οι μικρασιάτικες επιρροές στο φαγητό στην καθημερινότητα

Πολιτιστικά, οι πρόσφυγες εμπλούτισαν την ελληνική κοινωνία με τις ξεχωριστές παραδόσεις, τη μουσική, την κουζίνα και τις διαλέκτους τους. Η γαστρονομική επιρροή είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη σε μικρασιάτικα πιάτα όπως σουτζουκάκια, ντολμαδάκια και πιλάφια.

Κοινωνικά, η άφιξη των προσφύγων από τη Μικρά Ασία οδήγησε στη «μεταμόρφωση» των ελληνικών πόλεων. Γειτονιές -όπως η Νέα Σμύρνη στην Αθήνα- ιδρύθηκαν για να φιλοξενήσουν τους νεοαφιχθέντες, πολλούς από τους οποίους αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Παρά τις αρχικές δυσκολίες, οι Μικρασιάτες Έλληνες έγιναν τελικά ένα ζωτικό και δυναμικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, συμβάλλοντας στον πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.

 

 

Η επιρροή των Μικρασιατών προσφύγων στον ελληνικό πολιτισμό εκτείνεται πέρα από τις απτές συνεισφορές στις τέχνες, στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή. Είχε επίσης βαθύ αντίκτυπο στην ελληνική ταυτότητα και στη συλλογική μνήμη του έθνους. Οι κοινές εμπειρίες της απώλειας, της μετατόπισης και της προσαρμογής έγιναν κεντρικά θέματα όχι μόνο στην ελληνική λογοτεχνία, αλλά και στον κινηματογράφο και στην ιστοριογραφία. 

Επιπλέον, η ανάμειξη των μικρασιατικών παραδόσεων με τον υπόλοιπο ελληνικό πολιτισμό δημιούργησε μια πιο ποικιλόμορφη και εμπλουτισμένη εθνική ταυτότητα. Αυτή η συγχώνευση είναι εμφανής σε πολλές πτυχές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, από τη μουσική και το φαγητό μέχρι τη γλώσσα και τις θρησκευτικές πρακτικές. Τέλος, η επίδραση των μικρασιατών προσφύγων στον ελληνικό πολιτισμό είναι βαθιά και πολύπλευρη. Σήμερα το σημάδι τους υπάρχει σε κάθε ελληνική πόλη, στην παράδοση, στα μαγαζιά και στη γαστρονομία.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved