Getty Images/Daniele Venturelli / Contributor Ο Πάουλο Κοέλιο γράφει μόνο ωραία τσιτάτα;

Υπάρχουν διάφορες απόψεις για να σκεφτείς το θέμα. 

 

Ο Πάουλο Κοέλιο, ο Βραζιλιάνος συγγραφέας είναι γνωστός για το διεθνές μπεστ σέλερ του «Ο Αλχημιστής» είναι ένα πρόσωπο που έχει τόσο ένθερμους υποστηρικτές, όσο και haters. Εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο βρίσκουν έμπνευση και βαθιά σοφία στα έργα του, ωστόσο υπάρχει ένα ρεύμα αμφισβήτησης γύρω από την αυθεντικότητα και τη λογοτεχνική ποιότητα των γραπτών του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εγείρει ερωτήματα για το εάν τα βιβλία του Κοέλιο αντικατοπτρίζουν κάποιου είδους πραγματικότητα ή αν είναι απλώς απλοϊκές, τυποποιημένες αφηγήσεις σχεδιασμένες για μαζική απήχηση.

Η κριτική για απλοϊκότητα είναι από τις κεντρικές κριτικές που έχει δεχτεί, δηλαδή ότι τα βιβλία του είναι υπερβολικά απλοϊκά. Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι οι αφηγήσεις του Κοέλιο συχνά ακολουθούν ένα προβλέψιμο μοτίβο: Ένας πρωταγωνιστής ξεκινά ένα ταξίδι, κυριολεκτικό και μεταφορικό, βρίσκει διάφορους μέντορες και προκλήσεις και τελικά καταλήγει σε μια πνευματική ή φιλοσοφική αποκάλυψη.

Πώς τα βιβλία του Philip Roth μας έκαναν να αγαπήσουμε το γράψιμο

 

Μπορεί αυτό το μοτίβο να έχει αναμφισβήτητα απήχηση σε εκατομμύρια ανθρώπους, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούν για έλλειψη βάθους και πολυπλοκότητας. Ακόμη και ο «Αλχημιστής» παρά τη δημοφιλία του, θεωρείται από ορισμένους ως μια επιφανειακή επεξεργασία βαθύτερων φιλοσοφικών ιδεών.

Μία πολύ δημοφιλή οπτική είναι ότι η γραφή του δεν προκαλεί τον αναγνώστη, αλλά προσφέρει εύκολα και εύπεπτα μαθήματα, τα οποία συμβάλλουν στην επιτυχία του στη μαζική αγορά, αλλά μειώνουν τη λογοτεχνική του αξία.

Ο Κοέλιο έχει γράψει πάνω από 30 βιβλία, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν μπει σε παγκόσμιες λίστες μπεστ σέλερ. Πολλοί αμφισβητούν το πώς ένας συγγραφέας μπορεί να παράγει με συνέπεια τόσο μεγάλο όγκο έργων, ειδικά όταν κάθε βιβλίο υποτίθεται ότι περιέχει μοναδικές πνευματικές ιδέες και μαθήματα ζωής, κάτι βέβαια που είναι μόνο υποθέσεις και συζήτησεις και ενίοτε μπορεί να υπάρχει και κακεντρέχια σε αυτό.

Νήσος Σαχαλίνη: Το ταξίδι ζωής του Άντον Τσέχωφ και οι κολασμένοι εξόριστοι της Ρωσίας

Βασικά στοιχεία για τον Κοέλιο

Γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Φοίτησε στην νομική αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1970 για να ταξιδέψει σε Μεξικό, Περού, Βολιβία, Χιλή, στην Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική. Δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στη Βραζιλία και άρχισε να γράφει στίχους για μουσική.

Πολλά από τα έργα του έχουν μία ιδιαίτερη και μυστικιστική ατμόσφαιρα ενώ πολύ σύνηθες θέμα τους είναι η αφοσίωση σε ένα στόχο και η επίτευξη των ονείρων. Έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια βιβλία σε ολόκληρο τον κόσμο και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριανταοκτώ γλώσσες. Του έχουν απονεμηθεί πολλά λογοτεχνικά βραβεία από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας υποψηφιότητας για το περίφημο Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο IMPAC Dublin για το «Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει». Το έργο του «Ο Αλχημιστής» (μυθιστόρημα) βρίσκεται στη λίστα: Βιβλία με περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα.

Όπως και να ΄χει είναι ένας από τους σύγχρονους και πιο διάσημους συγγραφείς έχοντας μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Επίσης, ακόμη και αν κάποιες από τις αναφορές του μπορεί να είναι γλυκανάλατες,  δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους αλήθειας σε αυτές που μάλιστα μπορούν να εμπνεύσουν μία μερίδα ανθρώπων, οπότε ας μείνουμε σε αυτό.

Και ας κλείσω το άρθεο με ένα από τα αποφθέγματά του αναφέρει: « Αν είσαι σε θέση να δεις την ομορφιά , αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή φέρεις την ομορφιά μέσα σου. Ο κόσμος είναι ένας καθρέφτης στον οποίο ο καθένας βλέπει το είδωλό του».

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved