Assosiated Press Back to black: Η ιστορία πίσω από το πιο διάσημο τραγούδι της Amy Winehouse

Ο έρωτας, η απογοήτευση και οι καταχρήσεις.

 

Παρά τη σύντομη ζωή της, υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες καλλιτέχνιδες που πέρασαν από τον πλανήτη. Η κληρονομιά της Amy Winehouse συχνά επισκιάζεται από τους εθισμούς της και τις επιλογές της, ωστόσο υπήρξε τεράστια καλλιτέχνιδα. Σημείο αναφορά είναι ότι το πρωτοποριακό άλμπουμ της, Back to Black, έκανε τη Winehouse σούπερ σταρ το 2006. Επιπλέον, ο συνδυασμός τζαζ, σόουλ και κλασικής μουσικής άνοιξε το δρόμο για τραγουδίστριες όπως την Adele, τη Lorde και τη Duffy.

Πάλεψε με τον εθισμό της και για αυτό πολλοί επικεντρώθηκαν  στο τραγούδι της «Rehab» ως καθοριστική αφήγηση, αλλά η στορία του «Back to Black» χαρακτηρίζει ολόκληρο το άλμπουμ και ίσως και όλη την πορεία της. To τραγούδι της έχει βα κάνει με την επιστροφή σε μια παλιά φλόγα και σε παλιές συνήθειες. Η ίδια μέσα από το «Βack to Black» μιλά για τον πόνο που ένιωσε όταν ο πρώην της επέστρεψε στην προηγούμενη κοπέλα του, ενώ η ίδια έπεσε στους εθισμούς.

Ο χωρισμός της με τον Blake Fielder-Civil, τον οποίο θα παντρευόταν αργότερα, ενέπνευσε το τραγούδι, αλλά η περίπλοκη σχέση τους εξαπλώθηκε επίσης σε ολόκληρο το άλμπουμ.

 

 

Το 2007 είχε πει στο Rolling Stone: «Όλα τα τραγούδια αναφέρονται στην κατάσταση της σχέσης μου εκείνη την εποχή με τον Blake. Ποτέ δεν είχα νιώσει για κανέναν άλλον όπως νιώθω για εκείνον. Ένιωθα απαίσια με τον τρόπο που συμπεριφερόμασταν ο ένας στον άλλον. Νόμιζα ότι δεν θα βλεπόμασταν ποτέ ξανά». H Winehouse συνέγραψε το «Back to Black» με τον παραγωγό Mark Ronson. «Η Amy ήρθε στο στούντιο μου» είχε πει ο Ronson στο Rolling Stone και συνέχισε: «Εμπνεύστηκα από αυτό για το οποίο μιλούσε και εκείνο το βράδυ έφτιαξα ένα κομμάτι της μουσικής». Επίσης, οι Dap-Kings μετέτρεψαν τα δείγματα DJ του Ronson σε ζωντανή μπάντα για να πετύχουν τον ήχο που οραματίστηκε η Winehouse.

Club 27: Μια κατάρα γεμάτη θρύλους της μουσικής

Προφητικό βίντεο

Ο Phil Griffin σκηνοθέτησε το video clip, το οποίο δείχνει τη Winehouse σε μια νεκρική πομπή που οδηγεί σε μια ταφόπλακα που γράφει: «R.I.P. Η Καρδιά της Amy Winehouse». Ακούγοντας τη Winehouse να μιλάει για τη σχέση της με τον Fielder-Civil, καταλαβαίνεις ότι ένα μέρος της το ένιωθε νεκρό μέσα της όταν τα πράγματα τελείωσαν τόσο άσχημα.

Το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ της έφτασε στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ άλμπουμ και έφτασε στο Νο. 2 του Billboard 200 των ΗΠΑ. Παράλληλα τόσο η Winehouse όσο και ο Fielder-Civil πάλεψαν με τον εθισμό και περιστασιακά τη βία μεταξύ τους. Έγινε δυνατή φωνή ενώ έγραφε εξομολόγησεις για την ακατάστατη ζωή της. 

 

 

O επίλογος

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 14 Σεπτεμβρίου 1983 και πέθανε στις 23 Ιουλίου 2011. Υπήρξε τραγουδίστρια και συνθέτρια, γνωστή για τα δυναμικά της κοντράλτο φωνητικά και την εκλεκτική μίξη διάφορων μουσικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων της σόουλ, τζαζ, rhythm and blues και ρέγγε. Το πρώτο της άλμπουμ της, Frank, πήρε καλές κριτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο και προτάθηκε για Βραβείο Μέρκιουρι. Το επόμενο άλμπουμ της Back to Black, που κυκλοφόρησε το 2006, προτάθηκε για έξι υποψηφιότητες των βραβείων Grammy και κέρδισε πέντε βραβεία. Κατέκτησε το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες από γυναίκα καλλιτέχνιδα σε μία βραδιά, και έγινε η πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα η οποία κέρδισε πέντε βραβεία Grammy συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων της κατηγορίας Big Four: Δίσκο Της Χρονιάς, Ερμηνεία Της Χρονιάς, Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη και βραβείο για το Τραγούδι της Χρονιάς.

Δες περισσότερα για την ταινία της: Back to Black: Η ταινία της Amy Winehouse «αγγίζει» τον μύθο της;

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved