Είναι από εκείνες τις εικόνες που προκαλούν θλίψη. Θλίψη και οργή για την Πολιτεία που αφήνουν την κληρονομιά μας να οδηγείται στη σήψη. Το κτίριο που κατέρρευσε το μεσημέρι της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας δεν ήταν ένα ακόμη κτίριο μιας άλλης εποχής. Ήταν ένα ιστορικό κτίριο που σηματοδοτούσε πολλά. Ήταν το ιστορικό κτίριο του -πάλαι ποτέ- Ελληνικού Ωδείου στον αριθμό 3 της οδού Φειδίου. Πρόκειται για το πρώην Ωδείο «Λόττνερ», το οποίο ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης μετονόμασε σε «Ελληνικό Ωδείο» το 1919 και στεγαζόταν στο σπίτι γερμανοβαυαρού διπλωμάτη της πρώτης δεκαετίας της ανεξαρτησίας.
Ας βάλουμε λίγο τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Σήμερα το μεσημέρι (γύρω στις 12:30) κατέρρευσε ένα μέρος από το ιστορικό κτήριο του -πάλαι ποτέ- Ελληνικού Ωδείου στον αριθμό 3 της οδού Φειδίου. Οι ζημιές στον κινηματογράφο Ιντεάλ ήταν "παράπλευρη απώλεια". [?circogreco] /1 pic.twitter.com/mW6wGwy9dx
— Thanassis (@theiosthanassis) July 21, 2022
Το κτίριο του «Ελληνικού Ωδείου» παρέμενε εγκαταλελειμένο και αφημένο στην τύχη του. Παρότι αγοράστηκε το 2006 από το Υπουργείο Πολιτισμού με απώτερο στόχο να διασωθεί, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα νεοκλασικά μνημεία της Ευρώπης ενώ πέρα από την αρχιτεκτονική του αξία, η ιστορική του πορεία είναι αξιοσημείωτη και αξιοθαύμαστη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχιτέκτων-μηχανικός και συνεργάτης του γειτονικού Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Θεμιστοκλής Μπιλής, είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως «λυπηρή» την κατάσταση του κτιρίου. «Ο νόμος περί διατηρητέων δεν περιλαμβάνει πολλά ευεργετήματα για τους ιδιοκτήτες. Έτσι επωμίζονται οι ιδιώτες τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, κάτι το οποίο είναι ασύμμετρο σε σχέση με τις δυνατότητες του πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.