Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από την αποτύπωση μιας έτσι κι αλλιώς συναρπαστικής και πραγματικής ιστορίας. Ιστορίες που εξιστορούν τον τρόπο με τον οποίο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους πέρασαν από το daydreaming στην υλοποίηση του ονείρου τους, όσο τρελό κι αν έμοιαζε όταν αυτό ήταν στα σπάργανα.
Mε την κοινωνική μας ζωή να περνάει από το ζενίθ στο ναδίρ και από εκεί ξανά στο ζενίθ, λόγω πανδημίας, αλλά την επαγγελματική να παραμένει ακόμα στην πιο ρευστή της φάση, καθώς οι ανακατατάξεις είναι συνεχείς, το LinkedIn έχει πάρει φωτιά και νέα πλάνα καταστρώνονται συνεχώς. Από τις κρίσεις γεννιούνται ευκαιρίες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθείς σε επίδοξο CEO, από αυτούς που βλέπουμε και ζηλεύουμε (με θετικό τρόπο).
Σε περίπτωση που θέλεις αυτό το κάτι παραπάνω που θα σου δώσει έμπνευση και θάρρος για να προχωρήσεις σε μία ιδέα που δεν έχει ωριμάσει ακόμα μέσα σου, υπάρχει η παρακάτω λίστα. Τα παρακάτω ντοκιμαντέρ, απαλλαγμένα από τις σάλτσες της δραματουργίας προσφέρουν μόνο την ουσία του κάθε success story και αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό.
Print the Legend, 2014
Το 3D printing ή τρισδιάστατη εκτύπωση όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό κανείς δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τη δυναμική που θα ανέπτυσσε. Οκ, όχι και κανείς γιατί οι δημιουργοί της startup MakerBot όχι μόνο την κατάλαβαν, αλλά προσπάθησαν να κάνουν και τους υπόλοιπους να την κατανοήσουν. Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, όλοι τους περνούσαν για αφελείς και κανείς δεν τους έπαιρνε στα σοβαρα. Αυτή είναι πάνω από όλα μια χρονοβόρα ιστορία πειθούς σε ένα όραμα.
The Creative Brain, 2019
Αυτό δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ γύρω από ένα πρόσωπο, αλλά γύρω από μία ιδέα, τη δημιουργικότητα. Για αυτή την τόσο δύσκολο να προσδιοριστεί ιδέα, αλλά και τόσο απαραίτητη για τη συνταγή κάθε συνταγή της επιτυχίας. Μουσικοί, συγγραφείς καια επιχειρηματίες εξηγούν μπροστά στην κάμερα το πώς την ορίζουν οι ίδιοι. Τα ερεθίσματα που την ακονίζουν και πώς αντιμετωπίζουν την έλλειψή της. Σίγουρα ένα από τα πιο διδακτικά και ενδιαφέροντα της λίστας.
Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates, 2019
Μπορείς να κοροϊδεύεις όσο θέλεις τις επιδόσεις του Internet Explorer, μπορείς να είσαι Apple fanboy, αλλά χάρη στον Bill Gates ο υπολογιστής απέκτησε τη μαζικότητα που χρειαζόταν ως προϊόν. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κρατούσε για πάρα πολλά χρόνια την πρώτη θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Στο ντοκιμαντέρ αυτό όμως αναδεικνύεται και μία ακόμα πτυχή του. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα που έστησε μαζί με τη σύζυγό του είναι ένα από τα πιο ενεργά ιδρύματα και μάλιστα αποτέλεσε έμπνευση ώστε να ασχοληθούν και άλλοι βαθύπλουτοι με φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων το ίδρυμα του Bill Gates χρηματοδότησε και την έρευνα για το εμβόλιο κατά της Covid-19, οπότε υπάρχει ένα παραπάνω κίνητρο να το δεις.
FYRE: The Greatest Party That Never Happened, 2019
Από αυτό το ντοκιμαντέρ καλό θα ήταν να μην πάρεις κανένα μάθημα, ή καλύτερα δες το σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Είναι μια καταπληκτική περιγραφή της πιο αστείας και ταυτόχρονα εξοργιστικής απάτης-φάρσας που έχει διεξαχθεί ποτέ. Αν δεν έχεις ακούσει ποτέ για το FYRE festival δες το οπωσδήποτε, αν έχεις ακούσει για αυτό αλλά δεν ξέρεις τις λεπτομέρειές του, επίσης να το δεις. Η φράση «πουλάω φύκια για μεταξωτές κορδέλες» μετά από αυτό μη φεστιβάλ θα έπρεπε να αντικατασταθεί με τον τίτλο αυτού του ντοκιμαντέρ.
Becoming Warren Buffett, 2017
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο επενδυτή όλων των εποχών, για ένα διάστημα τον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου και ταυτόχρονα έναν εξαιρετικά συμπαθή τύπο. Πώς κατάφερε να τα συνδυάσει όλα αυτά; Ένας εξαιρετικός προβληματισμός που βρίσκει απάντηση σε αυτό το ντιοκιμαντέρ. Ο Buffett εξηγεί γιατί προτιμά να επενδύει στην πραγματική αξία των μετοχών και όχι στη χρηματιστηριακή τους. Είναι φορέας μια σπάνιας ηθικής για άνθρωπο της Wall Street και μόνο θετικά πράγματα μπορεί να αποκομίσει κανείς μελετώντας τον. Δεν είναι καθόλου μοναχοφάης σε αυτά και τα μοιράζεται όλα σε αυτό το ντοκιμαντέρ.
Tony Robbins: I Am Not Your Guru, 2016
Αν πιστεύεις πως το life coaching είναι μία μπαρούφα, ο Tony Robbins θα χαρεί να σου αποδείξει ότι έχεις λάθος. Ακόμα κι αν τελικά δεν πειστείς από τις συμβουλές που δίνει σε όποιον τις ζητάει, μπορείς να ακούσεις αυτά που έχει συμβουλέψει ο ίδιος τον εαυτό του. Στην τελική είναι και ο ίδιος επιτυχημένος επιχειρηματίας και μπορείς να εμπνευστείς από όσα έχει κάνει για τον εαυτό του.
Jiro Dreams of Sushi, 2011
Το εστιατόριο του Jiro Ono είναι το μοναδικό εστιατόριο sushi που έχει κερδίσει 3 αστέρια Michelin. Αυτό από μόνο του είναι ικανός λόγος για να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ, ειδικά αν μιλάμε για ένα μικροσκοπικό μαγαζί 10 θέσεων μέσα σε ένα σταθμό του μετρό. Όμως αυτό το ντοκιμαντέρ δείχνει και άλλα πράγματα, πολύ πιο ουσιαστικά. Η έμφαση στη σχέση του πατέρα με τον γιο, ο οποίος κάποια στιγμή θα κληρονομήσει την επιχείρηση, δείχνει το πως οι οικογενειακές αξίες είναι θεμέλιο για μια επιτυχημένη επιχείρηση.
Banking on Bitcoin, 2016
Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει καν τι είναι το Bitcoin, μόνο ότι κοστίζει αρκετά και η τιμή του συνεχώς αυξάνεται. Αυτό το ντοκιμαντέρ δεν δείχνει μόνο τα μυστικά των κρυπτονομισμάτων αλλά και την αγωνία για αλλαγή των όρων με το οποίο παίζεται το παιχνίδι του παγκόσμιου καπιταλισμού. Το Bitcoin μπορεί να είναι τέκνο της παγκοσμιοποίησης, αλλά μπορεί να φέρει και το τέλος της. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να το δεις και σαν ένα ακόμα τρομερό success story κάποιων που πήγαν εντελώς κόντρα στο ρεύμα.
Steve Jobs: The Man in the Machine, 2015
Μπορείς να το δεις σαν την άλλη πλευρά του νομίσματος της ζωής του Bill Gates και δεν θα έχεις άδικο. Ο Steve Jobs είναι πολλά περισσότερα από εφευρέτης του iPhone. Οι συνδέσεις μεταξύ εντελώς διαφορετικών ερεθισμάτων που έκανε ο εγκέφαλός του ήταν αυτό που τον έκανε μεγάλο εφευρέτη. Έφτιαξε συσκευές που είχαμε ανάγκη και μέχρι τότε δεν ξέραμε καν ότι τις χρειαζόμαστε. Ο Jobs ήταν περισσότερο εφευρέτης παρά επιχειρηματίας και αυτό φαίνεται από την πορεία του στην Apple. Είναι κάτι που θα πρέπει να έχει υπόψη του οποιοσδήποτε θέλει να δοκιμάσει τις ιδέες του στον στίβο των startups. Τα λεφτά και η φήμη έπονται της καλής ιδέας.