Ενός λεπτού σιγή για εκείνο το «Θα στο φέρω αύριο» που δεν ήρθε ποτέ. Κολλητός σου είναι και υποτίθεται πως ξέρεις να τον διαβάζεις. Αν λοιπόν είναι από τους τύπους που τους δανείζεις πυρηνική βόμβα και την κρύβουν τόσο καλά που δεν σκάει ποτέ, γιατί να μπεις εξαρχής στην διαδικασία; Ναι ΟΚ, του έχεις αδυναμία, αλλά μερικά πράγματα ΔΕΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΖΕΙΣ.
Πιο συγκεκριμένα, αν κάνεις το λάθος και δανείσεις τα 6 παρακάτω αντικείμενα, κάνε τους από τώρα την κηδεία: γιατί δεν πρόκειται να τα ξαναδείς.
1. «Να σου πάρω τα ακουστικά γιατί χάλασαν τα δικά μου;»
Πάρε αγκαλιά τα ακουστικά. Αποχαιρέτησε τα. Ψέλλισε τους στο ακουστικό με λυγμό «Σας ευχαριστώ για όλες εκείνες τις στιγμές που με στηρίξατε στο γραφείο». Άσε να δάκρυ να κυλήσει και φώναξε τους «ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ; ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ;;;». Και όλα αυτά επειδή αυτά τα ακουστικά δεν πρόκειται να τα ξαναδείς. ΣΤΑΝΤΑΡΑΚΙ. Ξέγραψε τα, ξέχνα ότι τ’ αγόρασες. Διαγράφονται από την μνήμη σου αλλά και την δική του. Σε ένα μήνα από τώρα, ενώ θα έχεις στην τσέπη τα καινούργια, θα τα δεις κάποια στιγμή στον καφέ και θα τα αντιμετωπίσεις σαν παλιά γκόμενα με τα οποία πέρασες απλά μία περιπέτεια. Μην τους μιλήσεις. Απλά γύρνα νοσταλγικά το βλέμμα σου αλλού. Και όταν σε ρωτήσει ο κολλητός σου τι έχεις, απάντα με ένα κόμπιασμα στον λαιμό «Τίποτα…».
2. «Καλός ο Νίτσε; Θα μου το δανείσεις;»
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αντικείμενα, το βιβλίο σε παρακινεί να το δανείσεις. Σε κερδίζει με το στόρι του, τα αποφθέγματά του, με αυτή τη γλυκιά γεύση ότι έγινες λίγο καλύτερος άνθρωπος μόλις το διάβασες. Και αν είσαι σωστός και τίμιος, θέλεις να το μοιραστείς όλο αυτό. Και κάπως έτσι, με αφορμή αυτό, ξεκινάει η κουβέντα με τον κολλητό σου.
-Τα ‘παιξα σου λέω ρε φίλε, πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσεις
-Θα μου το δανείσεις να μην το αγοράζω;
-Ναι ΟΚ…
Με μισή καρδιά το λες, αλλά δεν σκέφτεσαι πως θα καταλήξει για πάντα στο ράφι του και σε κάθε κουβέντα γι’αυτό θα προσπαθεί να σε παρηγορήσει με την χιλιοειπωμένη ηλίθια ατάκα «έλα μωρέ μαλάκα, εδώ είναι, όποτε το θελήσεις ζήτα το».
3. «ΠΩΩΩ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ MASS EFFECT;»
Και ξέρετε ποιο είναι το τραγικό με αυτά; Ότι μπορούν να κρύψουν πολύ εύκολα τα κουτιά. Και τσαντίζεσαι διπλά γιατί σε αντίθεση με ένα βιβλίο, το παιχνίδι θα μπεις στη διαδικασία να το ξαναπαίξεις. Βλέπεις κάτι στην τηλεόραση ή στο σινεμά, στο θυμίζει και του στέλνεις μήνυμα στο καπάκι τύπου «ΑΥΡΙΟ ΦΕΡΝΕΙΣ ΤΟ MASS EFFECT ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΧΕΣΤΟΥΜΕ». Αυτός απαντάει ΠΑΝΤΑ «οκ ναι ρε» ή «όποτε θες», αλλά αυτή η μέρα δεν έρχεται ποτέ. Και πονάει ρε ‘σεις, πονάει πολύ η απώλεια ενός καλού video game. Πάλι καλά που βγήκε το Steam και τα κατεβάζουμε.
4. «Έχεις κανένα ζακέτο να μου δώσεις γιατί βρέχει έξω;» (λυπημένα ματάκια)
Μπορεί να μην είναι ζακέτο. Να είναι ομπρέλα. Μπουφάν. Αδιάβροχο. Τα λυπάσαι λίγο αλλά σε πιάνει το φιλότιμο. Σκέφτεσαι τον κολλητό σου σαν τον Βασιλάκη Καΐλα. Χτυπημένο από την μοίρα και την βροχή. Να είναι μουσκίδι από την κάλτσα μέχρι τον λαιμό και να καθαρίζει παπούτσια για να αγοράσει μία ομπρέλα. Και λες «όχι ρε φίλε, ο δικός μου ο κολλητός δεν θα υποφέρει». Και κάπου εκεί ο Βασιλάκης Καΐλας μεταμορφώνεται σε Κώστα Βουτσά στον Ξυπόλητο Πρίγκιψ. Και νιώθεις τόσο εξαπατημένος, που αν δεν έχεις κάνει ήδη ντου στη ντουλάπα του από μόνος σου, του έχεις ρίξει τόσο σκατό που θα ευχόταν να είχε γίνει μούσκεμα από την βροχή. Το μπαστάρδι.
Αν θες να του πάρεις κάτι και γουστάρει και το Game of Thrones, ρίξε μία ματιά εδώ.
5. «Μου σκίστηκε η σαγιονάρα! Κολλητέ;»
Γνωστή περίπτωση το καλοκαίρι πριν την παραλία. Flip flops είναι αυτά άλλωστε και σκίζονται εύκολα. Και δεν σου πάει η καρδιά να σκάσεις στην παραλία με το παπούτσι σαν κομπάρσος στο Baywatch το 1990. Πάνε αυτά. Τώρα έχουμε σαγιονοδιχάλα και την τιμούμε. Του δίνεις λοιπόν το έξτρα ζευγάρι που έχεις, αλλά ξεχνάς το βασικό: εκεί που μπαίνουν πατούσες, δεν μπαίνουν ποτέ άλλες. Ακόμη και αν ο κολλητός δεν είναι μπίχλας ή Χόμπιτ που περπατάει παντού ξυπόλητος, υπάρχει 10 φορές παραπάνω ο κίνδυνος για μυκητιάσεις ή άλλες φαγούρες. Κάπου εκεί σου έρχεται η μυρωδιά. Η φαγούρα. Αυτή η ανάμεικτη μυρωδιά από κάδους σε περίοδο απεργίας των σκουπιδιάρηδων και σαπισμένου τυριού. Καλύτερα να του τις χαρίσεις. Ή να τις κάψεις.
6. «Έπαθα φλάντζα. Το χρειάζεσαι αύριο το αμάξι σου;»
Να πούμε όμως και κάτι σοβαρό: μην δανείσεις ποτέ αμάξι στον κολλητό, ειδικά αν ξέρεις ότι είναι γκαζοφονιάς. Χίλιες φορές να του κάνεις τον ταρίφα, παρά να γίνει καμιά στραβή και να ψάχνεστε. Είτε το τρακάρει, είτε τύχει και χαλάσει στα χέρια του, θα γίνουν παρεξηγήσεις. Μην λέτε «όχι», έχουν χαλάσει φιλίες για τέτοιες καταστάσεις. Ταρίφας λοιπόν για να έχεις την συνείδηση (και την φιλία σου) ήσυχη.