Η κίνηση μάς επηρεάζει όλους και αυτό δεν είναι καινούργιο, το καινούργιο όμως είναι ότι έχει μεγαλύτερη επιστημονική τεκμηρίωση από αυτή που μπορεί να νόμιζες και συγκριμένα από το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και το ερευνητικό κέντρο Konrad Lorenz του Πανεπιστημίου της Βιέννης υποστηρίζουν ότι τα πουλιά στα νησιά Γκαλαπάγκος αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου και όσα εκτίθενται συχνά σε αυτόν εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας.
Για τη μελέτη
Όπως προκύπτει από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Animal Behaviour, τα πουλιά στο πιο πυκνοκατοικημένο νησί Σάντα Κρουζ κελαηδούν περισσότερο λόγω της ηχορύπανσης. Όπως προκύπτει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη στην κατάταξη επικινδυνότητας των περιβαλλοντικών απειλών και για την υγεία του ανθρώπου.
Αν έχεις τεράστια ψυχολογικά, τότε μεγάλη ευθύνη έχει η κίνηση στους δρόμους
Ο θόρυβος φτάνει στο σώμα μας από τα αυτιά μας και αναμεταδίδεται στο κέντρο ανίχνευσης του στρες στον εγκέφαλό μας. Η αμυγδαλή του εγκεφάλου πυροδοτεί έναν «καταρράκτη» αντιδράσεων στο σώμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας και νόησης, υψηλή χοληστερίνη και υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.
Τι προκαλεί road rage;
Η επιθετική οδήγηση πολύ συχνά μεταφράζεται ως υπερβολική ταχύτητα ή αγένεια με τους άλλους οδηγούς είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο. Ανάλυση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ (NHTSA), έδειξε ότι το μποτιλιάρισμα είναι ένας αλλά όχι ο μοναδικός παράγοντας που κάνει τους οδηγούς να «ξεσπούν» στο τιμόνι.
Πώς θα «σκοτώσεις» την ώρα σου στο τιμόνι τώρα που η κίνηση δεν παλεύεται
Οι οδηγοί μπορούν επίσης να γίνουν επιθετικοί με συμπεριφορές όπως η υπερβολική ταχύτητα, η συχνής αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας και ο θυμός κατά τη διάρκεια της οδήγησης, που ουσιαστικά τους εμποδίζει να οδηγήσουν σωστά και με ασφάλεια.
Τέλος, ορισμένοι οδηγούν επιθετικά, είτε επειδή έχουν πολλά να κάνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είτε γιατί αργούν για τη δουλειά ή το ραντεβού τους με αποτέλεσμα να πέφτουν σε οδηγικά παραπτώματα λόγω βιασύνης. Ο χαρακτήρας του οδηγού παίζει, επίσης, ρόλο.