Οι τηγανιτές πατάτες είναι μια γαστρονομική απόλαυση που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και θερμίδες τα καθιστά μια ανθυγιεινή επιλογή όταν παρασκευάζονται παραδοσιακά. Με την άνοδο της φριτέζας, πολλοί αναρωτιούνται εάν αυτή η εναλλακτική λύση σας επιτρέπει πραγματικά να απολαύσετε την ίδια γεύση με λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία . Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, η διατροφολόγος Marije Verwijs από το Voedingscentrum εξηγεί τις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων προετοιμασίας σε μια δήλωση στο Women's Health .
Λιγότερο λάδι, λιγότερα λιπαρά
Το κύριο επιχείρημα υπέρ της φριτέζας αέρα είναι η σημαντική μείωση της χρήσης λαδιού. «Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι σας επιτρέπει να ελέγχετε την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται », λέει η Verwijs.
Σε μια συμβατική φριτέζα, οι πατάτες απορροφούν μεγάλη ποσότητα λίπους, γεγονός που αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων. Ωστόσο, μαγειρεύοντάς τα με ζεστό αέρα, η ανάγκη για λάδι είναι ελάχιστη, γεγονός που μειώνει την ποσότητα των θερμίδων και των κορεσμένων λιπαρών σε κάθε μερίδα.
Ωστόσο, η ειδικός προειδοποιεί ότι αυτό το όφελος εξαρτάται από τον χρήστη. Εάν προστεθεί πολύ λάδι πριν το μαγείρεμα, το υγιεινό αποτέλεσμα χάνεται και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τόσο θερμιδικό όσο το παραδοσιακό τηγάνισμα. Παρά τα πλεονεκτήματά της, η φριτέζα αέρα έχει ένα μειονέκτημα για ορισμένους καταναλωτές: οι τηγανιτές πατάτες που παρασκευάζονται σε αυτήν τη συσκευή είναι συνήθως λιγότερο τραγανές από αυτές που γίνονται σε λάδι. Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, πολλοί κατασκευαστές έχουν αρχίσει να προσθέτουν ζάχαρη σε προκαταψυγμένα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για φριτέζες αέρα.
«Η ζάχαρη βοηθά στη δημιουργία μιας ελαφριάς καραμελοποίησης, η οποία κάνει τα πατατάκια πιο τραγανά », εξηγεί η Verwijs. Ωστόσο, αυτή η προσθήκη σημαίνει αύξηση της περιεκτικότητας σε θερμίδες, μειώνοντας τα οφέλη για τη μείωση του λίπους. Ο έλεγχος των διατροφικών ετικετών πριν από την αγορά κατεψυγμένων προϊόντων είναι απαραίτητος για την αποφυγή της άσκοπης κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων.
Καιρός να αποκαταστήσουμε την «κακή» φήμη της πατάτας
Μια πιο υγιεινή εναλλακτική είναι να κόβετε φρέσκες πατάτες στο σπίτι αντί να χρησιμοποιείτε βιομηχανικά προϊόντα. Εκτός από την αποφυγή πρόσθετων, αυτή η μέθοδος βοηθά στην καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών. Σύμφωνα με την διατροφολόγο, οποιαδήποτε μέθοδος μαγειρέματος προκαλεί απώλεια κάποιων βιταμινών και ιδιαίτερα της βιταμίνης C. Ωστόσο, η φριτέζα αέρα διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλες μεθόδους, όπως το βράσιμο της πατάτας, καθώς η ξηρή θερμότητα προκαλεί λιγότερη αποικοδόμηση των υδατοδιαλυτών βιταμινών.
Είναι πραγματικά υγιής η φριτέζα;
Ενώ το μαγείρεμα τηγανιτές πατάτες σε φριτέζα αέρα είναι καλύτερη επιλογή από το τηγάνισμά τους σε λάδι, αυτό δε σημαίνει ότι γίνονται υγιεινό φαγητό. «Παρόλο που η φριτέζα αέρα είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική στην παραδοσιακή φριταδέιρα, αυτό δεν κάνει τις πατάτες τηγανητές μια συνιστώμενη επιλογή για καθημερινή χρήση», προειδοποιεί η Verwijs.
Το μήνυμα είναι σαφές: Οι τηγανιτές πατάτες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο , ανεξάρτητα από τη μέθοδο μαγειρέματος που χρησιμοποιείται. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε αυτό το φαγητό χωρίς κινδύνους για την υγεία είναι να το προετοιμάσετε στο σπίτι, με λίγο ή καθόλου λάδι και να αποφύγετε τα επεξεργασμένα προϊόντα με περιττά πρόσθετα.
Εκτός από την ποσότητα λαδιού, το είδος του λίπους που χρησιμοποιείται επηρεάζει επίσης το διατροφικό προφίλ των τηγανητών πατατών. Η επιλογή πιο υγιεινών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο, αντί για εξευγενισμένα φυτικά έλαια μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Αυτά τα έλαια περιέχουν μονοακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά που είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και τα πιο υγιεινά έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο.
Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος . Το μαγείρεμα σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσει δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις , όπως το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται στα αμυλούχα τρόφιμα όταν εκτίθεται σε θερμοκρασίες άνω των 120°C.
Αν και η φριτέζα αέρα μειώνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα, δεν την εξαλείφει εντελώς. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος, συνιστάται να τα μαγειρεύετε σε μέτριες θερμοκρασίες και να αποφεύγετε το κάψιμο ή το υπερβολικά χρυσαφί χρώμα τους.
Ενώ η φριτέζα αέρα αντιπροσωπεύει μια πιο ισορροπημένη επιλογή σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα, υπάρχουν άλλοι, ακόμη πιο υγιεινοί τρόποι για να καταναλώσετε πατάτες. Το ψήσιμο, το ψήσιμο στον ατμό ή το πολτοποίησή τους χωρίς προσθήκη βουτύρου ή μεγάλων ποσοτήτων αλατιού σάς επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε πλήρως τα θρεπτικά συστατικά τους χωρίς να αυξάνετε άσκοπα τις θερμίδες.
Όπως με κάθε ισορροπημένη διατροφή, το κλειδί είναι το μέτρο και η επιλογή φρέσκων, φυσικών συστατικών.