Ο κομήτης του αιώνα με ηλικία πάνω από 80.000 έτη θα γίνει ορατός από τη Γη

Ελπίζουμε μόνο να μην πρωταγωνιστήσουμε σε Armaggedon και μας το κρύβουν.

Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να μπορείς να δεις έναν κομήτη που τελευταία φορά είδαμε την Λίθινη Εποχή.  Αλλά σε λίγες μέρες, ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) πρόκειται να φωτίσει τους ουρανούς στο βόρειο ημισφαίριο - και αναμένεται να είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν για τον κομήτη το 2022, όταν καταγράφηκε στη Νότια Αφρική, τη Χιλή και τη Χαβάη. Εκείνη την εποχή, τα νέα προκάλεσαν μεγάλο σάλο, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι ο κομήτης θα ήταν ορατός με γυμνό μάτι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2024. Ωστόσο, όπως και με πολλά αστρολογικά γεγονότα, δεν ήταν εγγυημένο και οι άνθρωποι προειδοποιήθηκαν ότι ο κομήτης μπορεί μέχρι τότε να έχει μετατραπεί σε μικρά κομμάτια πάγου.

Αλλά μόλις πρόσφατα, ο κομήτης ανακαλύφθηκε για άλλη μια φορά στο νότιο ημισφαίριο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι στην πραγματικότητα σε καλό δρόμο και αναπτύσσεται όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες για πρώτη φορά, πριν από δύο χρόνια.

 

 

 

Είναι απίστευτο ότι ο κομήτης χρειάζεται 80.000 χρόνια για να περιφερθεί γύρω από το ηλιακό μας σύστημα. Για να το θέσουμε διαφορετικά, η τελευταία φορά που θα τον είδαμε πάνω από τη Γη, θα ήταν στη Λίθινη Εποχή όταν οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές. Και ποιος ξέρει τι θα σκέφτηκαν όταν τον είδαν. Το να μπορείς να δεις ένα αντικείμενο που δεν είναι ορατό από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας είναι πολύ ιδιαίτερο, επομένως είναι λογικό οι άνθρωποι να ενθουσιάζονται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτός ο κομήτης θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο φωτεινός από τα αστέρια, επομένως θα πρέπει να μπορούμε να τον εντοπίσουμε με γυμνό μάτι. Οι κομήτες είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά ορισμένοι αποκαλούν τον Α3 «κομήτη του αιώνα» λόγω της αναμενόμενης φωτεινότητάς του.

Η καλύτερη στιγμή για να εντοπίσετε τον κομήτη θα είναι τα μέσα Οκτωβρίου στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετά φωτεινός για να το δείτε στα τέλη Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.

Αναμένεται ότι θα τον χάσουμε για λίγο στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς θα περνά κοντά από τον ήλιο, ωστόσο θα πρέπει να επιστρέψει λίγες μέρες αργότερα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved