Assosiated Press Eurovision 2024: Ένας αλησμόνητος διαγωνισμός για όλους τους σωστούς λάθος λόγους

Η μουσική πέρασε σε δεύτερη μοίρα στο Μάλμε.

Ήταν η αγαπημένη μας ασχολία εδώ και τόσο καιρό, και τώρα που πέρασε η Eurovision 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας, ανησυχούμε πραγματικά για το τι έχουμε να περιμένουμε. Όσον αφορά το ελληνικό ενδιαφέρον, βέβαια, κεντρικός παράγοντας ήταν η Μαρίνα Σάττι και η αγωνία μας για το αν το αμφιλεγόμενο «Zari» θα κατάφερνε να αγγίξει το ευρωπαϊκό κοινό, την ίδια στιγμή που πίσω στη χώρα μας επικρατούσε ένας μίνι «εμφύλιος» για το αν έπρεπε να μας εκπροσωπήσει με το συγκεκριμένο άσμα.

Το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι στον ημιτελικό.

 

Μόνο που από τη στιγμή που μπήκαμε σε Eurovision mode και ξεκίνησαν οι ημιτελικοί σταματήσαμε να απασχολούμαστε με το Zari, το αν είναι κιτς ή μπορεί να κερδίσει. Διότι η φετινή Eurovision αποδείχτηκε ένας διαγωνισμός που μόνο η μουσική δεν ήταν στο επίκεντρο.

 

Το non-politica στο τραγούδι

Όπως φάνηκε από τους ημιτελικούς, η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό και ο πόλεμος στη Γάζα δεν μπόρεσε παρά να επηρεάσει κοινό και συμμετέχοντες που με κάθε ευκαιρία περνούσαν το δικό τους μήνυμα για την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Είτε μέσω αποδοκιμασιών, είτε μποϊκοτάρισμα.

 

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η βέλγικη τηλεόραση που αρνήθηκε να μεταδώσει την προσπάθεια ισραηλινής Εντέν Γκολάν με το Hurricane στον ημιτελικό, οι αποδοκιμασίες που ακούγονταν στο εν λόγω τραγούδι αλλά και τα εφέ απόκρυψης των γιουχαϊσμάτων από την EBU, ενώ είχαμε και την άρνηση μέχρι και σε πρόβα.

Πριν τους τελικούς, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των κριτικών επιτροπών σε όλη την Ευρώπη, να μοιράσουν ψεύτικους πόντους, ώστε οι παραγωγοί να δοκιμάσουν τα on-screen graphics. Όταν όμως ζητήθηκε από τον Φινλανδό εκπρόσωπο να δώσει 12 πόντους στο Ισραήλ, εκείνος αρνήθηκε να το κάνει. Ακόμα και αν πρόκειται για πρόβα.

 

 

Μια βόλτα από το #eurovisiongr στο ελληνικό Χ θα σας δώσει ακριβώς το κλίμα που επικρατεί στη φετινή Eurovision.

Το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι δε θα λύσει το Παλαιστινιακό

 

Ξέρετε εν τέλει τι ήταν το πιο θετικό από όλα;

Μα η Μαρίνα Σάττι και η εμφάνισή της στον τελικό. Ακόμα και αν δεν συμφωνείς με το τραγούδι και όλα έγιναν στον ημιτελικό, μέσα σε όλο αυτό το χάος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του τελικού, η ελληνική συμμετοχή ήταν πραγματικά μια όαση που σε ανάγκαζε τουλάχιστον να χειροκροτήσεις. Και τι έγινε που κατέλαβε την 11η θέση;

 

 

 

Σε έναν διαγωνισμό που θα τον θυμόμαστε καιρό για όλους τους σωστούς λάθος λόγους, ήταν τελικά η Μαρίνα Σάττι αυτή που κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου. Και αυτό δεν είναι άλλο ένα δημοσιογραφικό κλισέ, αλλά μια μεγάλη αλήθεια.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved