Τα ερωτηματικά γύρω από το τι μπορεί να συμβαίνει μετά τον θάνατο πάντα βασανίζει τον άνθρωπο. Έρευνες και αφηγήσεις από μεταθανάτιες εμπειρίες προκύπτουν γύρω από το ερώτημα του τι τελικά συμβαίνει μόλις ένας άνθρωπος εγκαταλείψει αυτό τόν κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο διαβάσαμε τα παρακάτω στοιχεία για το τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα την στιγμή που πεθαίνει. Και η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν και ό, τι καλύτερο διαβάσαμε.
Το χάσμα μακροζωίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες γίνεται όλο και μεγαλύτερο
Ο ειδικός παρηγορητικής φροντίδας, Δρ.Τζέιμς Χάλενμπεκ, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ εξηγεί στο βιβλίο του «Palliative Care Perspectives» ότι με τη σύγχρονη ιατρική που κρατά τους ανθρώπους στη ζωή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμφανίζεται κάτι που ονομάζεται «active dying» και έτσι όταν ένα άτομο πεθαίνει το σώμα του «ακολουθεί» μια συγκεκριμένη πορεία.
Όρεξη
Ο ειδικός λέει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να πάει είναι η όρεξη. Καθώς το σώμα κλείνει, απαιτεί λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ότι πριν, επομένως μπορεί να εμφανιστεί απώλεια όρεξης και έλλειψη δίψας.
Ομιλία
Η ομιλία είναι η επόμενη λειτουργία που πρέπει να γίνει καθώς το σώμα επιβραδύνεται και η συνομιλία γίνεται πιο δύσκολη, όπως και οι συζητήσεις με άλλους ανθρώπους.
Οι άντρες που «έφυγαν» και θα μας λείψουν
Όραση
Μετά την ομιλία μπορεί να υπάρξει απώλεια όρασης,αν και μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να δουν πολλά από αυτά που ήταν γύρω τους μπορούσαν να δουν αγαπημένα πρόσωπά τους.
Ακοή και αφή
Οι τελευταίες αισθήσεις που εγκαταλείπουν σύμφωνα με τον Δρ Χάλενμπεκ, είναι η «ακοή και η αφή», καθώς ακόμη και τις τελευταίες στιγμές ενός ατόμου όταν φαίνεται να μην ανταποκρίνεται, μπορεί ακόμα να αντιληφθεί τον κόσμο γύρω του με κάποιους τρόπους.
Μόλις εγκαταλείψει και η αφή, η ακρόαση είναι η τελευταία αίσθηση και σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 μερικοί άνθρωποι μπορούν να ακούσουν πράγματα μέχρι τις τελευταίες τους στιγμές.
Μελετώντας ετοιμοθάνατους ασθενείς σε νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν εξακολουθούσαν να αντιδρούν σε αλλαγές στους τόνους των ήχων που άκουγαν. Διαπίστωσαν ότι οι αντιδράσεις ακοής των ασθενών που δεν ανταποκρίνονταν ήταν παρόμοιες με εκείνες των νεότερων και υγιέστερων ατόμων, επομένως η άποψη ότι «η ακοή είναι η τελευταία αίσθηση που πρέπει να φύγετε» φαίνεται να είναι αληθινή.