Είναι άσχημο συναίσθημα να είσαι κολλημένος στην κίνηση. Δεν μπορείς να το αποφύγεις και φυσικά δεν μπορείς να το απολαύσεις. Απλώς γνωρίζεις ότι θα συμβεί. Όπως πλέον γνωρίζεις ότι όλο αυτό θα κάνει μεγάλο κακό στην υγεία σου. Όσοι βρίσκονται συχνά σε αυτήν την κατάσταση τείνουν να είναι λιγότερο δραστήριοι, υπέρβαροι, πίνουν περισσότερο αλκοόλ και έχουν κακή ποιότητα ύπνου. Επίσης το μποτιλιάρισμα αυξάνει την πίεσή μας.
Το επιβεβαιώνει μάλιστα και μία τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 23.000 οδηγούς στη Νότια Κορέα. Πρόκειται για μία χώρα που έχει τους μεγαλύτερους μέσους χρόνους μετακίνησης και τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, έρχεται να αποδείξει ένα συσχετισμό μεταξύ της πολύωρης καθημερινής μετακίνησης και της κακής ψυχικής υγείας. Η έρευνα έδειξε πως όσοι βρίσκονται στο τιμόνι πάνω από μία ώρα, έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης από αυτούς που μετακινούνται για λιγότερο από μισή ώρα. Ο μέσος χρόνος μετακίνησης των ερωτηθέντων ήταν 47 λεπτά, που ισοδυναμεί με 4 ώρες μετακίνησης την εβδομάδα για ανθρώπους που εργάζονται πενταήμερο. Το 1/4 του συνόλου ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης.
Η έρευνα δεν ανέφερε ποιο μέσο μετακίνησης χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες, αλλά μία προηγούμενη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, έδειξε πως αυτοί που κάνουν την αλλαγή από οδήγηση αυτοκινήτου σε ποδήλατο ή περπάτημα, έχουν σημαντικά οφέλη στην ψυχική τους υγεία. Μειώνοντας το χρόνο μετακίνησης και την απόσταση μέσω άλλων τρόπων μετακίνησης μπορεί να προσφέρει ένα καλύτερο περιβάλλον μεταφοράς στους ανθρώπους και να βελτιώσει την υγεία τους.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Transport & Health.