Μία από τις μεγαλύτερες στερεοτυπικές αντιλήψεις είναι ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν τον κοινωνικό σχολιασμό -κοινώς κουτσομπολιό- ενώ οι άντρες το αποφεύγουν. Προσωπικά, έχω καταλήξει πλέον πως πρόκειται για μία ακόμη παρωχημένη άποψη ανάμεσα στις τόσες άλλες που κυκλοφορούν. Είναι από αυτά που έχουμε συνηθίσει να λέμε, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύουν. Εξάλλου, πιστεύω ακράδαντα πως όλα έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα και τις καταβολές του κάθε ανθρώπου και όχι με το φύλο του. Ωστόσο, επειδή έχει ενδιαφέρον το θέμα, ας το δούμε σφαιρικά.
Οι 4 βασικοί λόγοι που κουτσομπολεύεις στη δουλειά
Αρχικά, πώς να το κάνουμε;
Το να κουτσομπολεύει κανείς δεν το λες και προσόν, σωστά; Όταν κάποιος αναφέρει ένα τρίτο πρόσωπο ως κουτσομπόλη αυτό έχει αρνητική χροιά, καθώς υποδηλώνται χαμηλού επίπεδου κίνητρα. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και ειλικρινείς, δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη που να μην σχολιάζει, ωστόσο ακόμη και αυτό έχει διαβαθμίσεις. Είναι μέχρι το πού φτάνουν τα σχόλια και κυρίως ο τρόπος που εκφράζεται αυτός ο κοινωνικός σχολιασμός, διότι πολλές φορές ο μόνος στόχος είναι απλά η υποβάθμιση του προσώπου κάτι το οποίο συνήθως προκύπτει ως απόρροια της ζήλιας. Και τώρα που ξεκαθαρίσαμε τι εννοούμε με τον «όρο» κουτσομπολιό, τελικά είναι περισσότερο ένοχες οι γυναίκες;
Όχι, θα πω και μπορώ να το αιτιολογήσω
Είμαι και εγώ ένα από αυτά τα άτομα τα οποία μεγαλώνοντας άκουγαν ότι οι γυναίκες κρατούν τα σκήπτρα του κουτσομπολιού, όμως η ζωή το διέψευσε αυτό. Και δεν εννοώ ότι οι γυναίκες δεν σχολιάζουν, όμως πραγματικά είναι πολλές οι φορές που έχω μείνει άναυδη από τα σχόλια που κάνουν οι άντρες. Μάλιστα, ήταν μία έκπληξη για εμένα να βλέπω άντρες να σχολιάζουν «φίλους» και συναδέλφους του με τόσο υποτιμητικά σχόλια και μάλιστα πολλές φορές να μαρτυρούν και προσωπικές τους καταστάσεις χωρίς κανέναν, μα κανέναν ηθικό φραγμό. Κάτι που από τη γυναικεία πλευρά δεν το έχω δει σε τόσο μεγάλο βαθμό και κυρίως τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά τα θυμάμαι μέχρι τα φοιτητικά μου χρόνια.
Εντάξει, υπάρχουν «ευθύνες» που μπορεί να βαραίνουν το γυναίκειο φύλο, όμως είναι πραγματικότητα, πως τα όρια είναι πιο ευδιάκριτα όσον αφορά τον γυναικείο κουτσομπολιό. Οι άντρες έχουν ένα ακόμη αρνητικό, κρύβονται πίσω από τις λέξεις τους και το δήθεν κουλ ύφος τους. Όταν θα σου πουν έτσι τα λέμε εμείς μπορούν να «αποκαλύψουν» όλα τα μυστικά ενός φίλου του, αρκεί να τον εκθέσει καθώς αυτό θα του δώσει ικανοποίηση.
Ας δώσω μερικά παραδείγματα
Όταν ένας άντρας λέει όλα τα μυστικά του «φίλου» του συνήθως σε μία κοπέλα που του αρέσει για να του κάνει χαλάστρα; Όπως και όταν γίνεται συζήτηση καφενείου, για τις δυσκολίες που έχει περάσει ένας συνάδελφος ή φίλος τους. Μα αλήθεια τώρα, τόση έλλειψη ενσυναίσθησης; Πώς γίνεται, όταν περνάει μία γυναίκα να την παρομοιάζει με Playmobil. Ακόμη, όταν περνάει ένας άντρας ή μία γυναίκα που απλά δεν τους αρέσει, μια παρέα αντρών θα σχολιάσει το περπάτημα και τα ρούχα τους. Οι γυναίκες πολλά από αυτά σχόλια δεν θα σκεφτούν καν να τα κάνουν, ελλείψει χρόνου. Δεν θα καταναλώσουν τόση ενέργεια στο να την χαραμίσουν για τους άλλους.
Στα δικά μου μάτια είναι αξιοπερίεργο να βλέπω άντρες πάνω από τα σαράντα έτη να σχολιάζουν με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και την σεξουαλική ζωή άλλων ανθρώπων. Και για να προλάβω τα σχόλια, ναι φυσικά θα το κάνει και μία γυναίκα, απλά εξηγώ το πώς το αντρικό φύλο δεν είναι «ανώτερο» όσον αφορά το κουτσομπολιό και κυρίως λόγω του ανταγωνισμού που αισθάνονται τα περισσότερα αρσενικά. Δεν περίμενα πως υπάρχουν τόσο πολλοί άντρες, που δίνουν έμφαση στις ενδυματολογικές και στιλιστικές επιλογές των γύρω τους, σαν να είναι κριτές στο My Style Rocks, ωστόσο να που τελικά συμβαίνει. Και επίσης, αυτό που μου έχει προξενέψει τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι σχολιάζουν και όλο τον περίγυρο του άτομου που έχουν περιλάβει. Σκέτη απογοήτευση. Συνεπώς, ναι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες κουτσομπολεύουν, δεν λέει τίποτα το φύλο, αλλά μόνο ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου. Από ότι φαίνεται ανήκει και αυτό στην κατηγορία των λανθασμένων στερεοτυπικών αντιλήψεων που έμειναν μέσα στον χρόνο.