Έρευνα δείχνει ότι η μπλε ακτινοβολία τελικά δεν αντιμετωπίζεται με γυαλιά

Οι πολυτραγουδισμένοι και πανάκριβοι φακοί δεν αποτελούν πανάκεια.

Τα μάτια υποφέρουν την τελευταία δεκαετία, ακόμα κι αν δεν μας το λένε με κάποιο σύμπτωμα που να μας κάνει να ανησυχούμε. Η έκθεσή μας σε οθόνες όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, εκτός από αυτές που καταφέρνουμε να κοιμηθούμε μπορεί να μην τυφλώνει όπως μας έλεγαν γιαγιάδες και θείες για την τηλεόραση και τα video games, αλλά προκαλούν μια σειρά από άλλα προβλήματα που δεν σχετίζονται άμεσα με την όραση. 

Τι ακριβώς είναι η μπλε ακτινοβολία και τι προβλήματα σου προκαλεί;

Η διαβόητη αυτή μπλε ακτινοβολία καταστρέφει πρώτα και κύρια τον ύπνο μας και κατά συνέπεια ό,τι συνδέεται με αυτόν, από το ζάχαρο στο αίμα, μέχρι την παραγωγικότητά μας στη δουλειά. Τη λύση ήρθαν να δώσουν οι περίφημοι μπλε φακοί που μπορεί να μοιάζουν με ξεθωριασμένα γυαλιά ηλίου, ωστόσο έναντι τιμήματος μας υποσχέθηκαν ότι μπορούν να διατηρήσουν τα μάτια μας ξεκούραστα, ή μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα;

 

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cochrane Database of Systematic Reviews, οι φακοί αυτοί ίσως να μην αξίζουν τον κόπο τελικά. Στα αποτελέσματα της έρευνας έχουν συμπεριληφθεί 17 διαφορετικές κλινικές δοκιμές στις οποίες έχουν τεσταριστεί οι φακοί αυτοί δίπλα στους απλούς.

Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Οι ειδικοί αυτοί φακοί δεν παρουσίασαν κάποιο μετρήσιμο όφελος σε μια σειρά από δοκιμές που έγιναν. Το κυριότερο είναι ότι δεν κατάφεραν να μειώσουν το αίσθημα της ξηρότητας στα μάτια που είναι και η μοναδική εύκολα αντιληπτή ενόχληση. Ούτε στη μείωση της αντίθεσης, ούτε στον διαχωρισμό χρωμάτων, ούτε στη δυσφορία από αντανακλάσεις, αλλά ούτε και στα επίπεδα μελατονίνης έδειξαν να βοηθούν. 

Πώς συνδέεται η αϋπνία με την κλιματική κρίση;

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι οι ειδικοί αυτοί φακοί δεν είναι και τόσο θαυματουργοί, αλλά οι ειδικοί δεν δηλώνουν απόλυτοι. Το κατά πόσο είναι πιο ξεκούραστοι στη χρήση τους είναι κάτι που αναμένεται να μελετηθεί περαιτέρω και με μεγαλύτερα δείγματα συμμετεχόντων μιας και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να λειτουργούν διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συστήνουν να συνεχίσουν να φοράνε αυτού του τύπου τα γυαλιά όσοι αισθάνονται ότι βλέπουν πιο άνετα.  

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved