Κανείς εργοδότης πλέον δεν έχει δικαιοδοσία να σου πει τι να ποστάρεις στα social σου

Νέα εγκύκλιος της επιθεώρησης εργασίας κάνει επιτέλους νόμιμο το αυτονόητο.

Κάποτε αναρωτιόμασταν αν θα μας απολύσουν από τη δουλειά αν δεν ποστάρουμε αυτά που θέλει η εταιρία μας, ίσως να σου φαίνεται υπερβολικό αν δεν έχεις εργαστεί ποτέ σε μεγάλη εταιρία, όμως αυτά τα προβλήματα είναι υπαρκτά και δεν είναι καθόλου μύθοι. Ναι, κάποτε μπορούσε ο εργοδότης να σε πάρει από κακό μάτι, ακόμη και να σε απολύσει, αν δεν συμμετείχες με τον εκάστοτε λογαριασμό σου στα social στα εταιρικά του συμφέροντα.

Πλέον η επιθεώρηση εργασίας κάνει σαφές με ψήφισμα της πως κανείς εργοδότης δεν μπορεί να σου επιβάλει να συμμετέχεις σε αναρτήσεις της εταιρίας του και φυσικά κανείς δεν μπορεί να σε απολύσει με μία τέτοια δικαιολογία, επίσημα μιλώντας, ανεπίσημα τώρα τα πράγματα ίσως να είναι πολύ διαφορετικά. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πως μπορεί να σε πάρει από κακό μάτι ένας εργοδότης για έναν λόγο αλλά να σε διώξει για έναν άλλο.

Μήπως το να μην ανεβάζεις τίποτα στα social από την έξοδό σου είναι το νορμάλ;

 
 

Μέσα στο ίδιο ψήφισμα εμπεριέχεται και το δικαίωμα του εργαζομένου να έχει πλήρες έλεγχο στις φωτογραφίες του έτσι ώστε ο εργοδότης να μην μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για εμπορικούς σκοπούς του χωρίς την συγκατάθεση του εργαζομένου. Τώρα τι ακριβώς ο εργοδότης θα λάβει υπόψιν του από το προφίλ σου στα social είναι άλλο καπέλο μιας κι εδώ μιλάμε για χάος. Ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας κρίνει για αυτό που δείχνουμε στο Facebook και στο Instagram. Γιατί όχι κι ένας υποψήφιος εργοδότης;

Μήπως αυτά που ποστάρεις στα social media καταστρέφουν την καριέρα σου;

Ωστόσο, δεν επιτρέπεται φυσικά στον εργοδότη να αξιολογεί τις προσωπικές αναρτήσεις, και σε κάθε περίπτωση κάθε γνώση πληροφορίας που αποκτάται μέσω των κοινωνικών δικτύων για τα χόμπι, φιλικές και κοινωνικές συναναστροφές των εργαζομένων, την οικογενειακή κατάστασή τους, τις θρησκευτικές ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ή τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, δεν πρέπει να αποτελεί αιτία διάκρισης, ούτε να κοινοποιείται σε τρίτους.

 

 
 

Όπως είναι ευνόητο από πιο παλιά, τώρα και επίσημα νόμιμο από την επιθεώρηση εργασίας, κανείς εργοδότης δεν μπορεί να απαιτήσει από τον εργαζόμενο του να γίνει φίλος του στα social. Κι εδώ όμως πάλι λειτουργεί ένα καθεστώς τρόμου το οποίο πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει ο κάθε εργαζόμενος, ένα καθεστώς τρόμου που καλλιεργείται από πιο βαθιά ένστικτα μας για επιβίωση. Έτσι οι περισσότεροι από εμάς σαν εργαζόμενοι αναγκαζόμαστε άτυπα να γίνουμε φίλοι στα social με τους προϊσταμένους  μας. Μόνο και μόνο για να δείξουμε ένα καλό και θετικό πρόσωπο.

Τέλος σε περίπτωση που η εταιρία έχει κάποιο AI σύστημα λήψης αποφάσεων εγκατεστημένο στα γραφεία της ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να ενημερώνεται γι’ αυτό. Σε καμία περίπτωση κανένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να προσπεράσει τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα στην εταιρία.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved