Μήπως πρέπει να μειώσουμε λίγο την απίστευτη σπατάλη τροφής στο σπίτι μας;

Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως ένα νοικοκυριό πετάει ετησίως 130 κιλά φαγητού.

Στις εποχές που ζούμε δυστυχώς (ή ευτυχώς τελικά) δεν υπάρχει πολυτέλεια να πετάμε τίποτα. Η συνείδηση της τσέπης μας αλλά και η οικολογική συνείδηση μας αναγιγνώσκει πως κάθε τι καλό που πάει στα σκουπίδια είναι μία ύβρις προς τον πλανήτη και την κοινωνία. Ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά όμως δεν είναι. Γιατί; Αν κάποιος δει τα νούμερα με τους ανθρώπους που πεινάνε στη Γη θα καταλάβει αμέσως. Επίσης είναι μάλλον χαζό να παραπονιόμαστε διαρκώς για την ακρίβεια αλλά ουσιαστικά να πετάμε στα σκουπίδια τα λεφτά μας. Τι έδειξε όμως αυτή η πρόσφατη και άκρως σοκαριστική έρευνα; Ούτε 10, ούτε 50, αλλά 127 κιλά φαγητού ετησίως πετάει στα σκουπίδια το κάθε νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία -αν μη τι άλλο- προκαλούν ένα σοκ για το μέγεθος της σπατάλης τροφίμων. Αν κάποιος κάνει την πρόσθεση με τον πληθυσμό της Ευρώπης τότε θα διαπιστώσει το μέγεθος της σπατάλης. Μιλάμε για τόνους τροφής που τα τρώει το μαύρο χώμα. Τη στιγμή που άνθρωποι πεινάνε παντού γύρω μας και δεν έχουν εισόδημα να αγοράσουν φαγητό.

Έρευνα: Ο καφές πριν από το πρωινό μόνο καλό δεν σου κάνει

Συγκεκριμένα, από τα 127 κιλά, τα 70 ή αλλιώς το 55% προέρχεται αποκλειστικά από τα νοικοκυριά, ενώ το εναπομείναν 45% αφορά τη σπατάλη φαγητού κατά «μήκος» των εφοδιαστικών αλυσίδων, δηλαδή στα διαφορετικά στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και κατανάλωσης των τροφίμων. Επίσης να πούμε και κάτι που ίσως να μην το έλαβε υπόψιν της η έρευνα και αυτό είναι η σπατάλη που γίνεται στα μεγάλα ξενοδοχεία του κόσμου, τα οποία πετάνε άπειρο φαγητό στα σκουπίδια όταν αυτό περισσεύει. Επίσης κάποια ξενοδοχεία κάνουν το φρικτό πράγμα να τα περιλούζουν με χλωρίνη για να μην μπορεί κάποιος να τα πάρει και να τα φάει. Η ανθρώπινη σκληρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Αναμφίβολα η αντιμετώπιση αυτής της σπατάλης συνιστά μία από τις βασικότερες προκλήσεις όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σπατάλη των νοικοκυριών είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τη σπατάλη που λαμβάνει χώρα στην παραγωγή και τη μεταποίηση των τροφίμων, όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετή πρόοδος.

 

 
 

Πως όμως θα καταφέρουμε να βάλουμε φρένο σε αυτή την σπατάλη μέσα στο ίδιο μας το σπίτι; Αυτό φυσικά εξαρτάται από τον καθένα μας και την πειθαρχία που διαθέτει μέσα του. Επίσης μία οικολογική συνείδηση και συνειδητοποίηση του παγκόσμιου προβλήματος σίτισης ίσως βοηθήσει να καταλάβουμε το μέγεθος του λάθους. Δεν είναι όμως μόνο τα νοικοκυριά και η εφοδιαστική αλυσίδα, είναι και τα εστιατόρια που κάνουν μεγάλη σπατάλη σε τρόφιμα. Τα εστιατόρια, ευθύνονται μόλις για το 9% της συνολικής σπατάλης φαγητού (12 κιλά ανά άτομο). Ωστόσο, δεδομένου ότι τα εν λόγω στοιχεία αφορούν το 2020, όταν κατά περιόδους εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού στις χώρες της Ευρώπης, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Αναλυτικά η σπατάλη ανά κατηγορία:

70 κιλά – νοικοκυριά

23 κιλά – μεταποίηση

14 κιλά – πρωτογενής παραγωγής

12 κιλά – εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίμων

9 κιλά – λιανικό εμπόριο κι άλλα κανάλια διανομής

Σύνολο 127 κιλά

 

Αυτό που έχουμε να κάνουμε σαν μονάδες είναι να περιορίσουμε την σπατάλη και να μην πετάμε με το παραμικρό τα φαγητά που έχουμε στο σπίτι. Αν κάποια από αυτά έχουν λήξει τότε πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως όντως δεν τρώγονται. Κάθε νοικοκυριό πρέπει να το έχει αυτό υπόψιν του και να μην παίρνει ελαφρά τη καρδία την σπατάλη.

Οι αυξημένες τιμές των προϊόντων και οι ανησυχίες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των τροφίμων έρχονται να ενισχύσουν την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς πλέον έχει καταστεί ζήτημα επιβίωσης της ίδιας της ανθρωπότητας.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved