Κι όμως είναι κι εμείς εξερευνούμε τις αιτίες του φαινομένου.

Τα άγρια ζώα επιστρέφουν κοντά στην Αθήνα κι αυτό είναι γεγονός που το έχουν ήδη αναλύσει οι επιστήμονες. Δεν είναι ούτε φήμη ούτε φαντασία μας. Ναι, η Πάρνηθα έχει γεμίσει με λύκους κι αυτό είναι στην ουσία καλό κι όχι τρομακτικό.

 

 

Από το ανηλεές κυνήγι του Μεσαίωνα μέχρι και τα επόμενα χρόνια, που έφτασε το είδος στο όριο της εξαφάνισης, σήμερα, το 2022, οι λύκοι, αλλά και άλλα είδη που εξέλιπαν, επανακάπτουν και αποκτούν δεσπόζουσα θέση στα ελληνικά δάση αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό αλλά όμως είναι αισιόδοξο για την πορεία του περιβάλλοντος της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

 

 
 

Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο και από τις όχι και τόσο συνηθισμένες περιπτώσεις που η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί τη διάσωση ενός ζωικού είδους, αντί για την οριστική εξαφάνισή του.

Το θλιβερό πρόσφατο περιστατικό στην Πάρνηθα, κατά το οποίο ένας λύκος επιτέθηκε και σκότωσε έναν οικόσιτο σκύλο που βρέθηκε στο καταφύγιο «Μπάφι», δεν προκάλεσε καμία έκπληξη σε όσους παρακολουθούν το ζήτημα.

 

 
 

Από την άλλη οι αρχές πρέπει να μεριμνήσουν για την ομαλή επανένταξη των λύκων στα βουνά της Αττικής και μάλιστα άμεσα. Η άγρια ζωή επανέρχεται στο προσκήνιο και αυτό είναι κάτι θετικό για το οικοσύστημα της Αθήνας.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις λύκων σε περιοχές των ανθρώπινων δραστηριοτήτων είναι δεκάδες, δημιουργώντας πολλά προβλήματα αλλά και τρόμο, σε ορισμένες περιπτώσεις. Ποιο είναι όμως το χρέος της πολιτείας; Μήπως ακόμη δεν έχει κάνει κάτι ουσιαστικό για την άγρια ζωή της Αττικής;

 

 
 

Η σωστή λύση, για το καλό των λύκων και το δικό μας, δεν είναι άλλη από τη «διαχείριση» του φαινομένου, ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα «είδη» που διαβιούν στη χώρα μας.

Παρόμοια τάση επανάκαμψης των μεγάλων σαρκοφάγων θηλαστικών (αρκούδα, λύκος, λύγκας, αδηφάγος) καταγράφεται πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στο επιστημονικό περιοδικό «Science», στην οποία συμμετείχε και η Καλλιστώ, παρέχοντας δεδομένα παρουσίας για τον λύκο και την αρκούδα στην Ελλάδα.

©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved