Η σεξουαλική βία είναι πλέον κάτι πολύ συχνό στις μέρες μας. Δεν είναι όμως κάτι καινούριο, υπάρχει τώρα και αιώνες, μόνο που πλέον σήμερα ο κόσμος βγαίνει και το φωνάζει, δεν το αφήνει να περάσει έτσι. Αυτό είναι κάτι καλό, κάτι που πραγματικά χαιρόμαστε που γίνεται γιατί αλλιώς η σεξουαλική βία θα έμενε θαμμένη.
Τι είναι όμως το Revenge porn
Μια μορφή ψηφιακής κατάχρησης που ίσως έχετε ακούσει είναι η μη συναινετική πορνογραφία, που συχνά αποκαλείται «πορνό εκδίκησης».
Αυτό το είδος κακοποίησης διασταυρώνεται με τη σεξουαλική κακοποίηση, καθώς περιλαμβάνει την ψηφιακή διανομή γυμνών ή σεξουαλικών φωτογραφιών ή/και βίντεο ενός ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Ονομάζεται πορνό «εκδίκησης» επειδή οι εικόνες ή τα βίντεο χρησιμοποιούνται συχνά ως αντίποινα ή ως υλικό εκβιασμού από έναν νυν ή πρώην εραστή.
Η αγάπη είναι σεβασμός, ακούμε από πολλούς ανθρώπους που έχουν βιώσει αυτή τη μορφή κακοποίησης. Μερικά θύματα μοιράστηκαν πρόθυμα εικόνες ιδιωτικά με τους εραστές τους, κι εκείνοι για τους δικούς τους λόγους τις έδειξαν για να εκδικηθούν και αργότερα να απειλήσουν να διανείμουν αυτές τις εικόνες δημόσια.
Τους εξαναγκάζουν βίαια ή τους αναγκάζουν ψυχολογικά να δημιουργήσουν σεξουαλικά υλικά για να τους παγιδεύσουν και να τους ντροπιάσουν, να τα ελέγξουν και να τα χειραγωγήσουν. Εναλλακτικά, ένας βίαιος σύντροφος μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες ή βίντεο εν αγνοία του θύματος και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει την απειλή της κοινής χρήσης αυτού του υλικού στο διαδίκτυο για να διατηρήσει τον έλεγχο του θύματος.
Όπως όλες οι μορφές κακοποίησης, το πορνό εκδίκησης είναι εξαιρετικά τραυματικό. Δυστυχώς, η νομοθεσία άργησε να ανταποκριθεί. Δεν έχουν θεσπιστεί κατάλληλοι νόμοι κατά της εκδικητικής πορνογραφίας ή δεν το αναγνωρίζουν ως έγκλημα, αφήνοντας τα θύματα με ελάχιστη έως καθόλου νομική προσφυγή σε ορισμένες περιπτώσεις.
Γιατί δεν υπάρχει επαρκής νομοθεσία για το revenge porn;
Δυστυχώς στην ελληνική νομοθεσία υπάρχουν πολλά κενά όσο αφορά το εκδικητικό πορνό.
Βάσει της διάταξης του άρθρου 370 Α όπου γίνεται αναφορά στην αποτύπωση σε υλικό φορέα μη δημόσιων πράξεων, έχουμε μια πολύ γενική διατύπωση χωρίς όμως σαφή αναφορά και οριοθέτηση των εννοιών που αφορούν την έμφυλη διάσταση, αφετέρου το σχετικό κεφάλαιο του ποινικού κώδικα (παράβαση του απορρήτου), απαλύνει την ιδιαίτερη ηθική απαξία της κακοποίησης με έμφυλο πρόσημο και της προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας – διότι αυτό το έννομο αγαθό θίγεται, περί αυτού πρόκειται και όχι για το απόρρητο των επικοινωνιών ή γενικά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της νομοθεσίας για το revenge porn. Εστιάζει δηλαδή σε λάθος τομέα.
Τι γίνεται με το revenge porn στην Ελλάδα;
Το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα δεν προβλέπει ποινή για το "άνευ συγκατάθεσης πορνό" όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι κάτι που μας θλίβει όλους και που σίγουρα πρέπει να αλλάξει.
Εντούτοις, το εκδικητικό πορνό εμπίπτει ποινικά στις πράξεις που παραβιάζουν τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα και ποινικοποιούνται στο άρθρο 38. Έτσι, το "πορνό άνευ συγκατάθεσης” ταυτίζεται με την προσβολή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και αφορά σε περιπτώσεις αποστολής μια γυμνής φωτογραφίας κάποιου χωρίς την συγκατάθεση του, το ανέβασμα ενός βίντεο σε μια ιστοσελίδα ή ακόμα και η επίδειξη σε κάποιον τρίτο για στιγμιαία θέαση. Η ποινή που προβλέπεται από τον νόμο είναι από 10 μέρες έως 5 έτη.