Ήταν το 1957 όταν η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου κήρυξε τον κεντρικό ποταμό της βρετανικής πρωτεύουσας ως αφιλόξενο περιβάλλον για σχεδόν κάθε είδος ζωής. Όμως εδώ και μερικά χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν ολοζώντανο υδροβιότοπο με πάρα πολλά θαλάσσια θηλαστικά όπως φώκιες, καρχαρίες κλπ. Μαζί τους επέστρεψαν και πολλά πτηνά που ζουν στις όχθες του Τάμεση.
Ταυτόχρονα έχουν μειωθεί είδη ψαριών που παραδοσιακά ζούσαν στα νερά του Τάμεση και οι ειδικοί εκτιμούν πως όλα αυτά σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο η θερμοκρασία των νερών του Τάμεση αυξάνεται κατά 0,2 °C, ενώ η στάθμη του αυξάνεται κατά 4,26 χιλιοστά.
Ταυτόχρονα τα επίπεδα της ρύπανσης έχουν πέσει αρκετά μετά από τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για ένα από τα πιο μολυσμένα ποτάμια της Ευρώπης. Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν αυξηθεί και αυτό έχει επιτρέψει στα θηλαστικά που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να έρχονται και να κάνουν δικό τους τόπο τον Τάμεση. Η αυξημένη θερμοκρασία του νερού δίνει ασφαλές καταφύγιο σε είδη από άλλα οικοσυστήματα που κι αυτά με τη σειρά τους έχουν αυξημένη θερμοκρασία, άρα έγιναν πολύ ζεστά για κάποια είδη και απλά μετανάστευσαν.
Το πιο ελπιδοφόρο από τα συμπεράσματα της Ζωολογικής Εταιρείας είναι ότι εκτός από τον Τάμεση, βελτιωμένη είναι και κατάσταση στα κανάλια του. Για πάρα πολλές δεκαετίες ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι και πλέον έχουν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα και στα κανάλια έχει γίνει βιώσιμο το νερό για πολλά είδη.
Η συνεχής αύξηση της στάθμης του Τάμεση λόγω της κλιματικής αλλαγής έκανε ακόμα πιο επείγουσα διαδικασία τον καθαρισμό των καναλιών καθώς είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου μπορούν να προλαμβάνονται πλημμύρες στον Λονδίνο.
Τώρα σε ό,τι αφορά τα καρχαριοειδή, στον ποταμό έχουν παρατηρηθεί τρία διαφορετικά είδη, ο γαλέοι, σκυλόψαρα και αστρογαλέοι. Λέτε να κόψουν το fish & chips στο Λονδίνο και να αρχίσουν τον γαλέο σκορδαλιά;