Η Μαύρη Θάλασσα ήταν ανέκαθεν κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού, ένα γεγονός που επιβεβαιώνε η εμπορική δραστηριότητα της περιοχής. Οι Ενετοί, εμπορικός λαός και ο ίδιος, το γνώριζαν αυτό. Τα παράλια του Εύξεινου Πόντου ήταν η χώρα των Γραικών και δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν άλλο όνομα για τον άνεμο αυτό. Γι’αυτό και τον βορειοανατολικό άνεμο που έπνεε από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο τον ονόμασαν Grego, δηλαδή ελληνικό κατά τη βενετσιάνικη διάλεκτο.
Ο Γρέγος, ή Γραίγος όπως μπορεί να συναντηθεί, λόγω της βορειοανατολικής του προέλευσης είναι από τους πιο ψυχρούς και τρικυμιώδης. Κάθε φορά που ο ελληνικής καταγωγής άνεμος πνέει ισχυρός στο Αιγαίο, και τη Μεσόγειο γενικά, οι ναυτικοί ετοιμάζονται για δύσκολα περάσματα πάνω από τα κύματα.
Όπως συνήθως συμβαίνει με πολλά πράγματα που παίρνουν το διεθνές όνομά τους από την χώρα καταγωγής τους, έτσι και ο Γρέγος έχει κι άλλο όνομα στην Ελλάδα εκτός από αυτό που του έδωσαν οι Ενετοί. Σε πολλούς από τους Έλληνες ναυτικούς είναι γωνστός και ως ο άνεμος Μέσης.