Η ιστορία του κρασιού είναι σύμφυτη με την ελληνική ιστορία. Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας στα μέσα με τα οποία γίνεται η οινοποίηση, οι βασικές της αρχές παραμένουν ίδιες. Αυτό συμβαίνει γιατί η οινοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία και η ανθρώπινη παρέμβαση είναι τόσο περιορισμένη που δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί ως απλή επίβλεψη.
Τα βασικά στάδια της παραγωγής κρασιού είναι μόλις πέντε και τηρούνται απαρέγκλιτα. Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει η κάθε φιάλη οφείλονται στις μικρές «πινελιές» διαφοροποίησης που μπορεί να κάνει ο κάθε οινοποιός μεταξύ των πέντε αυτών σταδιών. Δες παρακάτω αναλυτικά τα πέντε αυτά στάδια.